Σ. Καλανταρίδου για την πρόωρη γέννα διασωληνωμένης στο Αττικόν: Ρισκάραμε αλλά δικαιωθήκαμε

Σ. Καλανταρίδου για την πρόωρη γέννα διασωληνωμένης στο Αττικόν: Ρισκάραμε αλλά δικαιωθήκαμε

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη πρόωρη γέννηση εμβρύου 29 εμβομάδων σε διασωληνωμένη ασθενή με Covid-19, στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ του νοσοκομείου «Αττικόν».  Η διευθύντρια της γυναικολογικής κλινικής, Σοφία Καλανταρίδου, μιλά στο GRTimes για τα ρίσκα που πάρθηκαν, τις προκλήσεις αλλά και το σημαντικό έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας.

Ρεπορτάζ: Μαριαλένα Τσόγκα

Να σημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα το ποσοστό εισαγωγής εγκύων-λεχωίδων στη ΜΕΘ του «Αττικόν» είναι 6,5%, (4/61 κυήσεις), ενώ το 16,4% των εγκύων-λεχωίδων (10/61) εμφάνισε σοβαρού βαθμού πνευμονία COVID-19. Με τους ειδικούς να παρατηρούν ότι στο τρίτο κύμα της πανδημίας, οι έγκυες παρουσιάζουν βαρύτερη συμπτωματολογία.

«Όταν βρεθήκαμε μπροστά σε αυτή τη πρόκληση κάναμε τη προσευχή μας να πάνε όλα καλά»

Πρόωρα γεννήθηκε ένα μωράκι στο «Αττικόν» από διασωληνωμένη ασθενή που νοσηλευόταν με βαριά πνευμονία Covid-19 στην ΜΕΘ του νοσοκομείου για περίπου 20 μέρες. Η βαριά πνευμονία και τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα της εγκύου σε συνδυασμό με το υποκείμενο νόσημα που αντιμετώπιζε (διαβήτη της κύησης) έχρηζαν άμεσης και αποτελεσματικής λύσης ενώ ο κίνδυνος επικείμενου ενδομητρίου θανάτου του εμβρύου ήταν αυξημένος. Έτσι, με διαβούλευση των ιατρών της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Β’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, της Β’ Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ και της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, αποφασίστηκε από κοινού, για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και δεύτερη φορά διεθνώς-, η συνέχιση της εγκυμοσύνης λόγω της προωρότητας του βρέφους. Ακολούθησε η άμεση διασωλήνωση της μέλλουσας μαμάς υπό το πρίσμα της στενής παρακολούθησης του εμβρύου που περιλάμβανε συχνό καρδιογραφικό έλεγχο (3 φορές την ημέρα) προκειμένου να ανιχνευτούν από νωρίς σημάδια πρόωρου τοκετού και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, έτσι ώστε να ωριμάσουν οι πνεύμονες του εμβρύου και να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Σύμφωνα με τη καθηγήτρια-διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής ΕΚΠΑ του «Αττικόν», κυρία Σοφία Καλανταρίδου, η απόφαση της διασωλήνωσης της εγκύου ήταν από τις πιο δύσκολες. Όπως σημειώνει, «Η ευθύνη είναι τεράστια. Το μωρό θα μπορούσε κάποια στιγμή να μην αντέξει, διότι η μητέρα για να μπει σε καταστολή είχε πάρει πολύ ισχυρά φάρμακα, ήταν σαν να είναι σε νάρκωση επέμβασης». Όταν η γυναίκα μπήκε σε διαδικασία τοκετού διενεργήθηκε επείγουσα καισαρική. «Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αμέσως μετά έγινε τραχειοστομία στη μητέρα. Όταν συνήλθε και μίλησε μαζί μας τότε κι εμείς ανακουφιστήκαμε…ήταν πολλές οι μέρες αγωνίας για όλους. Ο πατέρας βρισκόταν σε πολύ μεγάλο σοκ, άσπρισαν τα μαλλιά του όλες αυτές τις μέρες. Αυτό που μας έλεγε συνέχεια ήταν «σώστε τη γυναίκα μου», δεν μπορούσε να πει κάτι άλλο» λέει χαρακτηριστικά η Σ. Καλανταρίδου.

«Η πιο σημαντική στιγμή ήταν όταν η ασθενής εξήλθε από τη ΜΕΘ»

Η κυρία Καλανταρίδου εκτός από τις δύσκολες ώρες αγωνίας περιγράφει στο GRTimes τη συγκινητική στιγμή που η ασθενής και το μωράκι της ήταν πλέον ασφαλής και εκτός κινδύνου. «Όταν η μαμά βγήκε από τη μονάδα για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο που αναλάμβανε πιο ήπιες περιπτώσεις (πλέον ήταν αρνητική στη νόσο), ζήτησε να μας δει πριν φύγει για να μας εκφράσει την ευγνωμοσύνη της και να μας υποσχεθεί ότι θα έρθει να μας επισκεφτεί όταν θα είναι πια καλά. Μας υποσχέθηκε να μας φέρει και το μωρό της καθώς γνωριστήκαμε κάτω από πολύ άγριες συνθήκες. Η πιο σημαντική στιγμή ήταν όταν μας είπε «είμαι ευγνώμων και σας ευχαριστώ» σημειώνει η διευθύντρια της γυναικολογικής κλινικής.

«Εμείς πηγαίνουμε με το ένστικτό μας και την ανάγκη να κάνουμε το καλύτερο»

Η ίδια, αναφερόμενη στα ρίσκα που κλήθηκε να πάρει η ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, δηλώνει στη συνέχεια: «Ακολουθούμε ότι καλύτερο μπορούμε με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, αυτή η κατάσταση που βιώνουμε δεν έχει κανόνες διότι απλούστατα δεν υπήρχε πριν από έναν χρόνο, άρα ακόμα και τώρα εμείς εκπαιδευόμαστε. Δεν σας κρύβω πως το γεγονός ότι είχε επιχειρηθεί παρόμοια επέμβαση στο Missouri των Ηνωμένων Πολιτειών, μας έδωσε έναυσμα να προχωρήσουμε». Στη συνέχεια ξεκαθαρίζει: «Αν υπήρχε ανάγκη θα επιχειρούσα κάτι αντίστοιχο στο μέλλον. Είμαστε μια κλινική που είναι υποστελεχωμένη , δουλεύουμε πέρα από τα όριά μας, έχουμε να πάρουμε άδεια… ούτε κι εγώ δεν ξέρω από πότε.

 

Κοιμόμασταν και ξυπνούσαμε – όποτε κοιμόμασταν – με τη φροντίδα αυτού του περιστατικού» σημειώνει, τονίζοντας τον συνεχή και αδιάκοπο αγώνα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας.

Σήμερα, μητέρα και μωρό είναι ασφαλείς και χαίρουν άκρας υγείας με τη γυναίκα να αναμένεται να λάβει εξιτήριο τις επόμενες μέρες.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ