«Πυρετώδεις εργασίες» στα αποκαϊδια της Εύβοιας-Τί σημείωσαν οι αρμόδιοι στην Ημερίδα του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Πυρετώδεις εργασίες» στα αποκαϊδια της Εύβοιας-Τί σημείωσαν οι αρμόδιοι στην Ημερίδα του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Στις καταστροφικές πυρκαγιές της βόρειας Εύβοιας, όπου ενεργοποιήθηκε η λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών και συνέδραμαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, «θυσιάστηκαν» -μεταξύ άλλων- περισσότερα από 500 χιλιάδες στρέμματα γης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας, με τα στρέμματα γης που κάηκαν να αποτελούν μία τεράστια περιβαλλοντική απώλεια.

Μια απώλεια όμως που, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, πραγματοποιούνται πυρετώδεις εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί στην ολότητά της. Αυτό ήταν και το κύριο αντικείμενο της Ημερίδας του ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3).

Μία ημερίδα με τίτλο: «Κλιματική Αλλαγή-Δασικές Πυρκαγιές-Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας». Η ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών της σχολής που γέμισαν την αίθουσα, διατηρώντας παράλληλα τις απαραίτητες αποστάσεις στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι, περισσότεροι από 200 φοιτητές παρακολούθησαν με θέρμη Ημερίδα του ΑΠΘ.

Την Ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής Απόστολος Αποστολίδης, καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως ο υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, αλλά και του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα, από τον επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, Σταύρο Μπένο, καθώς και από τους καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Θέκλα Τσιτσώνη, Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο και Κώστα Παπασπυρόπουλο.

Επιπλέον, την Ημερίδα παρακολούθησε και η περιφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι του Γ’ Σώματος Στρατού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Σημειώνουμε ό,τι το Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά η πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγήτρια Θέκλα Τσιτσώνη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και της έγκαιρης αντιμετώπισή τους, κάτι το οποίο είχε επισημάνει χαρακτηριστικά και το απόγευμα της Τετάρτης (16/3) μιλώντας στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα», στον Real Fm 107,1.

Γ. Αμυράς: «Πρόκειται για κλιματική κρίση και όχι κλιματική αλλαγή»

Αμέσως μετά από την κ. Τσιτσώνη, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος σημείωσε ότι:

«Η περίπτωση της βόρειας Εύβοιας έχει πολύ ζουμί και έχει ενδιαφέρον το πως από τα αποκαΐδια της θα δημιουργηθεί ξανά». Επιπλέον, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα μέρη της Εύβοιας τα οποία χαρακτήρισε «απίθανα», παραδέχθηκε πως με τις πυρκαγιές «υπέστησαν ζημία».

Έπειτα ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στην «κλιματική κρίση και όχι την κλιματική αλλαγή», όπως είπε, αναλύοντας τις εργασίες αποκατάστασης που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στην περιοχή της Εύβοιας.

«Όπου δεν τα καταφέρει η φυσική αναγέννηση, θα είμαστε εμείς εκεί με τεχνίτη αναδάσωση», είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι θα φυτευτούν περίπου 200 εκατομμύρια δένδρα. Οι εργασίες, όπως υπογράμμισε, χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προβεί σε αίτημα για επιπρόσθετη ενίσχυση από το Ταμείο Ανά ψης, ύψους 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες εργασίες αποκατάστασης», είπε ακόμη.

«Αγαπήστε το δάσος, αγαπήστε τη φύση», κατέληξε, απευθυνόμενος στους φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους.

 

Τι ανέφεραν Παπαϊωάννου και Στυλιανίδης

«Τα παραδείγματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών δυστυχώς είναι πολλά σε όλο τον πλανήτη», ανέφερε από πλευράς του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του χαιρετισμού του, καθώς απουσιάζει από τη Θεσσαλονίκη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

«Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περίπτωση της βόρειας Εύβοιας που επλήγη βαρύτατα από τις δασικές πυρκαγιές και την αποκατάσταση της», είπε ακόμη, μιλώντας παράλληλα για τη δυναμική του δημοσίου ελληνικού πανεπιστημίου και τα ερευνητικά αποτελέσματα που προσφέρει.

Διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αναφέροντας ότι «τα δάση συνιστούν τον βασικό μας σύμμαχο στη μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Όπως είπε ακόμη «η αποκατάσταση των δασών αποτελεί ιδιαίτερη προτεραιότητα για τη χώρα μας», υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται σε ό,τι αφορά τις αναδασώσεις, από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και τους φορείς. Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε «δάσκαλο» τον επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, Σταύρο Μπένο.

Από πλευράς του, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής Απόστολος Αποστολίδης, αναφέρθηκε στη σημασία της Ημερίδας και «τη δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια» στο Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ.

«Ο δασικός τομέας ήταν υποβαθμισμένος»

Ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, στην εισήγηση του σημείωσε πως ο δασικός τομέας «ήταν υποβαθμισμένος».

«Όλες οι μελέτες συντάχθηκαν από τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες», είπε σε ό,τι αφορά τις εργασίες άμεσης αναδάσωσης των καμένων έκτασεων της Εύβοιας, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι «εκμεταλλευόμενοι την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης των περιοχών αυτών, δρομολογήσαμε την πρόσληψη επιπλέον δασολόγων για την καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης».

Ημερίδα ΑΠΘ

Επιπλέον σημείωσε πως ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες η αποκατάσταση και αναδάσωση των καμένων περιοχών, απαριθμώντας συνολικά 17 πράξεις, στις οποίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, η Coca Cola 3Ε και η Phillip Morris.

Όπως είπε ακόμη, κατά το διάστημα του 13-27/10/2021, Αμερικανοί και Σλοβάκοι επιστήμονες επισκέφθηκαν και αξιολόγησαν τις καμένες εκτάσεις.

Επιπλέον, προανήγγειλε 400 προσλήψεις μονίμων δασικών υπαλλήλων στις Δασικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε ακόμη από τους αρμόδιους, «να επενδύσουμε όλοι μαζί στους νέους που σίγουρα θα είναι πολύ καλύτεροι από εμάς».

Στ. Μπένος: «Το δάσος έχει απίστευτους πόρους»

«Ποτέ δε γίναν τόσο σύντομα διαβρωτικά έργα. Ποτέ δεν υπήρξαν τέτοια αντανακλαστικά με αποτελέσματα». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις εργασίες αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων ο επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης.

«Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι με αυτό το αντικείμενο», συνέχισε ο κ. Μπένος, σημειώνοντας ότι «εγώ δεν ανήκω στη Νέα Δημοκρατία, ανήκω στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου έχει προσφέρει τα πάντα. Δουλεύω χωρίς αμοιβή και είμαι απλός εθελοντής».

Ημερίδα ΑΠΘ

«Η μεγαλύτερη κληρονομιά της χώρας μας είναι τα Μνημεία της Φύσης και του Πολιτισμού», υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας τη σημασία της προσφοράς των αναδόχων εταιρειών που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και υπογραμμίζοντας σε σαρκαστικό τόνο ότι «δεν πρέπει απαραίτητα να κρύβονται… συμφέροντα πίσω από αυτό».

«Το δάσος έχει απίστευτους πόρους», είπε ακόμη στην Ημερίδα του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα τηρείται απαρεγκλίτως.

Ημερίδα ΑΠΘ

Το Τμήμα Δασολογίας, μέσω της καθηγήτριας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Θέκλας Τσιτσώνη, απένειμε στον κ. Μπένο την «πλακέτα του Αριστοτέλη», προκειμένου να τον τιμήσει για την προσφορά του.

Ημερίδα ΑΠΘ

«Η Ελλάδα μαστίζεται και θα μαστίζεται από τις δασικές πυρκαγιές και αυτό οφείλεται εν μέρει και στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην έλλειψη προστασίας των δασικών εκτάσεων που οφείλεται στο πολύ μικρό προσωπικό των δασικών υπηρεσιών», είπε από πλευράς της η Θέκλα Τσιτσώνη.

«Όταν τα δάση καίγονται, παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και διοξείδιο του αζώτου και προκαλούν υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας παράγοντας την κλιματική κρίση που έχει φτάσει σε εμάς ως ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ακραίες θερμοκρασίες», είπε επιπλέον ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

«Περιμένουμε περισσότερες σφοδρές πυρκαγιές», συμπλήρωσε ακόμη, σημειώνοντας ότι «έχουμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές από ό,τι είχαμε προηγουμένως και καίγονται μεγαλύτερες εκτάσεις δασών».

«Η οικονομία του δάσους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» σημείωσε μέσα από βιντεοσκοπημένη ομιλία, την τελευταία για την ειδική ημερίδα του ΑΠΘ, ο καθηγητής, Κώστας Παπασπυρόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα ότι «το νέο δάσος της Εύβοιας θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΠΘ: Αντιεξουσιαστές εισέβαλλαν σε Ημερίδα για τις πυρκαγιές της Εύβοιας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η Θ. Τσιτσώνη για την ημερίδα του ΑΠΘ και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (ΗΧΗΤΙΚΟ)

ΑΠΘ: Ημερίδα για την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές

Στυλιανίδης: Είμαστε ανυποχώρητοι στα εθνικά μας δίκαια (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top