Ρεκόρ αφίξεων σε δημοφιλείς προορισμούς – Φορείς του τουρισμού στο GRTimes

Ρεκόρ αφίξεων σε δημοφιλείς προορισμούς – Φορείς του τουρισμού στο GRTimes

Την ικανοποίησή τους δηλώνουν οι ξενοδόχοι σε δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας σχετικά με τη πορεία του τουρισμού τη φετινή σεζόν. Πληρότητες που αγγίζουν το 80% ενώ για την υψηλή περίοδο αναμένεται να φτάσουν στο 100%. Ωστόσο, ανησυχία υπάρχει σχετικά με το οικονομικό αποτύπωμα και το κέρδος στις επιχειρήσεις, δεδομένου του αυξημένου λειτουργικού κόστους που αγγίζει το 25%.  

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Αν και ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν ο τουρισμός, όπως αποδείχθηκε πολύ έντονα τη διετία της πανδημίας παγκοσμίως, φαίνεται ότι έχει ανακάμψει, ο κόσμος άρχισε και πάλι να ταξιδεύει, οι tour operators έχουν ήδη αυξήσει τον αριθμό των τουριστών που διακινούν και οι αεροπορικές εταιρίες προσθέτουν ολοένα και περισσότερες πτήσεις και θέσεις σε δημοφιλείς προορισμούς.

Ο τουρισμός φέτος, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο 1ο International Business and Hospitality Conference που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για το κράτος. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα που υπάρχουν ήδη στον κλάδο, δίνοντας έμφαση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στις στρατηγικές πρωτοβουλίες που έγιναν όλους τους προηγούμενους μήνες για το «άνοιγμα» νέων προορισμών και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από ισχυρές αγορές με υψηλού επιπέδου -high spenders- ταξιδιώτες.

«Με βάση τη στρατηγική την οποία χαράξαμε, τον χειμώνα, έχουμε ήδη στην πρωτεύουσα 500.000 ταξιδιώτες απευθείας από την Αμερική: από την Ατλάντα, το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον. Και πλέον και από τη Βοστώνη, έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, «είμαστε στο τέλος Μαΐου, έχουμε πολύ καλούς αριθμούς για Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια νησιά και Αθήνα και πέριξ της Αττικής με τις αφίξεις από ΗΠΑ να πηγαίνουν πάρα πολύ καλά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βόρεια Ελλάδα, ουσιαστικά, τώρα ξεκινάει, με Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία σε Πιερία, Χαλκιδική, Θάσο. «Έχουμε την απώλεια των Ουκρανών και Ρώσων η οποία είναι σημαντική και αρχίζει και φαίνεται, όμως περιμένουμε τους Βαλκάνιους, κυρίως μετά τις 10 Ιουνίου» δήλωσε ο κ. Τάσιος προσθέτοντας πως από Ρουμανία και Σερβία, λόγω πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και υψηλού ενεργειακού κόστους, οι κρατήσεις αναμένονται της τελευταίας στιγμής.

«Τάσσομαι με τον προϋπολογισμό του κράτους, που σημαίνει με το 80% του 2019 στο έσοδο» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζοντας «το ζητούμενο όμως είναι ότι το λειτουργικό κόστος είναι πολύ ψηλά, και από εκεί θα κάνουμε ταμείο τον Οκτώβριο».

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό οι εισπράξεις ανήλθαν στα 19 δισ. ευρώ ενώ την χώρα μας προτίμησαν 33 εκατομμύρια τουρίστες.

Σαντορίνη – Πηγαίνει για ρεκόρ αφίξεων

Βρισκόμαστε στο τέλος Μαΐου και όσο περνούν οι μέρες οι πληρότητες στο δημοφιλές κυκλαδίτικο νησί ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο. «Ο Ιούνιος φαίνεται πολύ δυνατός, με πληρότητες που θα αγγίξουν το 80%-85%» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας Αντώνης Ηλιόπουλος ενώ σ’ ότι αφορά Ιούλιο και Αύγουστο, «εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε, πάμε για ρεκόρ» προσθέτει ο ίδιος.

Στο νησί κυριαρχούν οι Αμερικάνοι, βασική αγορά της Σαντορίνης, αλλά και Γάλλοι, Άγγλοι, Γερμανοί, Ιταλοί. Τα νούμερα, όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα πορεία αφίξεων στο νησί, αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνα του 2019. Δυο εκατομμύρια αφίξεις είχαν σημειωθεί το 2019 στη Σαντορίνη δίχως την κρουαζιέρα, ή 2,5 εκατ. με την κρουαζιέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο INSETE Intelligence, το 2019 καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης 519.999 διεθνείς αφίξεις, ενώ πέρυσι 472.224. Αντίστοιχα, οι αφίξεις εσωτερικού ήταν 586.109 για το 2019 και 272.723 για το 2021.

Σχετικά με την κρουαζιέρα για το 2019 προσέγγισαν το νησί 592 κρουαζιερόπλοια με 980.771 επιβάτες ενώ αντίστοιχα το 2021 ήταν 191 κρουαζιερόπλοια με 104.074 επιβάτες.

Ηράκλειο – 9.000 αφίξεις καθημερινά

Αέρας αισιοδοξίας φυσάει από την έναρξη της φετινής σεζόν και στο Ηράκλειο της Κρήτης και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης «έχουμε καθημερινά 8.000 – 9.000 αφίξεις, ενώ τα Σαββατοκύριακα φτάνουν τις 17.000 – 18.000».

Οι τουρίστες που κάνουν διακοπές αυτήν την περίοδο στο νησί είναι Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί, Βέλγοι, Αυστριακοί, Πολωνοί, Τσέχοι και λίγοι Σκανδιναβοί. Όπως επισημαίνει ο κ. Χαλκιαδάκης, τα νούμερα πλησιάζουν εκείνα του 2019, και οι επιχειρηματίες του νησιού, και δη της περιοχής του νομού Ηρακλείου, ευελπιστούν ότι θα τα ξεπεράσουν. Ωστόσο, ήδη ‘χάνονται’ περί τις 500.000 τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο INSETE Intelligence, το 2019 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκαν 3.302.223 διεθνείς αφίξεις, ενώ πέρυσι 2.147.374. Αντίστοιχα, οι αφίξεις εσωτερικού ήταν 648.996 για το 2019 και 368.307 για το 2021.

Σχετικά με την κρουαζιέρα για το 2019 προσέγγισαν το λιμάνι του Ηρακλείου 204 κρουαζιερόπλοια με 307.043 επιβάτες ενώ αντίστοιχα το 2021 ήταν 118 κρουαζιερόπλοια με 119.930 επιβάτες.

Λευκάδα – Κινητικότητα από ιστιοπλοϊκό τουρισμό

Στο Ιόνιο πέλαγος, ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά που το επιλέγουν τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαποί για τις διακοπές τους είναι η Λευκάδα. Ένας προορισμός που διευκολύνει τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις μέσω του αεροδρομίου στο Άκτιο (17 χλμ.) αλλά και τις οδικές αφίξεις μέσω της πλωτής γέφυρας που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική χώρα.

Η κίνηση στη Λευκάδα αυτήν την περίοδο, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Μανώλης Θερμός επικεντρώνεται στον ιστιοπλοϊκό τουρισμό. Είναι κυρίως Άγγλοι και Γερμανοί που μισθώνουν ιστιοπλοϊκά σκάφη με την κίνηση για την πόλη της Λευκάδας, όπου και η υπερσύγχρονη μαρίνα του νησιού με τις 620 θέσεις ελλιμενισμού, να παρατηρείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Να σημειώσουμε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην πολυνησία της Λευκάδας (πόλη, Μεγανήσι, Νυδρί, Καστός, Κάλαμος κτλ.) κινούνται περί τα 6.000 σκάφη.

«Μέχρι στιγμής, αυτή είναι η εικόνα στο νησί, κυρίως από ιστιοπλοϊκό τουρισμό, ενώ για τον ξενοδοχειακό τουρισμό μέχρι τα τέλη Ιουνίου δεν βλέπω να παίρνει τα πάνω του» αναφέρει ο κ. Θερμός. Τα αεροπλάνα αυτήν την περίοδο προσγειώνονται στο Άκτιο, με πληρότητες της τάξεως του 60%, με Άγγλους και Γερμανούς όπου οι περισσότεροι κατευθύνονται στην ιστιοπλοΐα, αλλά και Ολλανδούς και λίγους Σκανδιναβούς οι οποίοι έρχονται μέσω tour operators, είναι κυρίως τουρίστες Τρίτης ηλικίας (senior citizens) και διαμένουν σε ξενοδοχεία all inclusive.

Από αρχές Μαΐου έχουν ξεκινήσει και οι εκδρομές με συλλόγους, ΚΑΠΗ κτλ. για μονοήμερα, διήμερα ενώ τα Σαββατοκύριακα δίνουν το ‘παρών’ και Έλληνες, κυρίως από τους όμορους νομούς. Σχετικά με τους Βαλκάνιους (κυρίως Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι) όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη, ενώ συνήθως τέτοια εποχή, πήγαιναν στο νησί, «έχει αυξηθεί πολύ η βενζίνη, όμως έχει ‘ανοίξει’ και η Τουρκία που προσφέρει καλύτερες τιμές» σχολιάζει ο κ. Θερμός.

Πληρότητες 80% το 45ήμερο

Σχετικά με την υψηλή σεζόν στο νησί της Λευκάδας όπως δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων «και αυτή την χρονιά πηγαίνουμε στο 45ήμερο» με τις πληρότητες για Ιούλιο και Αύγουστο να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, της τάξεως του 80%.

Ο κ. Θερμός χαρακτηρίζει τη σεζόν απρόβλεπτη, λέγοντας πως «αριθμοί και κεφάλια, από μόνα τους δε σημαίνει κάτι’ πρέπει να υπάρχει και οικονομικό όφελος και το πρόσημο φαίνεται περίπου αρνητικό» και προσθέτει «κερδισμένοι ξενοδόχοι θα βγουν εκείνοι που έχουν δείξει καλή διαγωγή νομοτελειακά, προσφέροντας καλές υπηρεσίες με αντίστοιχες τιμές (value for money) κτλ.».

Αλόννησος – Αισιοδοξία αλλά και δυσκολία με τη διασύνδεση των πτήσεων

Ξεκίνησε η τουριστική κίνηση δειλά δειλά και στο νησί της Αλοννήσου, στις Σποράδες, όπου η μετάβαση σ’ αυτό γίνεται ακτοπλοϊκώς μέσω Βόλου, Αγίου Κωνσταντίνου, Κύμης.

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων Αλοννήσου Αγγελική Μαλαματένιου αυτήν την περίοδο στο νησί έχει Άγγλους, Πολωνούς και λίγους Γερμανούς. «Τα μηνύματα για τη σεζόν είναι αισιόδοξα, ο Ιούνιος φαίνεται καλύτερος από πέρσι, το ίδιο και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος» αναφέρει.

Ωστόσο η κα. Μαλαματένιου επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες που φτάνουν στη Σκιάθο αεροπορικώς και στη συνέχεια επιθυμούν να μεταβούν στο νησί. «Τις βραδινές τις πτήσεις, ουσιαστικά από τις 16.00 και μετά, δεν μπορούμε να τις πάρουμε’ πρέπει να κάνουν διανυκτέρευση ένα βράδυ στη Σκιάθο» επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου εξηγώντας πως ενώ γινόντουσαν συζητήσεις να υπάρξει κάποια γραμμή που να εξυπηρετεί με περισσότερα ωράρια τα νησιά των Σποράδων, μέχρι στιγμής οι όποιες προσπάθειες παραμένουν άκαρπες.

Σχετικά με την ελληνική αγορά, όπως δηλώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων, η έναρξη της απευθείας σύνδεσης από Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες, ήδη από πέρσι, αλλά και από το Μαντούδι Εύβοιας, έχει βοηθήσει κατά πολύ στην επισκεψιμότητα από Θεσσαλονίκη  και Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα απευθείας δρομολόγια από/προς Θεσσαλονίκη για Σποράδες ξεκινούν στις 10 Ιουνίου, αρχικά τρεις φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια τέσσερις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γρ. Τάσιος στο GRTimes: Σε χαμηλές… πτήσεις ο Μάιος – «Είμαστε σε χρονιά επιβίωσης»

Χαλκιδική – Τουρισμός: Συγκρατημένη αισιοδοξία ελέω ενεργειακής κρίσης

Ξενοδόχοι – Καλοκαίρι 2022: Αισιοδοξία σε ασταθές περιβάλλον

Ξενοδοχεία Αττικής: Αναθέρμανση της κίνησης με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και αβεβαιότητα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top