“Έρχονται” πλήρως εξοπλισμένα κοντέινερ για περιπτώσεις φυσικής καταστροφής

“Έρχονται” πλήρως εξοπλισμένα κοντέινερ για περιπτώσεις φυσικής καταστροφής

Ένα ολοκληρωμένο κέντρο επιχειρήσεων για περιπτώσεις φυσικής καταστροφής, εντός της ευρύτερης διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα είναι σε ετοιμότητα από τον Οκτώβριο και θα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και την παροχή βοήθειας, σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Το επιχειρησιακό κέντρο θα αποτελείται από δύο όμοιες μονάδες για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (Command Center Container | C4i) και μία μονάδα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών (Medical Treatment Container | MED). Και οι τρεις μονάδες είναι πλήρως εξοπλισμένες με τα απαραίτητα μέσα, τόσο για την παροχή ανθρωπιστικής  βοήθειας όσο και για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση κρίσεων και μπορούν να μεταφερθούν και να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε περιοχή υπάρχει ανάγκη για την αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ).

Πρόκειται για το έργο “HELP – Ολοκληρωμένο κέντρο επιχειρήσεων για παροχή ανθρωπιστής βοήθειας” , το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των  συμμετεχόντων κρατών στο πρόγραμμα «Interreg IPA CBC Greece – Republic of North Macedonia 2014-2020» και υλοποιείται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), το Center for Development of the South – East Region, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και το Crisis Management Center.

Ο βασικός στόχος του έργου, όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο σύμβουλος του προγράμματος Help, Θάνος Παπότης, είναι να κατασκευαστούν δύο κοντέινερ στην Ελλάδα και ένα στην άλλη πλευρά των συνόρων. Το ένα από τα δύο θα λειτουργεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ως κέντρο συντονισμού και το άλλο για ιατρική περίθαλψη. “Σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής, όπως είναι για παράδειγμα ένας μεγάλος σεισμός κοντά στα σύνορα, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο, είτε με ελικόπτερο είτε οδικώς. Είναι αυτόνομα και πλήρως εξοπλισμένα ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει συντονισμός μεταξύ Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας κλπ”, αναφέρει.

Η κινητή μονάδα MED διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο με τα απαραίτητα ιατρικά αναλώσιμα για μικροεπεμβάσεις. Επίσης μπορεί να παρέχει υπηρεσίες περίθαλψης τραυματισμένων  ατόμων σε δύο μεγάλες φουσκωτές σκηνές με πτυσσόμενα κρεβάτια που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως κλίνες βραχείας νοσηλείας, μέχρι να μεταβούν οι ασθενείς στο κοντινότερο  νοσοκομείο, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Μία από τις μονάδες C4i και η μονάδα MED θα διατίθενται προς χρήση στις ελληνικές Αρχές, ενώ η δεύτερη μονάδα C4i είναι προς διάθεση των αρχών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Σήμερα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου, ενώ το κοινό είχε τη δυνατότητα μέσα από τις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί να δουν εικόνες από το εσωτερικό των κοντέινερ και να ενημερωθεί από τους υπευθύνους. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, ενώ τον ίδιο μήνα θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση στις Σέρρες, όπου θα μπορεί ο κόσμος να δει από κοντά τα πλήρως εξοπλισμένα κοντέινερ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ