Ρέθυμνο: Πώς ο Ποδηλατικός Τουρισμός μπορεί να… γεμίσει την off season εποχή – Τα οφέλη για τις bike friendly πόλεις (ΦΩΤΟ)

Ρέθυμνο: Πώς ο Ποδηλατικός Τουρισμός μπορεί να… γεμίσει την off season εποχή – Τα οφέλη για τις bike friendly πόλεις (ΦΩΤΟ)

Βιώσιμη κινητικότητα και βιώσιμες στρατηγικές βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Δήμου Ρεθύμνης για μια καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της όσο και για την προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο ποδηλατικός. «Το 2007 όταν ξεκινήσαμε τη βιώσιμη κινητικότητα μας θεωρούσαν… γραφικούς» δήλωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης στο πλαίσιο της χθεσινής εσπερίδας «Ημέρες Ποδηλάτου Ρεθύμνης».

Αποστολή στο Ρέθυμνο: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου η σημερινή, Σάββατο 3 Ιουνίου, και ο Δήμος Ρεθύμνης διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις «Ημέρες Ποδηλάτου» συμπεριλαμβάνοντας δράσεις με επίκεντρο το ποδήλατο. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης χθες βράδυ (Παρασκευή 2 Ιουνίου) στο Σπίτι Πολιτισμού στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε φόρουμ για τον ποδηλατικό τουρισμό παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρχών της πόλης, ακαδημαϊκών, φορέων του νησιού, επιχειρηματιών, φοιτητών κτλ.

Η εσπερίδα άνοιξε με το καλωσόρισμα του δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως «το παρόν είναι οι πράξεις μας, και το μέλλον οι επιλογές μας». Ο Δήμος Ρεθύμνης στηρίζει τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από πολλαπλές δράσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2007, και όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης «θυμάμαι πόσο γραφικούς μας θεωρούσαν το 2007 όταν ξεκινήσαμε τη βιώσιμη κινητικότητα» προσθέτοντας ότι τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο αρκεί να υπάρχουν  όραμα και οι κατάλληλοι άνθρωποι.

Ο ίδιος καλωσόρισε τους δυο αντιδημάρχους της Κω και της Αλεξανδρούπολης -την κα. Βλάχου και τον κ. Δέλκο- από δυο πόλεις φιλικές προς το ποδήλατο και με μεγάλη προσήλωση στη βιώσιμη κινητικότητα και τη βιώσιμη στρατηγική.

Αναπτύσσοντας τον ποδηλατικό τουρισμό

Το 15% του παραγόμενου προϊόντος της Κρήτης απορροφά ο εναλλακτικός τουρισμός και ο ποδηλατικός τουρισμός συμβαδίζει πλήρως με τις αρχές της βιωσιμότητας επισήμανε η Μαίρη Λιονή αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης λέγοντας πως αποτελεί μια ανερχόμενη εξιδεικευμένη αγορά η οποία έχει τη δυναμική να γεμίσει την off season εποχή.

Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται αφενός ανταγωνιστικές τιμές, υποδομές, πιστοποιημένα ξενοδοχεία φιλικά προς τον ποδηλάτη, χρειάζεται «χώρος, χρόνος και τρόπος» τόνισε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου.

Η Κρήτη, η οποία από τα μέσα Ιουνίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, «έχει φτάσει “ταβάνι” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, χρειάζεται και άλλες μορφές τουρισμού, ώστε αφενός να υποστηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη αφετέρου να μπορούν να καλυφθούν τα “φτερά” πριν και μετά την τουριστική σεζόν.

«Ο ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια, η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσουν στο μέλλον βασικά κριτήρια για να μας διαλέγουν οι εν δυνάμει πελάτες μας, ωστόσο τον πρώτο ρόλο επιλογής τον έχει το οικονομικό» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνης και πρόεδρος της νεοσύστατης Ένωσης Ξενοδοχείων Κρήτης Μανώλης Τσακαλάκης.

Ο Μιχάλης Ταταράκης πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Ρεθύμνης «Άτλας» και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας στάθηκε στην αναγκαιότητα μείωσης του κόστους από πλευράς των αεροπορικών εταιριών στις περιπτώσεις για τα ποδήλατα. «Ο ποδηλατικός τουρισμός έχει διάρκεια 12 μήνες τον χρόνο, οι προοπτικές υπάρχουν, πρέπει όμως να μπουν αρωγοί και οι αεροπορικές εταιρίες για να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των ποδηλάτων» υπογράμμισε ο κ. Ταταράκης.

Το προφίλ του ποδηλάτη τουρίστα

Από τον αθλητή μέχρι την οικογένεια που θέλει να εξερευνήσει τον περιβάλλοντα χώρο ενός τόπου και τα αξιοθέατά του. «Το ποδήλατο είναι μια “ομπρέλα” που ενώνει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού» δήλωσε η γενική διευθύντρια της Ναττούρ Βίκυ Καραντζαβέλου.

Ποιοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο, ποια τα οικονομικά μεγέθη που αποφέρει ο ποδηλατικός τουρισμός, ποια η ημερήσια δαπάνη αυτού του είδους των τουριστών;

Η μεγαλύτερη αγορά για ποδηλατικό τουρισμό είναι η Ευρώπη με το 49% των Ευρωπαίων να χρησιμοποιούν το ποδήλατο, ενώ σύμφωνα με μελέτες του 2016 το οικονομικό μέγεθος ανερχόταν σε 63 δις ευρώ εκ των οποίων τα 44 δις ευρώ αφορούσαν δράσεις για τον ποδηλατικό τουρισμό.

Όπως επισήμανε ο Χρήστος Πετρέας επιστημονικός σύμβουλος του δικτύου Bike Friendly το 2022 η ποδηλατική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με το 2019. «Ο ποδηλάτης τουρίστας θέλει ποικιλία στις διαδρομές του, φιλικά προς το ποδήλατο καταλύματα, επάρκεια πληροφόρησης» ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Πετρέας.

Ο ποδηλάτης τουρίστας ταξιδεύει στα άκρα της σεζόν (Απρίλιο, Οκτώβριο), είναι ηλικίας κατά μέσο όρο 45 -55 ετών, 60% άντρες, 40% γυναίκες, η ημερήσια δαπάνη του ανέρχεται μεταξύ 40 – 70 ευρώ, ενώ η κατανομή της ημερήσιας δαπάνης είναι 40% στο κατάλυμα, 30% σε φαγητό/ποτό και 30% σε αγορές. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ποδηλάτη:

1.Ο περιστασιακός ποδηλάτης αναψυχής

2.Ο συχνός ποδηλάτης αναψυχής και

3.Οι λάτρεις της ποδηλασίας.

Αλεξανδρούπολη, Κως, Ρέθυμνο

Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δήμος Κω, Δήμος Ρεθύμνης και οι τρεις μέλη του δικτύου Bike Friendly με δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και βεβαίως τον ποδηλατικό τουρισμό.

Πιστοποιημένος ως φιλικός προς το ποδήλατο (bike friendly) ο δήμος Αλεξανδρούπολης διαθέτει ένα ποδηλατικό δίκτυο 12,5 χλμ. μέσα στην πόλη αλλά και πάνω από 300 ποδηλατικές διαδρομές σ’ όλο το Δήμο.

«Ο ποδηλατικός τουρισμός είναι μια σημαντική μορφή τουρισμού με μεγάλη απήχηση, είμαστε πόλη που ευνοεί τον ποδηλατικό τουρισμό , οι βάσεις έχουν τεθεί, πρέπει όμως να συμμετέχουν και οι τοπικές επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να προσελκύσουν τον ποδηλάτη τουρίστα» δήλωσε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Δόμησης Χωροταξικού Σχεδιασμού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αλεξανδρούπολης Βασίλης Δέλκος. Όπως ο ίδιος εξήγησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εσπερίδας «θέλει θάρρος να κάνεις τέτοιες παρεμβάσεις, για να δημιουργήσεις χώρο για το ποδήλατο, όμως η κλιματική αλλαγή μας επιβάλλει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε.

Στο ήδη υπάρχον ποδηλατικό δίκτυο των 12,5 χλμ., ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στοχεύει σε μια έκταση περισσότερο από 6 χλμ., «στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 17 χλμ. και να συνδέσουμε το νότιο παραλιακό τμήμα της Αλεξανδρούπολης με το βόρειο τμήμα» ανέφερε στην παρουσίασή του ο κ. Δέλκος. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διαθέτει ποδήλατα προς ενοικίαση (μέσω εφαρμογής με 0,25 λεπτά/ώρα), έχει 7 σταθμούς επιδιόρθωσης ποδηλάτων, η δε δημοτική αστυνομία μετακινείται με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Άλλος ένας πιστοποιημένος Δήμος ως Bike Friendly, και μάλιστα ο πρώτος νησιωτικός, είναι ο Δήμος Κω. «Η Κως, το νησί του Ιπποκράτη, είναι και νησί του ποδηλάτου, ένα επίπεδο νησί με ήπιο μεσογειακό κλίμα, όπου έχουμε φτιάξει ποδηλατόδρομους στον αστικό ιστό 15 χλμ., αλλά και 11 ορεινές διαδρομές αξιοποιώντας τη φυσική ομορφιά του νησιού καθώς και το πρώτο φυσικό πάρκο μέσα σε δάσος, την Παναγία Τσουκαλαριά» δήλωσε στο GRTimes.gr η Σέβη Βλάχου αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Δήμου Κω.

Η ίδια εξήγησε ότι το ποδήλατο έφτασε στην Κω πριν από περίπου 110 χρόνια, με τον ιταλικό στρατό όπου το έφεραν για τις ανάγκες μετακίνησης τους. «Τελικά, έγινε κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Οι Κώοι το αγάπησαν, το έβαλαν στην καθημερινότητά τους, και για τις μετακινήσεις τους αλλά και για άθληση» δήλωσε η κα. Βλάχου επισημαίνοντας ότι μέσα από τις πολλαπλές δράσεις που κάνει ο Δήμος Κω για τον ποδηλατικό τουρισμό βοηθάνε αφενός στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφετέρου έρχονται τα παιδιά κοντά στον αθλητικό τουρισμό. Η Κως έχει 7 Ποδηλατικούς Συλλόγους, εκτός από τον Δήμο Κω που είναι πιστοποιημένος ως Bike Friendly, συμπεριλαμβάνει και 8 ξενοδοχεία με την ίδια πιστοποίηση ενώ διατίθενται και  6.500 ποδήλατα προς ενοικίαση.

Από την πλευρά του ο Δήμος Ρεθύμνης, οικοδεσπότης της 2ης διοργάνωσης «Ημέρες Ποδηλάτου» 1-3 Ιουνίου 2023, έχει μπει στο «παιχνίδι» της βιώσιμης κινητικότητας και στρατηγικής, ήδη από το 2007.

Οι βάσεις για να καταστεί το Ρέθυμνο βιώσιμος και ασφαλής προορισμός για το ποδήλατο 12 μήνες τον χρόνο έχουν ήδη τεθεί, «έχουμε πατήσει πάνω σε κόπους για να εξελίξουμε και να επωφεληθούμε από τις υποδομές της πόλης τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη.

Ο δήμος Ρεθύμνης διαθέτει ένα ποδηλατικό δίκτυο 12 χλμ. και 120 χλμ. εκτός πόλεως με 22 ποδηλατικές διαδρομές. «Το Ρέθυμνο έχει αποκτήσει “ταυτότητα” ως φιλικός προορισμός για ποδηλατικό τουρισμό. Έχουμε τον καλό καιρό, τις ξενοδοχειακές υποδομές, ανοιχτές πόλεις “ζωντανές”, για να υποδεχθούμε όλο τον χρόνο αυτού του είδους τους τουρίστες» δήλωσε η κα. Μπιρλιράκη επισημαίνοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι να ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο να έχει μια συνεχή ροή.

Η δυναμική της Γερμανικής αγοράς

Η Γερμανία και γενικότερα οι γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης κατέχουν σημαντική δυναμική σ’ ότι αφορά την προτίμησή τους στον ποδηλατικό τουρισμό. Τουλάχιστον 5 εκατ. Γερμανοί καταγράφονται ως ποδηλατικοί τουρίστες.

Το οικονομικό αποτύπωμα στη διεθνή αγορά για τον ποδηλατικό τουρισμό το 2020 ανέρχονταν στα 345 εκατ. δολάρια, ενώ έως το 2030 σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να φτάσει το 1 δις 300 εκατ. δολάρια και το 2023 στα 505,8 εκατ.

«Πουλάμε μόνο Ελλάδα και η Κρήτη είναι η νούμερο ένα επιλογή μέσα από 47 θεματικά πακέτα» ανέφερε η Κατερίνα Καπέλλα εκπρόσωπος του γερμανικού τουριστικού οργανισμού Attica Reisen ο οποίος ιδρύθηκε στο Μόναχο το 1976, συνεργάζεται με 4.000 τουριστικούς πράκτορες σ’ όλες τις γερμανόφωνες χώρες και έχει στην ατζέντα του πάνω από 1.200 ξενοδοχεία.

«Θέλουμε ξενοδοχεία και προμηθευτές για να φτιάξουμε θεματικά πακέτα, και να τα προωθήσουμε μέσα από τα δικά μας εργαλεία» επισήμανε η κα. Καπέλλα.

Οι ανταγωνίστριες περιοχές

Μαγιόρκα, Τζιρόνα Ισπανίας και Κανάρια νησιά είναι οι τρεις ανταγωνίστριες περιοχές της Ευρώπης για την Ελλάδα και κυρίως για την Κρήτη. Τρεις περιοχές οι οποίες όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Πετρουλάκης πρώην αθλητής της ορεινής ποδηλασίας και υπεύθυνος σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου όπου λειτουργεί ποδηλατικός σταθμός «εμείς είμαστε πιο φθηνοί και στη διαμονή και στη διατροφή, μόνο το αεροπορικό εισιτήριο είναι πιο ακριβό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες μας περιοχές».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Μαγιόρκα ως ο μεγαλύτερος ΄παίχτης’ στον ποδηλατικό τουρισμό, το 2023 θα υποδεχθεί 200.000 ποδηλάτες, όπου εκτιμάται ότι θα αφήσουν 300 εκατ. ευρώ ενώ 150 ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά εκτός τουριστικής σεζόν.

Επιμήκυνση σεζόν, νέοι επισκέπτες, βιώσιμη ανάπτυξη και κινητικότητα, οικολογική μετακίνηση, βελτίωση υποδομών είναι λόγοι για περαιτέρω καλλιέργεια του ποδηλατικού τουρισμού για τον οποίο στην περίπτωση του Ρεθύμνου – και γενικότερα της Κρήτης- όπως επισημάνθηκε τόσο από τον Γιάννη Γαλανάκη αντιπρόεδρο της Ένωσης πρακτόρων Ρεθύμνου όσο και από τον Γιώργο Σφακιανάκη πρόεδρο Συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Κρήτης χρειάζονται επέκταση του δικτύου, βελτίωση των ποδηλατικών διαδρομών, προσθήκη νέων, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, ένταξη περισσοτέρων ξενοδοχείων ως bike friendly, ξεναγοί για ποδηλάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ημέρες Ποδηλάτου: Το Ρέθυμνο προσελκύει (και) τον ποδηλατικό τουρισμό

Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ – Δρέττα: Ο πλούτος της Ελλάδας είναι οι άνθρωποί της

Επιχειρήσεις τουρισμού: SOS για την έλλειψη προσωπικού – Ψάχνουν με το…κιάλι καμαριέρες και σερβιτόρους!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top