Πάνω από 14 ευρώ/κιλό, η τιμή του Πασχαλινού οβελία

Πάνω από 14 ευρώ/κιλό, η τιμή του Πασχαλινού οβελία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ακριβότερα κατά 20% θα πληρώσει φέτος ο Έλληνας τον Πασχαλινό οβελία, ακόμη και μετά τους περιορισμούς που από μόνοι τους βάζουν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες στις τιμές, για να αποφύγουν  την καταστροφή που βλέπουν να έρχεται αφού από σήμερα, εννιά μέρες πριν το Πάσχα, οι παραγγελίες στα παραδοσιακά κρεοπωλεία της γειτονιάς, είναι οι μισές απ’ ότι τέτοια μέρα πέρυσι, ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 30%-40% , ενώ κτηνοτρόφοι  σε Λάρισα, Καστοριά και Ιωάννινα έσφαξαν σχεδόν 20.000 ζώα κι’ αποχαιρέτισαν το επάγγελμα.

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και στο κόστος ζωοτροφών, χτύπησαν αιγοπροβατοτρόφους και κρεοπώλες που αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πριν λίγη ώρα φιλοξενήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους κρεοπώλες, παρουσίασαν οι:

-Σάββας Κεσίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και μέλος Δ.Σ του ΕΕΘ

– Δημήτριος Μόσχος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας , πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς

-Δημήτριος Στραζέμης, Πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά

-Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

Οι τιμές της λιανικής, για το φρεσκοσφαγμένο ελληνικό αρνί γάλακτος , Α’ Ποιότητας, θα οριστικοποιηθούν στο μεγάλο παζάρι που θα γίνει το Σάββατο στο Κιλκίς. Ωστόσο,  με βάση το κόστος παραγωγού όπως έχει διαμορφωθεί, τα έξοδα σφαγής, μεταφοράς, κρεοσκόπησης, την απώλεια στο βάρος των ζώων, κανονικά, για να μη ζημιώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και το εμπόριο, το αρνί και το κατσίκι, θα έπρεπε να πωλείται προς 18 ευρώ/κιλό και πάνω, είπε ο κ. Μόσχος.

Βέβαια με αυτή την τιμή στη λιανική,  θα “έκαναν πάρτι” οι εισαγωγείς και έμποροι αρνοκάτσικων από τις γειτονικές χώρες. Έτσι αναγκαστικά, ο παραγωγός που έχει κόστος 8,87 – 9 ευρώ/κιλό, θα κόψει από τα περιθώρια που δεν έχει και θα πουλήσει προς 7 – 7,5 ευρώ/κιλό. Ο έμπορος και ο κρεοπώλης που μαζί με τα σφαχτικά και τα λοιπά έξοδα, θα είχαν κόστος 12,30 – 12,50 ευρώ/κιλό , περιορίζουν και αυτοί τα κέρδη που… δεν θα έχουν, για να μπορέσουν να πουλήσουν προς 13 – 14 ευρώ/κιλό, αν και όλα δείχνουν πως το αρνάκι και το κατσικάκι γάλακτος, στο τσιγκέλι, θα φτάσουν τα 15 ευρώ/κιλό.

Ο κ. Μόσχος και ο κ. Στραζέμης, άσκησαν σκληρή κριτική στο Υπουργείο ΑΑ και Τροφίμων, λέγοντας ό,τι η ενίσχυση  του 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών μονάδων που δίνει η κυβέρνηση, για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν ζωοτροφές, είναι ψίχουλα, γιατί αναλογικά “πέφτουν” μόλις 0,70 ευρώ ανά προβατίνα. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν τετραπλάσιο κόστος στα καύσιμα, στο σογιάλευρο, απ’ ότι οι Ρουμάνοι,  δίνουν στα ζώα μόνο μη γενετικά τροποιημένες ζωοτροφές και αναγκάζονται με αυτά τα δεδομένα να σταθούν απέναντι στον ανταγωνισμό των φθηνότερων εισαγόμενων κρεάτων.

“Το ελληνικό αρνί και κατσίκι είναι εξαιρετικής ποιότητας, γι’ αυτό και πουλιέται προς 22 ευρώ /κιλό στην Ισπανία , προς 18 ευρώ/κιλό στην Ιταλία, στο Μιλάνο. Από την άλλη μεριά, στη χώρα μας, χάνουμε συνεχώς έδαφος γιατί στο Υπουργείο, δεν έχουν καταλάβει το πρόβλημα. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας από πέρυσι τον Οκτώβριο προειδοποιούσε και ζητούσε μέτρα. Ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις που ήταν σίγουρο ότι θα  εκδηλώνονταν, ακριβώς επειδή τα κόστη είχαν ξεφύγει. Τώρα πλέον, η κατάσταση μας έχει ξεπεράσει και ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα, με συναδέλφους να εγκαταλείπουν τον κλάδο”, τόνισε ο κ. Μόσχος.

Οι κρεοπώλες βλέπουν τους πελάτες τους “μαζεμένους”, λόγω της ακρίβειας αλλά και της συζήτησης που γίνεται για δήθεν διπλασιασμό της λιανικής τιμής στα αμνοερίφια. Η μειωμένη ζήτηση, συνεπάγεται με μειωμένες σφαγές ζώων κι αυτή, με τη σειρά τους, μείωση των τιμών στον παραγωγό , που περιμένει κάπως να “ξελασπώσει” την περίοδο του Πάσχα, γιατί δυστυχώς στη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου η κατανάλωση αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος είναι πολύ περιορισμένη.

“Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν στις τιμές λιανικής” είπε ο κ. Κεσίδης, για να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, όπως επίσης η ΠΟΚΚ ζήτησε πολύ αυστηρούς ελέγχους για να μην υπάρξει το γνωστό φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, καθώς τα εισαγόμενα αμνοερίφια, απ’ όποια άποψη και αν το δει κάποιος, δεν έχουν καμία σχέση, ποιοτικά, με το φρεσκοσφαγμένο ελληνικό αρνί γάλακτος.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται αυτή την στιγμή, η περίοδος του Πάσχα θα βγει δίχως κέρδος τόσο για κρεοπώλες, όσο και για κτηνοτρόφους, με τους δεύτερους να προβλέπουν  ότι θα μείνουν “άσφαχτα” ζώα στο μαντρί. Επίσης, δηλώνουν βέβαιοι ότι θα υπάρξουν ελλείψεις ζωοτροφών ενώ, το πρόβλημα θα “χτυπήσει” και τη γαλακτοβιομηχανία, καθώς ήδη είναι μειωμένες κατά 12% οι ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος που διατίθενται για την παραγωγή φέτας.

Τα κρεοπωλεία τις γειτονιάς, πλήττονται από δυο πλευρές, είπε ο κ. Μπαλαμπανίδης, από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουν τις μειωμένες αγορές των καταναλωτών και, από την άλλη, τις υψηλότερες τιμές παραγωγού. Πέρυσι, οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι, ήταν από 11,5 έως 13,5 ευρώ/κιλό, φέτος ακριβώς επειδή δεν θα έχουν κέρδος παραγωγοί και κρεοπώλες, οι τιμές θα παίξουν από 13 έως και 14 ευρώ/ κιλό, αν και υπάρχει εκτίμηση πως θα πιάσουν και τα 15 ευρώ/κιλό.  Με βεβαιότητα η αγορά, θα ξέρει τα ύψη των τιμών, το Σάββατο, στο μεγάλο παζάρι που θα γίνει στο Κιλκίς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πάσχα: Δεδομένες οι αυξήσεις στα αμνοερίφια-Συνάντηση Κτηνοτρόφων-Κρεοπωλών την Πέμπτη (14/4)

Ομοσπονδία Αρτοποιών: Στο 10% οι αυξήσεις σε τσουρέκια και άλλα Πασχαλινά εδέσματα

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 1η Μαΐου και 1η Ιουνίου για πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ -Οι συστάσεις για το Πάσχα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top