Σ. Παυλίδης: “Διπλός” ο σεισμός στην Ελασσόνα – Η φύση μας εξέπληξε

Σ. Παυλίδης: “Διπλός” ο σεισμός στην Ελασσόνα – Η φύση μας εξέπληξε

Για “μη συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα από το ρήγμα του Τυρνάβου” έκανε λόγο μιλώντας στο GRTimes ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Την πρώτη ημέρα η μετασεισμική δραστηριότητα εξελισσόταν καλά. Αλλά η φύση πάντα μας εκπλήσσει, καθώς όπως διαπιστώθηκε, μόνο ένα τμήμα του ρήγματος είχε ενεργοποιηθεί. Ενας σεισμός της τάξεως των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στην περιοχή, φαίνεται να είναι εκτός σεισμογόνου χώρου, από αχαρτογράφητο ενεργοποιημένο τμήμα του ρήγματος” ανέφερε ο κ. Παυλίδης. 

Ερωτηθείς για το πόσο ισχυρός ήταν τελικά ο πρώτος σεισμός της Τετάρτης, καθώς καταγράφηκαν αποκλίσεις στις μετρήσεις που δόθηκαν από τους σεισμολόγους, ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ τόνισε στο GRTimes πως “σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Ινστιτούτο που δίνει και το ολικό μέγεθος του σεισμού, ήταν 6,3 Ρίχτερ”, ενώ σχετικά με το αν θα έχουμε ανάλογου μεγέθους σεισμούς σαν τον χθεσινό των 5,9 Ρίχτερ για παράδειγμα, πρόσθεσε ότι “αυτό δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Ήδη έχουν γίνει μεγάλοι μετασεισμοί που δεν είναι τόσο συνηθισμένοι για την περιοχή. 

Αυτό που συνέβη θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως “διπλό” σεισμό. Τώρα για τις μικρές δονήσεις είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες. Σκεφτείτε ότι σεισμική ακολουθία υπάρχει ακόμη στη Σάμο και την Αλβανία. Αραιώνουν φυσικά, γίνονται μικρότεροι, αλλά θα συνεχιστούν. Πολύ περισσότερο για το ρήγμα του Τυρνάβου που δεν το κρύβουμε, ότι το φαινόμενο μέχρι στιγμής μας έχει εκπλήξει.

Οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς μπορεί την πρώτη ημέρα η μετασεισμική ακολουθία να μας έδωσε δονήσεις μεγέθους 5, 5,1 και 5,2 βαθμών, χθες όμως μας έδωσε δύο ακόμη με 5,1 και 5,9″.  

Ερωτηθείς για το αν υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ικανή να προκαλέσει ανησυχία, ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι “υπήρχε αλλά ήταν μικρή και φυσιολογική”, ενώ αναφερόμενος σε παλιότερους σεισμούς που έχει δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα, σημείωσε ότι “ο μεγαλύτερος σημειώθηκε το 1901, αλλά ήταν πολύ μικρότερου μεγέθους και συγκεκριμένα της τάξεως των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ”. 

“Έχουμε μελετήσει πάρα πολύ καλά το συγκεκριμένο ρήγμα από το 1988. Ξέραμε την γεωλογική σύνθεση που είχε τα τελευταία 23.000 χρόνια. Είναι ένα ρήγμα που πιστεύαμε ότι δεν μπορεί να μας δώσει παραπάνω από 6,2 Ρίχτερ, ότι ένας μεγαλύτερου μεγέθους σεισμός, μπορεί να ενεργοποιήσει τα ρήγματα της Μεθώνης και της Λάρισας. Και όμως η δραστηριότητα μας εξέπληξε” σημειώνει ο καθηγής Γεωλογίας, ο οποίος αναχωρεί σήμερα προκειμένου να μεταβεί στο επίκεντρο του σεισμού

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top