Ρεβανί Βεροίας: Το πιο γλυκό σουβενίρ της Βέροιας αποκτά ‘ταυτότητα’

Ρεβανί Βεροίας: Το πιο γλυκό σουβενίρ της Βέροιας αποκτά ‘ταυτότητα’

Ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και ζαχαροπλάστες της πόλης κατέθεσαν φάκελο υποψηφιότητας για την πιστοποίηση του ξακουστού γλυκού της πόλης, που δεν είναι άλλο από το ρεβανί της, με το σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). «Το ρεβανί Βεροίας είναι το πιο γλυκό σουβενίρ που μπορεί να πάρει ο επισκέπτης από την πόλη μας» δηλώνει με ικανοποίηση στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Ένα παραδοσιακό γλυκό φτιαγμένο από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και λάδι, το οποίο μοιάζει με σιροπιασμένο κέικ, έχοντας μια λεπτή γεύση λεμονιού ή πορτοκαλιού, η οποία μάλιστα απογειώνεται εάν συνδυαστεί και με κρέμα παγωτό. Αναφερόμαστε βεβαίως στο πολύ νόστιμο ρεβανί για το οποίο είναι, μεταξύ άλλων, ξακουστή  η πόλη της Βέροιας.

Με στόχο την προστασία της ταυτότητας αυτού του διάσημου προϊόντος καθώς και την απόκτηση προστιθέμενης αξίας στην αγορά, κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, Τμήμα ΠΟΠ ΠΓΕ ΕΠΙΠ), ο φάκελος υποψηφιότητας του «Ρεβανί Βεροίας» για την πιστοποίηση του εμβληματικού γλυκού της με το σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

«Η προσπάθεια πιστοποίησης Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης για το παραδοσιακό γλυκό της Βέροιας δίνει έμφαση και επικεντρώνεται στην προστασία της ταυτότητας για το συγκεκριμένο προϊόν. Κριτήριο αποτελεί η απόκτηση προστιθέμενης αξίας στην αγορά και η αναγνώριση από την πλευρά του καταναλωτή» επισημαίνει ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Από την πλευρά του όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Λάζαρος Ασλανίδης «ζούμε σε μια εποχή που τα προϊόντα πιστοποιούνται και δεν θα μπορούσε να λείπει το Ρεβανί Βεροίας» και προσθέτει «το να αποκτήσουμε το σήμα με την ένδειξη ΠΓΕ αφενός θεωρείται σημαντικό εργαλείο για τη προώθηση της τοπικής μας γαστρονομίας, αφετέρου μας τιμάει».

Ιστορία από το 1886

Η προοπτική που ανοίγεται για το Ρεβανί Βεροίας ως αναγνωρίσιμο προστατευόμενο προϊόν συνδέεται άρρηκτα με τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στον Δήμο Βέροιας.

Η πόλη έχει πάνω από τριάντα (30) ζαχαροπλαστεία με μια παράδοση στα γλυκά της και βεβαίως στο ρεβανί πάνω από 50 – 60 χρόνια. Ωστόσο, ένα ζαχαροπλαστείο κρατάει γερά την παράδοση, εδώ και 137 χρόνια, από το 1886!

«Όλα τα ζαχαροπλαστεία τιμούν το προϊόν και περιμένουν τον κόσμο να έρθει στην πόλη μας να δοκιμάσει το ξακουστό Ρεβανί Βεροίας και να γνωρίσει τις ομορφιές της» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Βεροίας.

Στη διαδικασία αξιολόγησης

Η προετοιμασία και σύνταξη του σχετικού φακέλου αναγνώρισης, στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD, έγινε με την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Βεροίας σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας – Τμήμα Τουρισμού και τον Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Βεροίας, ύστερα από την επιλογή του «Ρεβανί Βεροίας» από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, να προωθηθεί το προϊόν για την απόκτηση σήματος ΠΓΕ.

Ο φάκελος βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή, βάσει της πολιτική της Ε.Ε. για την ποιότητα και την προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση και την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Σημειώνεται ότι, τον Ιούλιο του 2022, είχε προηγηθεί εκδήλωση ενημέρωσης των επαγγελματικών φορέων της περιοχής, στους οποίους παρουσιάστηκαν οι προδιαγραφές ένταξης και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top