Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών-Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών-Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Η τροπολογία που περιλαμβάνει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, την εξαίρεση από την υποχρέωση της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών ψήφισε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, η Ελληνική Λύση. Παρών δήλωσαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε σε δηκτικό τόνο, την κριτική που διατυπώθηκε ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

«Χαίρομαι γιατί οι stakeholders δεν συμφωνούν με τα οικονομικά της αντιπολίτευσης. Αναφέρομαι στους εγχώριους θεσμικούς φορείς, οι οποίοι λιγότερο ή περισσότερο παρουσιάζουν θετικές πτυχές της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρομαι στους θεσμούς, αναφέρομαι στους εταίρους, αναφέρομαι στους οίκους αξιολόγησης, αναφέρομαι στους επενδυτές. Πάνω από όλα αναφέρομαι στην ελληνική οικονομία. Χαίρομαι γιατί αυτό δεν αναγνωρίζουν τα οικονομικά της αντιπολίτευσης, όπως κατατέθηκαν και σήμερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επέμεινε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «αν έχετε δίκιο και είναι τόσο κακιά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, απορώ πώς μοιράζετε δισεκατομμύρια εδώ την ίδια ώρα που παρουσιάζετε μια πολύ κακή για την οικονομία. Αυτό δεν έχει λογική».

«Καταλαβαίνω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο, θα ψηφίσει κάποια άρθρα όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι 1,24 δις. ‘Αρα στον λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των 23,5 δις, βάλτε άλλο 1,24 δις», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, λίγα λεπτά προτού αρχίσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

«Σήμερα, συγκρούονται δύο κόσμοι. Συγκρούεται ο κόσμος που εκφράζει η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία, της ειλικρίνειας, με τον κόσμο της παρατεταμένης αυταπάτης», είπε υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Συγκρούεται ο κόσμος της υπευθυνότητας με τον κόσμο της ανευθυνότητας, ο κόσμος της ευθύνης με τον κόσμο του τυχοδιωκτισμού, ο κόσμος του ρεαλισμού με τον κόσμο των ψευδαισθήσεων, ο κόσμος που εκφράζει την αλήθεια με τον κόσμο που εκφέρει ψέματα. Οι πολίτες θα κρίνουν. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο της ευθύνης, της συνέπειας, της σοβαρότητας και της σταθερότητας».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει γενικότερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων. Βασικό έργο της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης είναι η συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών πληροφοριών του Δημοσίου και ο υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Όπως υπογραμμίζουν πηγές, αποτελεί βέλτιστη διεθνή πρακτική, η οποία έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι, ενδεικτικά, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

-Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται και στο πακέτο νέων παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, περίπου 1,7 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για το 2022. Περίπου 500 εκατ. ευρώ είναι για το επίδομα Δεκεμβρίου για ευάλωτους συμπολίτες μας, 300 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, 140 εκατ. ευρώ για την αύξηση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ», 149 εκατ. ευρώ για την στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων.

-Διατάξεις για τη διευθέτηση χρόνιων ζητημάτων, όπως είναι η ανέγερση δικαστικών μεγάρων Λαμίας και Βόλου και του Διοικητηρίου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και η καταβολή αποζημίωσης στους πρώην ασφαλισμένους της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ». Με τη δεύτερη αυτή προκαταβολή γίνεται προσπάθεια να μετριαστεί το κόστος που έχουν υποστεί οι πρώην ασφαλισμένοι της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».

-Διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είναι η στήριξη του αγροτικού πληθυσμού, με την αλλαγή του πλαισίου κρατικής αρωγής για την επιχορήγηση των πληγέντων από θεομηνίες. Προβλέπεται επιτάχυνση της προκαταβολής της επιχορήγησης για ζημίες από θεομηνίες σε φυτικά μέσα παραγωγής, και αποσαφηνίζεται ότι στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, δικαιούχοι επιχορήγησης είναι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που κατέχονται από κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά και από νομικά πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κ. Μητσοτάκης: Εξωφρενικό η Τουρκία να εργαλειοποιεί τους μετανάστες για να κατηγορήσει την Ελλάδα

Πολεμικό Μουσείο: Οι γυναίκες στον αντιδικτατορικό αγώνα

Βόλος: Μαθητές πλακώθηκαν στο ξύλο και περαστικοί έγιναν ένα κουβάρι μαζί τους

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top