Πυρκαγιές: Κρίσιμες και οι επόμενες ημέρες–Από Δευτέρα (9/8) νέο κύμα καύσωνα

Πυρκαγιές: Κρίσιμες και οι επόμενες ημέρες–Από Δευτέρα (9/8) νέο κύμα καύσωνα

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Τουλάχιστον για λίγα 24ωρα ακόμη θα διαρκέσει το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας και ευνοεί τις πυρκαγιές, το οποίο ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, με θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμη και τους 47oC όπως συνέβη στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Πρόσκαιρη ανάσα δροσιάς έρχεται από την Παρασκευή, ωστόσο από Δευτέρα το θερμόμετρο θα τραβήξει και πάλι την ανηφόρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο GRTimes ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr, Σταύρος Κέππας «την Παρασκευή η θερμοκρασία θα πέσει στην Ανατολική Ελλάδα στους 38οC με 40οC (θα έχουμε δηλαδή μια πτώση της τάξεως των 4 με 5 βαθμών) που θα είναι αισθητή κυρίως γιατί αυτή την εβδομάδα είχαμε 47αρια, ενώ στη Δυτική Ελλάδα, λόγω και των δυτικών ανέμων η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη και θα κυμανθεί από 33οC μέχρι 35οC».

Συμπληρώνει ωστόσο, ότι αυτές οι «ανάσες» δροσιάς θα διαρκέσουν και το Σαββατοκύριακο, αλλά από τη Δευτέρα (9/8) θα πρέπει να περιμένουμε ένα νέο κύμα καύσωνα το οποίο δεν θα είναι τόσο έντονο όσο αυτό που διανύουμε, ωστόσο θα ανεβάσει και πάλι αισθητά την θερμοκρασία.

Κορύφωση του νέου κύματος την Τρίτη – Κίνδυνος ξηρικών καταιγίδων από Παρασκευή

«Από τη Δευτέρα θα έχουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας που δεν θα φτάσει βέβαια τα επίπεδα και τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε όμως θα είναι εξίσου ένα σημαντικό κύμα. Στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, η θερμοκρασία πιθανότατα θα ανέβει στους 41οC με 44οC ενώ στις παράκτιες περιοχές η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη, καθώς το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 35οC με 37οC. Κορύφωση θα έχουμε την Τρίτη (10/8), ενώ την Τετάρτη (11/8) οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν με θερμοκρασίες κοντά στους 39οC. Πιθανότατα πτώση της θερμοκρασίας θα έχουμε από την Πέμπτη με τις αέριες μάζες να αποχωρούν από τη περιοχή μας» προσθέτει ο μετεωρολόγος.

Ο Σταύρος Κέππας πάντως προειδοποιεί ότι τόσο την Παρασκευή (6/8) όσο και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (7-8/8) σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία,  δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ξηρικές καταιγίδες. «Πρόκειται για καταιγίδες που συνοδεύονται από λίγη έως καθόλου βροχή αλλά και από ηλεκτρικά φαινόμενα (βλ. κεραυνούς) γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Θάσο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top