Σ. Διαμαντίδης: Τον Φεβρουάριο το «ντεμπούτο» του Μακεδονικού Σήματος – Πρόβλεψη για νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2023

Σ. Διαμαντίδης: Τον Φεβρουάριο το «ντεμπούτο» του Μακεδονικού Σήματος – Πρόβλεψη για νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2023

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Νέο ρεκόρ των ελληνικών εξαγωγών δηλώνει ότι αναμένει για το 2023 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης. Εντός του Φεβρουαρίου, στο μεταξύ, ξεκινά η απόδοση από τον ΣΕΒΕ του Μακεδονικού Σήματος στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις του στη Θεσσαλονίκη και στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει σχετικά στο GRTimes ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ενόψει της αποψινής εκδήλωσης Κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συνδέσμου, εκτιμά ότι φέτος θα επιτευχθεί νέο ρεκόρ των ελληνικών εξαγωγών, με νέα αύξησή τους κατά 7%-10%, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και μεγαλύτερη αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε αριθμούς, η πρόβλεψη αυτή «μεταφράζεται» σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων φέτος στο επίπεδο των 55 δισ. ευρώ έναντι των 52-53 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι «έκλεισε» το 2022, ενώ μαζί με τις υπηρεσίες αναμένεται φέτος οι ελληνικές εξαγωγές να διαμορφωθούν στα 85-90 δισ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό 45% του ΑΕΠ της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος 2022, οι ελληνικές εξαγωγές έσπασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 50 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας μία επίδοση κατά 25,6% υψηλότερη από τα 39,9 δισ., η οποία ήταν η προηγούμενη καλύτερη επίδοση που είχαν σημειώσει το έτος 2021.

Κεντρική Μακεδονία

Όσον αφορά, δε, τις εξαγωγικές επιδόσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου είναι καλές, με την περιοχή να δίνει το 20% των συνολικών εξαγωγών της χώρας χωρίς τα πετρελαιοειδή.

Μακεδονικό Σήμα

Εντός του Φεβρουαρίου, στο μεταξύ, θα αρχίσει σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη η πιστοποίηση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων με το Μακεδονικό Σήμα “Μ Macedonia the Great” που δημιούργησε ο ΣEΒΕ σε συνεργασία με τον ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος) για την προστασία των αυθεντικών μακεδονικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές ενάντια στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μακεδονικό Σήμα

Το Μακεδονικό Σήμα αποδίδεται δωρεάν στις εταιρείες-μέλη του ΣΕΒΕ και μέχρις στιγμής έχουν ενδιαφερθεί, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη, για την απόκτησή του πάνω από 300 επιχειρήσεις.

Παρουσιάσεις εντός και εκτός συνόρων

Στο αμέσως προσεχές διάστημα ο ΣΕΒΕ διοργανώνει τρεις εκδηλώσεις για την παρουσίαση του Μακεδονικού Σήματος, εκ των οποίων οι δυο στη Θεσσαλονίκη και η μία στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικότερα, το Μακεδονικό Σήμα θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο επικείμενο Money Show 2023 στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. το οποίο θα διεξαχθεί 27-29 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης).

Θα ακολουθήσει η παρουσίασή του την 1η Φεβρουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΣΕΒΕ, με επικεφαλής τον κ.Διαμαντίδη.

Στη συνέχεια, στις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση του Σήματος και μελετών του ΣΕΒΕ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την οποία θα πλαισιώσει μουσικά με τραγούδια του ο δημοφιλής Θεσσαλονικιός τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΕΒΕ: Κοπή βασιλόπιτας με… «εμβολιασμένο ψάρι» και παρουσίαση του «Μακεδονικού Σήματος» στο Ευρωκοινοβούλιο

Εξαγωγές: Έσπασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 50 δισ. ευρώ – Η ανάλυση του ΣΕΒΕ

«M Macedonia The Great»: Παρουσίαση του Μακεδονικού Σήματος σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ και του Επιμελητηρίου Πιερίας

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top