“Καίνε” οι τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο

“Καίνε” οι τιμές σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Καίνε» οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης τους καταναλωτές, με το που έσφιξε ο καιρός και πλησιάζει – στις 15 Οκτωβρίου- η έναρξη της περιόδου διάθεσής του, αλλά «καίει» και η τιμή του φυσικού αερίου που έχει υπερτετραπλασιαστεί, σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν ένα χρόνο.

Για τη βόρειο Ελλάδα, τις περιοχές σε μεγαλύτερο υψόμετρο και τις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα, το κόστος θέρμανσης είναι «μεγάλο πακέτο» για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, φέτος δε, με τις μεγάλες ανατιμήσεις στη διεθνή αγορά των καυσίμων, οι καταναλωτές- οικιακοί και επιχειρηματικοί- θα έχουν, παρά την αύξηση στις επιδοτήσεις από την κυβέρνηση, να διαχειριστούν μία δύσκολη κατάσταση που πιθανότατα θα φτάσει ως τον Ιούνιο.

Πάνω 4,3 φορές η τιμή του φυσικού αερίου

Με στοιχεία Σεπτεμβρίου, η τιμή του φυσικού αερίου, καυσίμου που πλέον πολύ μεγάλη διείσδυση στα αστικά κέντρα, έχει πάει 4,3 φορές πάνω σε σύγκριση με τον αντίστοιχοι περυσινό μήνα. Το πετρέλαιο θέρμανσης, εκτιμάται δε πως θα έχει μία αύξησης της τάξης του 37,5% όταν θα αρχίσει να διανέμεται, ξεπερνώντας αρκετά το ποσοστό του 28,9% που έδινε η ΕΛΣΤΑΤ με βάση στοιχεία του Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι για τον Αύγουστο η ΕΛΣΤΑΤ έδινε αύξηση 91% στην τιμή του φυσικού αερίου, μία άνευ προηγουμένου αύξηση στα χρονικά κατανάλωσης του συγκεκριμένου καυσίμου, στη χώρα μας.

«Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και σχεδιάζεται από το οικονομικό επιτελείο. Όταν στην τιμή διάθεσης, σχεδόν το 60% είναι φόροι, θα πρέπει οι φόροι να μειωθούν, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ» τόνισε στο GRTimes.gr ο κ. Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Οι προβλέψεις για τις τιμές που θα πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές, φέτος, για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, είναι δυσοίωνες.

Στα 1,10€- 1,30€/λίτρο  το πετρέλαιο

Έτσι, στα μεγάλα αστικά κέντρα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί προς 1,10€/λίτρο, έναντι τιμής 0,80€/λίτρο πέρυσι, με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ να τονίζει ότι η «καλύτερη» φετινή τιμή στα αστικά κέντρα θα ισχύει για όσους κάνουν μεγάλες παραγγελίες, προμηθευόμενοι δηλαδή πάνω από 500 λίτρα τη φορά.

Όσο απομακρυνόμαστε από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και όσο μικρότερες είναι οι ποσότητες που θα αγοράζουν οι καταναλωτές, τόσο θα ανεβαίνουν και οι τιμές διάθεσης. Σα συνέπεια, τα νοικοκυριά στην ηπειρωτική χώρα, θα πρέπει πληρώσουν ως και 1,20€/λίτρο αντί 0,90 €/λίτρο πέρυσι και, στα νησιά η χρέωση θα πάει στο 1,30€/λίτρο, από 1 ευρώ/ λίτρο, τιμή που πριν ένα χρόνο φάνταζε υψηλή.

Δίνοντας μία εκτίμηση για τη συμμετοχή των φόρων στη τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Ασμάτογλου είπε ότι στα 1,10€ της χαμηλότερης τιμής διάθεσης, τα 0,50€ είναι φόροι.

Κιουρτζής: Η αύξηση του ΕΦΚ δεν πάταξε το λαθρεμπόριο

Για μεγάλο αριθμό καταναλωτών, αυτό που «καίει» είναι η εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου, αφού στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον το φ/α έχει πάρει ίσως και το 70% της αγοράς των καυσίμων θέρμανσης.

«Από τότε που αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή από το 2013, η κατανάλωσή του έχει πέσει στο 1/3. Τη χρονιά πριν την αύξηση του ΕΦΚ, είχαν πουληθεί περίπου  3 δις. λίτρα. Αύξησαν το Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για να πατάξουν το λαθρεμπόριο και χάθηκαν 2 δις. λίτρα, αφού η κατανάλωση έπεσε στα 900 εκατ. λίτρα” είπε ο κ. Θεμιστοκλής Κιουρτζής, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας:

«Το πετρέλαιο, λόγω της υπερφορολόγησης, αντικαταστάθηκε από άλλα καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, την καύση pellet χωρίς όμως να έχει παταχθεί με επιτυχία το λαθρεμπόριο», υπογράμμισε ο κ. Κιουρτζής επισημαίνοντας ότι οι τιμές των μορφών ενεργείας είναι σε ένα βαθμό αλληλεξαρτημένες.

«Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου είναι αυξημένες, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα , αλλά τουλάχιστον το κράτος, θα πρέπει,  μέσω της φορολογίας να μη μεταχειρίζεται διαφορετικά το ένα από το άλλο καύσιμο και, κατ’ επέκταση να μην επιβαρύνει περισσότερο τον καταναλωτή που χρησιμοποιεί πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, από εκείνους που κάνουν χρήση άλλου καυσίμου».

Οι χειμωνιάτικες θερμοκρασίες ήδη έκαναν ποδαρικό σε ορισμένες περιοχές της χώρας και το βέβαιο είναι ότι σε πολλά μέρη ορεινά και βόρεια, οι κάτοικοι θα χρειάζονται θέρμανση ως τις αρχές Ιουνίου, άρα όντως το «πακέτο» δαπάνη θέρμανσης, θα είναι φέτος, για πολλούς, ιδιαίτερα μεγάλο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top