“Ακυρώνει” ο κορωνοϊός το early booking στον τουρισμό

“Ακυρώνει” ο κορωνοϊός το early booking στον τουρισμό

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Χάνεται φέτος για τον τουριστικό κλάδο η περίοδος των προκρατήσεων, του λεγόμενου early booking, που κάθε χρόνο γίνονται το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και στη διάρκεια του οποίου «κλείνει» ως και το 30% των κλινών στα τουριστικά καταλύματα για τη θερινή περίοδο.

Το 2021 όπως και το 2020, λόγω της πανδημίας του covid- 19, είναι χρονιές χωρίς προηγούμενο στα τουριστικά χρονικά, όπως τόνισαν τόσο  ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης κ. Βύρων Θεολόγης, όσο και ο κ. Γιάννης Λασπάς, ταμίας της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.

Μάλιστα ο κ. Λασπάς σημείωσε μιλώντας στο GRTimes.gr ότι στις προ covid χρονιές, η περίοδο των προκρατήσεων είναι πολύ σημαντική για τον κλάδο καθώς  σε αυτό το δίμηνο- κατά το οποίο πραγματοποιούνται και μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του τουρισμού- δημιουργείται η «μαγιά» της θερινής σαιζόν ενώ οι επιχειρήσεις με το early booking εισπράττουν σαν προκαταβολή ως και το 40% των συμφωνιών που κλείνονται.

Φέτος όμως, η πανδημία «ακύρωσε» τις προκρατήσεις αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα και η επιβράδυνση στους εμβολιασμούς πανευρωπαϊκά, δεν επιτρέπουν προγραμματισμούς.

“Χαμένο” τουριστικά το Πάσχα

Ο κ. Θεολόγης, όπως άλλωστε και ο κ. Λασπάς θεωρούν «χαμένο» και το Πάσχα για τον τουρισμό, παρότι πέφτει αρχές Μαΐου, ενώ ροές εισερχόμενου τουρισμού δεν αναμένονται πριν τις αρχές Ιουνίου.

«Προσπαθούμε, μέσω διαπραγματεύσεων με τις αεροπορικές εταιρείες, να βγάλουμε κάποια προγράμματα εσωτερικού για το Πάσχα, ζητάμε να μας δώσουν ορισμένες θέσεις, αλλά από την πλευρά τους απαιτούν δεσμεύσεις που συνεπάγονται penalties αν τα πρακτορεία τελικώς δεν πουλήσουν τις θέσεις. Θέλουμε να προωθήσουμε πακέτα για νησιά, αλλά έτσι όπως έχει η κατάσταση δεν μπορούμε να αναλάβουμε τέτοιο ρίσκο.

Ο πρόεδρος του τουριστικών πρακτόρων προβλέπει ότι η τουριστική κίνηση θα αρχίσει μέσα στο καλοκαίρι και πως αν όλα πάνω ομαλά η σεζόν θα “τραβήξει” μέσα στο φθινόπωρο, επισημαίνοντας όμως τη σημασία να υπάρχουν κοινά πρωτόκολλα στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό και συνδέεται με αυτόν, ώστε να μην επαναληφθούν τα περυσινά φαινόμενα.

Τα τουριστικά γραφεία θα ανακάμψουν

Την εκτίμηση ότι ο κλάδος θα μπορέσει να ανακάμψει παρότι δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα, εξέφρασε ο κ. Θεολόγης λέγοντας ότι τα περισσότερα τουριστικά γραφεία εντάχθηκαν στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, ενώ αξιοποίησαν και τους πόρους που διατέθηκαν σαν μη επιστρεπτέα ενίσχυση, από προγράμματα των Περιφερειών, όπως το «Διέξοδος» της Π.Κ.Μακεδονίας.

Πέραν των ανωτέρω, οι πολύ σημαντικές δαπάνες που συνδέονται με το προσωπικό, καλύπτονται μέσω των αναστολών συμβάσεων ενώ πολύ θετική είναι η απόφαση της κυβέρνησης για κάλυψη των παγίων δαπανών των πληττόμενων επιχειρήσεων, τις οποίες και θα επιδοτεί από 70% έως και 90%.

«Εξ’ αρχής αυτό που διεκδικούσε ο κλάδος ήταν οικονομική στήριξη ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν αυτή την πρωτοφανή κρίση,  να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας όπως ορθά προβλέπεται για όσες έθεσαν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης».

Παράταση για τα vouchers

Η υπόθεση των πιστωτικών σημειωμάτων, των λεγόμενων vouchers, με την χορήγηση των οποίων πέρυσι σώθηκε ο τουρισμός, δεν έχει ακόμη λήξει, ούτε μπορεί να λήξει αν δε δοθεί παράταση στη διάρκειά τους, υπογράμμισε ο κ. Θεολόγης.

Υπενθυμίζουμε ότι με τα  voucher 18μηνης διάρκειας (ΠΝΠ Απριλίου 2020) θα αποζημιώνουν τους πελάτες τους  τα τουριστικά γραφεία, τα ξενοδοχεία καθώς και οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες για ταξίδια που είχαν κλειστεί και ακυρώθηκαν από τις 25 Φεβρουαρίου και μετά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το 18μηνο των vouchers λήγει τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο του 2021 και ακόμη, λόγω της διάρκειας της υγειονομικής κρίσης, δεν μπόρεσαν οι δικαιούχοι να τα χρησιμοποιήσουν. Θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός έτους στη διάρκειά τους, χωρίς φυσικά να θιγούν τα δικαιώματα των κατόχων. Δεν γίνεται διαφορετικά, γιατί αν επιστραφούν οι προκαταβολές που είχαν δοθεί πριν εκδηλωθεί ο covid, θα πρέπει ουσιαστικά όλοι, πρακτορεία, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία,  να κλείσουν. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό».

Αλλά για την επανεκκίνηση του τουρισμού, δεν είναι μόνο τα πολύ κρίσιμα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι και η ανασφάλεια και οι φόβοι των ανθρώπων, ο ψυχολογικός παράγοντας.

«Πρέπει να καταπολεμηθεί ο φόβος των ανθρώπων. Μέσα στα αεροπλάνα τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας αλλά οι άνθρωποι φοβούνται κυρίως το περιβάλλον στους χώρους που θα κινούνται, εκτός ξενοδοχείων και κυρίως φοβούνται μη αρρωστήσουν μακριά από το σπίτι τους. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ζητούν πρόσθετες ασφαλίσεις. Αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, το καλοκαίρι θα έχουμε τουριστική κίνηση αλλά προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top