Ραγδαία ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας – Θα μοιάζει με τέλος πολέμου

Ραγδαία ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας – Θα μοιάζει με τέλος πολέμου

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας» και ότι «αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου». Σημείωσε όμως ότι «η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά» και διεμήνυσε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε ως στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων με αιχμή τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πως η Ελλάδα έχει κάνει σαφές το πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων που είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ανέφερε επίσης ότι συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν «θα γίνει και δεν θα αργήσει».

Ο στόχος των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

«Καθώς η χώρα προχωρά στη μετά-κορωνοϊό εποχή, η κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θεσπίζει πέντε νέα μέτρα με τα οποία παρέχεται πρόσθετη, σημαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μέτρα που ανταποκρίνονται στη σταθερή βούληση της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας, θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα αυξήσουν σημαντικά τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης, αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων», ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Στην ίδια αυτή βάση, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως «η μείωση της φορολογίας αποτελεί κεντρική πολιτική δέσμευση και προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Και σε αυτό το δρόμο, που είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία συνεχίζει». Υπογράμμιζαν επίσης πως «με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ωφελούνται, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές. Και κυρίως, ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τα μέτρα ελάφρυνσης γίνονται μόνιμα. Γεγονός που αποτυπώνει τη σταθερή πορεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μετά την πανδημία εποχή». Επιδίωξη είναι τα νέα αυτά μέτρα να δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο.

Πώς ακριβώς εξειδικεύονται οι πέντε φοροελαφρύνσεις

Πρώτον: Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεύτερον: Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.

Τρίτον: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος 2021, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%, έναντι 28% που παραλάβαμε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

Τέταρτον: Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.

Πέμπτον: Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.

Πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά την περίοδο των πασχαλινών αργιών

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα των εμβολιασμών κάθε άλλο παρά θα παγώσει στο διάστημα των αργιών του Πάσχα. Ειδικότερα, κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εμβολιασμοί θα γίνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Εμβολιασμοί δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο την Κυριακή του Πάσχα. Για την ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί το ωράριο εμβολιασμών, ενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή θεσπίζεται 7ήμερη εργασία -Δευτέρα έως Παρασκευή συμπεριλαμβανομένων των αργιών- στα εμβολιαστικά κέντρα και ωράριο σε δύο βάρδιες από τις 07.00 έως 24.00.

Υπενθυμίζεται ότι από Σάββατο 24 Απριλίου ανοίγει η σχετική πλατφόρμα και θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 50 και 54 ετών. Από την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ θα συνεχιστεί και η δια ζώσης λειτουργία όλων των Λυκείων. Η προσέλευση των μαθητών στις τάξεις θα γίνεται κατόπιν διενέργειας δωρεάν self-test ενώ το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς και όλο το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.

Το σχολικό έτος για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά παρατείνεται έως και την Παρασκευή 25 Ιουνίου, ενώ για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έως και την Παρασκευή 11 Ιουνίου. Στα Πανεπιστήμια δίνεται η δυνατότητα έναρξης των κατατακτήριων εξετάσεων μετά τις 20 Μαΐου. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και την Τρίτη 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Φέτος, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης κάθε μαθητή θα προκύψει από το μέσο όρο των βαθμών α΄ και β΄ τετραμήνου.

Αναφορικά με το δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η διάταξη αυτή που περιλαμβάνεται στην τροπολογία η οποία κατατέθηκε, προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news». Οι ίδιες επισημαίνουν πως «αν και τα μέλη των Επιτροπών αυτών δεν ασκούν διοίκηση και συνεπώς δεν έχουν ποινική ευθύνη, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σωρεία μηνύσεων από εκείνους που νομίζουν ότι με το self test μπορεί να σου βάλουν τσιπάκι στον εγκέφαλο». Σχολίαζαν μάλιστα αρνητικά το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την τροπολογία, λέγοντας πως με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουν πόσο σέβονται και έχουν διάθεση να προστατεύσουν τα μέλη των Επιτροπών. Γενικότερα, η κυβέρνηση προβάλλει με κάθε ευκαιρία πως ευθύνεται για τις πολιτικές αποφάσεις επισημαίνοντας πως «αν θέλει λοιπόν να επικρίνει κάποιον ο ΣΥΡΙΖΑ, ας επικρίνει την κυβέρνηση και ας αφήσει τους επιστήμονες».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ