«Πυρετός» προετοιμασιών για τις εκλογές, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Πυρετός» προετοιμασιών για τις εκλογές, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις εκλογές της Κυριακής. Από αύριο το εκλογικό υλικό στους δήμους για τα 1592 εκλογικά τμήματα της Π.Ε Θεσσαλονίκης – Στο «φουλ» η προετοιμασία και στον δήμο Θεσσαλονίκης που για πρώτη φορά θα τοποθετήσει ράμπες για ΑΜΕΑ και θα διαθέσει αυτοκίνητα για άτομα με κινητικά προβλήματα – Τι λέει σχετικά ο γ.γ του δήμου Νίκος Λιακόπουλος.

Κλιμακώνονται όσο πλησιάζουμε την Κυριακή οι ρυθμοί προετοιμασίας για τις εκλογές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, έτσι και φέτος ανέλαβε τον κρίσιμο ρόλο παραλαβής του εκλογικού υλικού και διανομής του στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα το διανέμουν στα εκλογικά κέντρα.

Προετοιμασία Περιφέρειας και δήμου Θεσσαλονίκης για τις εκλογές

Στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ, όπου βρίσκεται το «στρατηγείο» της Περιφέρειας για την Π.Ε Θεσσαλονίκης, δεκάδες υπάλληλοι υλοποιούν ένα πραγματικά δύσκολο έργο, παραλαμβάνοντας τις προηγούμενες ημέρες το εκλογικό υλικό από το υπουργείο Εσωτερικών και τα κόμματα και προετοιμάζοντας τη διανομή του στους δήμους.

Χιλιάδες εκλογικοί σάκοι που περιλαμβάνουν τα ψηφοδέλτια των 36 κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές, έχουν ήδη προετοιμαστεί με τεράστια προσοχή, ενώ από αύριο το πρωί στις 7.30πμ θα αρχίσουν να διανέμονται στους δήμους, με την αρχή να γίνεται από τη Β` Θεσσαλονίκης και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Στις φετινές εκλογές, λόγω και των πολλών υποψήφιων κομμάτων, θα διανεμηθούν από δύο εκλογικοί σάκοι σε κάθε ένα από τα 1592 εκλογικά τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 1004 είναι στην Α` Θεσσαλονίκης και τα 588 στη Β` Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βοήθησε ιδιαίτερα την περίπλοκη διαδικασία προετοιμασίας του υλικού αλλά και τους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το δύσκολο έργο, η παραχώρηση του περιπτέρου 2 από τη ΔΕΘ – HELEXPO, ενός πολύ μεγάλου εσωτερικού χώρου στον οποίο έχουν πρόσβαση και οχήματα, αλλά και η διάθεση κλαρκ (ανυψωτικών μηχανημάτων), με τη βοήθεια των οποίων φορτώνεται και ξεφορτώνεται ο τεράστιος όγκος του υλικού.

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες και από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Σε αντίστοιχους ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να είναι όλα έτοιμα το συντομότερο δυνατόν, στα 456 εκλογικά τμήματα του δήμου και στα 49 στο συγκρότημα του Ευκλείδη στα οποία θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες.

Στο περίπτερο 5 της ΔΕΘ, έχουν προετοιμαστεί οι χιλιάδες κάλπες και τα παραβάν, με τους υπαλλήλους να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν και το εκλογικό υλικό, μέρος του οποίου έφθασε από χθες.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Λιακόπουλος, χθες παρελήφθησαν οι πρώτοι εκλογικοί σάκοι που περιλαμβάνουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και των συνασπισμών και αύριο μετά το μεσημέρι αναμένεται ο δεύτερος εκλογικός σάκος και με το υλικό για τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Την Παρασκευή δε αναμένονται τα tablet με τα οποία θα γίνει η διαδικασία μετάδοσης των αποτελεσμάτων, προκειμένου να παραδοθούν και αυτά στους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Υπάλληλοι για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ και ηλικιωμένων και ράμπες για πρώτη φορά

Σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο, φέτος θα υπάρχει στα εκλογικά τμήματα που είναι αναγκαίο, τεχνική υποστήριξη από ράμπες αλλά και υπάλληλος του δήμου, προκειμένου  να εξυπηρετηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με κινητικές δυσκολίες.

«Υπάλληλος του δήμου με διακριτικά, θα αναλάβει να καθοδηγήσει και να εξυπηρετήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, πηγαίνοντας τα στον χώρο που προσπαθούμε να διαμορφώσουμε σε κάθε συγκρότημα για τον σκοπό αυτό και να ενημερώσει φυσικά και τον δικαστικό αντιπρόσωπο προκειμένου να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων να κατέβει ο δικαστικός αντιπρόσωπος – πάντα για τις περιπτώσεις που δεν είναι ισόγειο το τμήμα – προκειμένου να ασκήσει ο συμπολίτης μας το εκλογικό του δικαίωμα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμα πως την ημέρα των εκλογών, από τις 10.00πμ έως τις 5.00μμ, ο δήμος θα διαθέσει και δύο ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα τα οποία μπορούν να μεταφέρουν από και προς τα εκλογικά τμήματα, άτομα με ειδικές ανάγκες, καλώντας όποιον επιθυμεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία, να μεριμνήσει να προγραμματίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα τη μεταφορά του, πριν την ημέρα των εκλογών.

Σε επιφυλακή θα παραμείνει επίσης ο μηχανισμός του δήμου, καθ` όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και το Σάββατο που θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία.

Ειδικά για την εξυπηρέτηση των πολιτών, το Δημοτολόγιο και τα ΚΕΠ θα είναι ανοιχτά το Σάββατο από τις 7.00πμ έως τις 9.00μμ και την Κυριακή από τις 7.00πμ έως τις 7.00μμ, για πληροφορίες εκλογικού καταλόγου, για γνήσια υπογραφής και ότι άλλο σχετικό χρειαστεί.

«Στοίχημα» οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του δήμου, στον δήμο Θεσσαλονίκης θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά περίπου 2.500 17άρηδες, γεγονός που αποτελεί ένα «στοίχημα», καθώς «η πρώτη τους επαφή πρέπει να έχει όσο γίνεται λιγότερη ταλαιπωρία, προκειμένου να είναι και ένα καλό έναυσμα από εδώ και πέρα να θέλουν να προσέρχονται και να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ασκώντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο, γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε η διαδικασία να είναι όσο γίνεται πιο ομαλή, με παράλληλη προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tο «στρατηγείο» της ΠΚΜ για τη διανομή του προεκλογικού υλικού (ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top