Πύλος – Ναυμαχία του Ναβαρίνου: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις, δίχως την αναπαράσταση

Πύλος – Ναυμαχία του Ναβαρίνου: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις, δίχως την αναπαράσταση

Ολοκληρώνονται σήμερα στην Πύλο, παρουσία της α.ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 194η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. «Οι εορτασμοί διεξάγονται με λαμπρότητα, τιμώντας τη μεγάλη Ναυμαχία, η οποία διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου του 1827, και σηματοδότησε την απαρχή για την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας προσθέτοντας ότι λόγω περιοριστικών μέτρων, η ιστορική Ναυμαχία δεν εορτάζεται με την περίφημη αναπαράσταση και παρελάσεις.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Νοτιοδυτικά του νομού Μεσσηνίας βρίσκεται η Πύλος με τη μοναδική θέα στο Ιόνιο πέλαγος, και η οποία ιστορικά είναι γνωστή και με την ονομασία Ναβαρίνο, λόγω το ότι εκεί εξελίχθηκε η Ναυμαχία του Ναβαρίνο, στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832). Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δυο λόφους, η Πύλος πήρε τη σημερινή της μορφή μετά το 1828, ένα χρόνο μετά την ιστορικής σημασίας Ναυμαχία του Ναβαρίνο.

Κάθε χρόνο το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου ο Δήμος Πύλου – Νέστορος γιορτάζει το ιστορικό γεγονός με εορταστικές εκδηλώσεις που μπορεί φέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων να μην περιλαμβάνεται η αναπαράσταση της Ναυμαχίας, στο παλιό λιμάνι, το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου, ως είθισται, και παρελάσεις ανήμερα της Ναυμαχίας (20 Οκτωβρίου), ωστόσο οι εκδηλώσεις όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας «διεξάγονται με λαμπρότητα με την παρουσία της α.ε. ΠτΔ κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου».

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι εκδηλώσεις τιμούν τη μεγάλη Ναυμαχία η οποία σηματοδότησε την απαρχή για την ελευθερία του ελληνικού κράτους από τους Τούρκους και τον Ιμπραήμ Πασά.

Παράλληλα ενημερώνει το GRTimes.gr για τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ρωσικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, τα οποία τελέσθηκαν με λαμπρότητα στη νήσο Σφακτηρία «τιμώντας τους Ρώσους πεσόντες για την καθοριστική τους συμβολή στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου».

194 χρόνια μετά τη Ναυμαχία

Το μήνυμα της ομόνοιας, των καλών συνεργειών και της ενωμένης Ελλάδας μεταφέρει ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, 194 χρόνια μετά την ιστορική Ναυμαχία του Ναβαρίνου όπου με τη βοήθεια των συμμαχικών Δυνάμεων της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας κατάφεραν οι Έλληνες να απελευθερωθούν από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.

«Όπως τότε, έτσι και τώρα, γινόμαστε αγωνιστές, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, οι εποχές είναι δύσκολες’ ενωμένοι με καλές συνέργειες και ομόνοια αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και τη δημοκρατία» δηλώνει ο κ. Καρβέλας.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σ’ ότι αφορά το σημερινό πρόγραμμα (20/10) των εορταστικών εκδηλώσεων για την 194η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου έχει ως εξής:

09.30 π.μ. Έπαρση σημαιών. Μεταφορά σημαιών Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας με πομπή από το δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων όπου θα πραγματοποιηθεί έπαρση από το δήμαρχο κ. Καρβέλα.

10.15 – Παράταξη Στρατιωτικών Αγημάτων και Φιλαρμονικών (Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Πύλος).

10.30 Τέλεση επισήμου δοξολογίας στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, χοροστατούντος του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Σεβ. Μητροπολίτη Μεγάρων & Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου. Ανάγνωση μηνύματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνο.

11.00 Μνημείο Τριών Ναυάρχων Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση εθνικών ύμνων, πανηγυρικός της ημέρας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο με θέμα «Το μήνυμα της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) και οι αξίες της Ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης».

11.30 Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων. Μετάβαση εκπροσώπων Πρεσβειών, Πολεμικού Ναυτικού, Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Πύλου Νέστορος στα νησιά Χελωνήσι, Φανάρι και Σφακτηρία όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Βρετανών, Γάλλων και Ρώσων πεσόντων.

12.00 Παιάνισμα εμβατηρίων από τις Φιλαρμονικές Πύλου-Νέστορος, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων σε κεντρικούς δρόμους της Πύλου.

17.00 Υποστολή των σημαιών.

20.00 Επετειακή μουσική παράσταση «200 χρόνια από το 1821» (Πλατεία Τριών Ναυάρχων).

Σημειώνεται ότι η επίσημη περιοδεία της ΠτΔ κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Δήμο Πύλου-Νέστορος ξεκίνησε τη Δευτέρα 18/10 με πρώτο της σταθμό το Ανάκτορο του Νέστορος, όπου την Πρόεδρο υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Στις φετινές λαμπρές εκδηλώσεις για την 194η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου συμμετέχουν και απόγονοι του Ναυάρχου Κόδρινγκτον, γεγονός που δηλώνει ότι η ιστορία μένει ζωντανή στη μνήμη του κόσμου διεθνώς.

«Είναι στιγμές που έρχονται στη μνήμη του κόσμου, και ξαναζωντανεύουν δηλώνοντας το πόσο καθοριστικές ήταν για την ελευθερία του κράτους μας» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος.

Η ιστορία

Ήταν 20 Οκτωβρίου 1827, όταν οι συμμαχικές Δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας αποφάσισαν να επέμβουν και να δώσουν τέλος στο μαρτύριο των υπόδουλων Ελλήνων, οι οποίοι υπέφεραν από τις επεκτατικές διαθέσεις του Ιμπραήμ Πασά. Η κατάσταση στην επαναστατημένη Ελλάδα είχε επιδεινωθεί από το 1825 μετά την απόβαση στην Πελοπόννησο του αιγυπτιακού στρατού. Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αποτελούνταν από τρία (3) μεγάλα πλοία, 24 φρεγάτες και άλλα μικρότερα ενώ συνολικά είχαν 89 σκάφη και 41 μεταγωγικά.

Η συμμαχική δύναμη ήταν πολύ μικρότερη, με μόλις 12 βρετανικά πλοία. Επικεφαλής όλων των δυνάμεων των συμμάχων ήταν ο ναύαρχος Κόδριγκτον, καθώς οι Δεριγνί και Χέιδεν ήταν υποναύαρχοι.

Από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 272 Άγγλοι, 185 Γάλλοι και 198 Ρώσοι. Οι νεκροί των Τούρκων και των Αιγυπτίων υπολογίζονται σε 6.000 ενώ από τα συμμαχικά πλοία δεν βυθίστηκε κανένα, μόνο ορισμένα υπέστησαν ζημιές. Οι Αιγύπτιοι χωρίς κανένα λόγο, σκότωσαν τον Έλληνα πλοηγό του Κόδριγκτον, Πέτρο Μικέλη, ο οποίος, ήταν πιθανότατα ο μόνος Έλληνας που σκοτώθηκε στη Ναυμαχία. «Ψυχή» της μεγάλης νίκης των συμμάχων ήταν ο Βρετανός ναύαρχος Έντουαρντ Κόδριγκτον (1770-1851).

Σχετικά με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου αναγράφονται δυο ημερομηνίες: 20 Οκτωβρίου / 8 Οκτωβρίου 1827, λόγω διαφοράς ανάμεσα στο παλιό (Ιουλιανό) και το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο. Η ημερομηνία που κατέγραφαν στα ημερολόγιά τους τα βρετανικά και γαλλικά πλοία ήταν 20 Οκτωβρίου, ενώ για τους Έλληνες και τους Ρώσους η ημερομηνία ήταν 8 Οκτωβρίου 1827. Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα υιοθέτησε το νέο ημερολόγιο το 1923.

Λαμπαδηδρομία 2021

Στα πλαίσια των δράσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος διοργανώνει τη Λαμπαδηδρομία 2021 με τίτλο «Εστίες Επανάστασης – Δρόμοι Ελευθερίας».

Η Λαμπαδηδρομία η οποία ξεκίνησε στις 14/10 διήλθε από όλες τις πόλεις, τα χωριά και τα μνημεία του Δήμου, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών ενώ σήμερα, ανήμερα της 194ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου θα καταλήξει στην Πύλο.

Το Ανάκτορο του Νέστορος

Σχετικά με το Ανάκτορο του Νέστορος – βασιλιά της αρχαίας Πύλου και μυθικού ήρωα- απ’ όπου ξεκίνησε την επίσημη περιοδεία της στο Δήμο Πύλου-Νέστορος η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και αποτελεί δείγμα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής και το καλύτερα σωζόμενο βασιλικό οικοδόμημα της συγκεκριμένης περιόδου.

Το ανακάλυψε και ανάσκαψε ο Αμερικανός αρχαιολόγος C.W. Blegen σε συνεργασία με τον Έλληνα αρχαιολόγο Κ. Κουρουνιώτη, το 1939. Το κεντρικό κτίριο, που σήμερα καλύπτεται από μεταλλικό στέγαστρο, είναι το φημισμένο ανάκτορο του Νέστορος, ενώ στα ανατολικά του βρίσκεται το πρωιμότερο ανακτορικό κτίριο, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. Το Ανάκτορο του Νέστορος βρίσκεται στη θέση Άνω Εγκλιανός (18 χλμ. από Πύλο),  σε απόσταση 4 χλμ. νοτίως της Χώρας (τηλ. 27630 31437).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ