“ΙΚΤΙΝΟΣ”- Ιουλία Χαϊδά: Οι απώλειες στην Κίνα και το άνοιγμα σε νέες αγορές

“ΙΚΤΙΝΟΣ”- Ιουλία Χαϊδά: Οι απώλειες στην Κίνα και το άνοιγμα σε νέες αγορές

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Με το άνοιγμα νέων αγορών, τις εξαγωγές ογκομαρμάρων σε Ινδία, Αίγυπτο και Τυνησία, αλλά και την πώληση επεξεργασμένων προϊόντων σε χώρες της Νότιας Αμερικής, η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ  προσπαθεί να καλύψει τη μεγάλη μείωση, κατά το ήμισυ, των εξαγωγών της στη βασικότερη αγορά – πελάτη της, στην Κίνα.

Όπως είπε σε δημοσιογράφους η κα. Ιουλία Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας, από το Μάιο οι πωλήσεις εξωτερικού- που στην περίπτωση της ΙΚΤΙΝΟΣ αφορούν το 97% του συνολικού κύκλου εργασιών- εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης , αλλά απαιτείται χρόνος για να καλυφθούν οι απώλειες της κινεζικής αγοράς.

Παράλληλα, η καθαρώς εξαγωγική βιομηχανία, υλοποιεί σημαντικό τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8,2 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του σημαντικότερου λατομείου της, δηλαδή του λατομείου στο Βώλακα Δράμας, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένει την άδεια λειτουργίας νέου λατομείου, επίσης στη Δράμα, στην περιοχή Μανδριάς, του οποίου η ετήσια παραγωγή εκτιμάται στις 20.000 κυβικά μέτρα.

Η συνάντηση με τους δημοσιογράφους έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης που σήμερα θα γίνει στο λατομείο του Βώλακα, για τη «γνωριμία» με το σημαντικότερο λατομείο της εταιρείας, αφού από αυτό εξορύσσεται το περιζήτητο παγκοσμίως λευκό δολομιτικό μάρμαρο και εξαρτάται το 70% της παραγωγής της.

Να σημειωθεί ότι η επένδυση στο λατομείο του Βώλακα άρχισε να υλοποιείται το 2021 και ήδη έχουν γίνει προμήθειες μηχανημάτων ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΙΚΤΙΝΟΣ έχει τρία λατομεία στο νομό Δράμας ( Βώλακας, Marvelous, Κάλλιστον) και σε λίγο θα λειτουργήσει και τέταρτο στην περιοχή Μανδριάς. Επίσης έχει τρία λατομεία στη Θάσο, τρία στην Καβάλα και ένα στη Βλαχέρνα/ Πελοπόννησο.

Η αγορά της Κίνας

«Φτάσαμε να πουλάμε στους Κινέζους πελάτες μας από φωτογραφίες και βίντεο», είπε πολύ χαρακτηριστικά η κα. Χαϊδά, εξηγώντας το πως η διεθνής υγειονομική και οικονομική κρίση επηρέασε τις εξαγωγές στην κυριότερα αγορά της ΙΚΤΙΝΟΣ.

Οι εξαγωγές της εταιρείας στην Κίνα, το 2020, αντιστοιχούσαν στο 60% του συνολικού κύκλου εργασιών, μειώθηκαν στο 40%-45% το 2021 και το 2022, έπεσαν στο 30%.

«Η κάμψη στις πωλήσεις εκδηλώθηκε έντονα τον Οκτώβριο του 2021 και συνεχίσθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Εν τούτοις, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, περισσότερες πωλήσεις και μάλιστα μεγάλων ποσοτήτων σε νέες για εμάς αγορές  , που εκδηλώνουν ζωηρή ζήτηση για ογκομάρμαρα», εξήγησε η κα. Χαϊδά.

Παράλληλα, η Εταιρεία, για να αντισταθμίσει την επιβάρυνση στα χρηματοοικονομικά της, από την αύξηση στο ενεργειακό κόστος,  προχώρησε από 1ης Ιουνίου σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της. Η αύξηση του ενεργειακού κόστος, φέτος, ήταν της τάξης του 8% και του αυτού ύψους θα είναι και η μέση αύξηση στις τιμές πώλησης.

Η κα. Χαϊδά δήλωσε ότι η ΙΚΤΙΝΟΣ, παρά την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην εσωτερική αγορά αλλά και την ανάληψη ορισμένων μεγάλων έργων, συνεχίζει να εστιάζει στη διεθνή αγορά με βάση το business model που έχει διαμορφώσει.

Τα οικονομικά στοιχεία

Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία, παρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, το 2021 κατόρθωσε να εμφανίσει μικρή αύξηση, της τάξης του +1% στον κύκλο εργασιών, που ανήλθε στα 33 εκατ. ευρώ, συγκράτησε τη μείωση στα ΕΒΙΤDA στο -1% έτσι που διαμορφώθηκαν στα 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 152% και «έκλεισαν» στα 3 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια της εταιρείας ήταν στην περιοχή των 43 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η κάμψη στις πωλήσεις που εμφανίστηκε προς το τέταρτο τρίμηνο του 2021, «χτύπησε» το πρώτο τρίμηνο του 2022, με μείωση στον κύκλο εργασιών κατά -23% και μείωση στα ΕΒΙΤDA κατά -59%, εικόνα που αναμένεται να βελτιωθεί στο υπόλοιπο της εταιρικής χρήσης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top