“Ξέχασαν” τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος

“Ξέχασαν” τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τη στάση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), να μην πραγματοποιήσει καμία επίσημη τελετή για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος, που συμπληρώθηκαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου,  “καυτηριάζει” με δήλωση του, ο Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαος Σπανός.

“Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ καμία επίσημη τελετή για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Λιμενικού Σώματος, ούτε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων του κτιρίου της Ακτής Βασιλειάδη” αναφέρει ο κ.Σπανός, προσθέτοντας πως στη διάρκεια της ιστορίας του, το Λιμενικό έχει να επιδείξει ένδοξες στιγμές και στιγμές αυτοθυσίας, κατά τις οποίες στελέχη έχασαν τη ζωή τους.

Εκφράζει παράλληλα τα συγχαρητήριά του για το έργο που το Λιμενικό Σώμα επιτελεί καθημερινά, υπό ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και ευχόμενος χρόνια πολλά, με την ευκαιρία και της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης: 

“Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.

Την 22 Μαρτίου 1919, πριν 100 χρόνια, καταχωρήθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο τεύχος 67 Α, με το άρθρο 3 του Ν.1753/1919 «Περί τροποποιήσεως του νόμου περί διοικήσεως του Εμπορικού Ναυτικού και προσθήκης συναφών διατάξεων» η ληξιαρχική πράξη γέννησης του «ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ».…«Το προσωπικόν της Διευθύνσεως του Εμπορικού Ναυτικού, της επιθεωρήσεως των υπηρεσιών αυτού, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και των Λιμενικών Αρχών, αποτελεί ίδιον σώμα, το «Λιμενικόν»…

Έτσι γεννήθηκε το Λιμενικό Σώμα το οποίο μετά από δυο μήνες άρχισε να οργανώνεται με το από 01-6-1919 Β.Δ  «Περί οργανώσεως του Λιμενικού Σώματος» (ΦΕΚ 121 Α/1-6-1919). Με το νόμο 3922/2011 έγινε  Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σε αυτά τα 100 χρόνια της ιστορίας του, το Λιμενικό Σώμα έχει να επιδείξει ένδοξες στιγμές και στιγμές αυτοθυσίας, κατά τις οποίες στελέχη έχασαν τη ζωή τους.

Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ καμία επίσημη τελετή για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Λιμενικού Σώματος, ούτε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων του κτιρίου της Ακτής Βασιλειάδη.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω επιθυμούμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας για το έργο που το Λιμενικό Σώμα επιτελεί καθημερινά υπό ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και να του ευχηθούμε χρόνια πολλά, με την ευκαιρία και της επετείου της 25ης Μαρτίου”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ