Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Άνοιξε η πλατφόρμα eudcc.gov.gr

Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Άνοιξε η πλατφόρμα eudcc.gov.gr

«Είμαστε πρώτοι, γιατί αυτή ήταν και μια πρόταση του πρωθυπουργού και περιμένουμε ποιες χώρες θα είναι αυτές που θα το εφαρμόσουν άμεσα» τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού.

Οι πολίτες μπορούν να δουν την πλατφόρμα στην οποία θα εισέρχονται και θα τυπώνουν το πιστοποιητικό τους στην σελίδα eudcc.gov.gr σημειώνοντας πως απαιτούνται λίγες ώρες ακόμη προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε, πως θα ανακοινώσει ποιες χώρες θα το δεχθούν και οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς. Είναι μια διαδικασία μιας με δύο εβδομάδες είπε. «Αυτός ο μήνας μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχει έναν πειραματικό χαρακτήρα» συμπλήρωσε.

Οι πολίτες που θα μπορούν να εκδώσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό σε τρεις περιπτώσεις:

  • Αν είναι πλήρως εμβοιασμένοι
  • Αν έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες
  • Αν έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού τις τελευταίες 72 ώρες.

το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:

  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ