Οι σημαντικότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού, αλλά και έρευνες για την θεραπευτική αντιμετώπιση και την πρόληψη των ακρωτηριασμών, που αποτελούν και τη σημαντικότερη επιπλοκή, βρίσκονται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του 7ου Πανελλήνιου Συμποσίου της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, το οποίο διεξάγεται από τις 2 έως και τις 5 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο The MET) – Αίτια εμφάνισης του διαβήτη και η ζωή μετά τη διάγνωση.
Στο Συμπόσιο συμμετέχουν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί που έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των παθήσεων του διαβητικού ποδιού, ενώ διεξάγονται διακεκριμένες διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και κλινικά φροντιστήρια με ενεργή συμμετοχή των συνέδρων, στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που ενδιαφέρουν όλους τους ειδικευμένους στο αντικείμενο ιατρούς όπως π.χ. Διαβητολόγους, Αγγειοχειρουργούς κτλ, όσο και επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων, όπως Ποδολόγους, Νοσηλευτές κ.α (περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ).
Για μια πάρα πολύ σοβαρή ασθένεια με σημαντικές επιπλοκές και χειρότερη όλων το διαβητικό πόδι, που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, έκανε λόγο ο Χρήστος Μανές, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού και εκπρόσωπος της Ελλάδος στη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για το Διαβητικό Πόδι
Όπως είπε στην Ελλάδα γίνονται πάρα πολλοί ακρωτηριασμοί ποδιών, ενώ σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο ακρωτηριάζονται περίπου ένα εκατομμύριο διαβητικοί ασθενείς, γεγονός που αντιστοιχεί σε έναν ακρωτηριασμό κάθε 20 δευτερόλεπτα.
Ο κ. Μανές, σημείωσε πως για να μη φτάσει σε τέτοιο σημείο ένας διαβητικός ασθενής, πρέπει να ελέγχει καθημερινά τα πόδια του για αλλαγές χρώματος ή για πληγές, ειδικά αν έχει χάσει την αίσθηση του πόνου, προκειμένου να αποφύγει μόλυνση των πληγών από μικρόβια που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα οστά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.
Διαβήτης: Σημαντική η πρόληψη και η σωστή αντιμετώπιση των επιπλοκών
«Εκείνο που θέλουμε είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να πάει το άτομο στον γιατρό του εφόσον δει κάποια αλλαγή στα πόδια του» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, προσθέτοντας πως αυτό που πρέπει να ξέρουν όλα τα άτομα με διαβήτη, είναι πως αν υπάρχει νευροπάθεια, δεν μπορούν να περπατούν ξυπόλητοι, καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πολύ μεγάλος, ενώ πρέπει να πλένουν τα πόδια τους με χλιαρό νερό και να κόβουν τα νύχια τους σε εξειδικευμένο προσωπικό και όχι από οποιονδήποτε.
Ο κ. Μανές εξάλλου, ανέφερε πως στο Συμπόσιο διδάσκονται όλα τα μέλη της Εταιρείας, το πως θα εκπαιδεύσουν τους ασθενείς να βλέπουν σωστά τα πόδια τους – που εκεί αρχίζει να γίνεται η σωστή πρόληψη – το πως θα τους οδηγήσουν σε εξειδικευμένους γιατρούς για το διαβητικό πόδι και το πως θα τους οδηγήσουν σε έγκαιρη και σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.
Δείτε την πλήρη δήλωση του, στο βίντεο που ακολουθεί:
Κάλεσμα συμμετοχής στο Συμπόσιο, σε όλους τους επαγγελματίες υγείας συναφών ειδικοτήτων
Εκ μέρους της τοπικής οργανωτικής επιτροπής, η κ. Έλενα Ματοπούλου, Ποδολόγος, Ειδικός Ορθονυχιστής, μέλος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού και μέλος της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβήτη, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, όπως ιατρούς, νοσηλευτές, ποδολόγους, διατροφολόγους κ.α., να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συμποσίου.
Υπογράμμισε πως η Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, είναι η μόνη Εταιρεία που ασχολείται στην Ελλάδα με το διαβητικό πόδι, δίνοντας τεράστια σημασία στην πρόληψη και εκπαίδευση των διαβητικών ασθενών, που είναι και η μάστιγα της εποχής.
«Φέτος, παγκοσμίως, το βάρος έχει πέσει σε όλες τις ομάδες που εργάζονται για τον διαβήτη, στην εκπαίδευση που είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και στην πρόληψη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ματοπούλου.
Δείτε τι είπε στο βίντεο που ακολουθεί:
Παχύσαρκοι και υπέρβαροι στη μεγαλύτερη ομάδα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2
Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με θετικό κληρονομικό ιστορικό διαβήτη σε συγγενείς 1ου βαθμού, επισήμανε ο Νίκος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, προσθέτοντας πως το 70% των ενήλικων Ελλήνων είναι ή υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και πως οι αμιγώς παχύσαρκοι είναι το 32%. Μάλιστα όπως είπε, υπάρχει μεγάλη αύξηση της παχυσαρκίας στις αγροτικές, σε σχέση με τις αστικές περιοχές.
Τρείς οι στόχοι πρόληψης του διαβήτη τύπου 2
Ο κ. Τεντολούρης, σημείωσε πως η καλύτερη πρόληψη για τους πολίτες, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να εστιαστεί σε τρία σημεία:
- Πρέπει το βάρος να μειωθεί. Απώλεια βάρους της τάξης του 10%, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη μείωση του κινδύνου εξέλιξης του προδιαβήτη σε διαβήτη ή ακόμα και να προκαλέσει υποστροφή του διαβήτη τύπου 2 στα αρχικά στάδια.
- Σωματική άσκηση. Άσκηση οποιασδήποτε μορφής, όπως περπάτημα, διάδρομο, ποδήλατο, κολύμβηση, γυμναστήριο κτλ, διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών καθημερινά, ή έστω πέντε φορές την εβδομάδα.
- Τρίτος πυλώνας πρόληψης είναι η διατροφή. Υιοθέτηση του μεσογειακού τρόπου διατροφής, με πολλά λαχανικά, φρούτα, ψάρι, κοτόπουλο, λιγότερο κόκκινο κρέας και λιγότερα γαλακτοκομικά, αρκετά όσπρια και λαδερά φαγητά, αλλά και η χρήση του ελαιόλαδου.
Η ζωή μετά τη διάγνωση με διαβήτη
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, διαβεβαίωσε πως ένα άτομο με διαβήτη που ρυθμίζεται καλά, έχει το ίδιο προσδόκιμο επιβίωσης, με ένα άτομο που δεν έχει σακχαρώδη διαβήτη.
Προϋπόθεση για αυτό όπως είπε, είναι να έχει καλή ρύθμιση, ενώ σήμερα υπάρχουν αρκετά καινούρια φάρμακα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό και με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα.
«Μάλιστα, σήμερα είμαστε στη θέση να έχουμε φάρμακα που στοχεύουν και την παχυσαρκία, φάρμακα τα οποία προστατεύουν την καρδιά και τους νεφρούς, δηλαδή φάρμακα που δίνουμε για τη θεραπεία του διαβήτη, να έχουμε παράλληλα και καρδιο-νεφρο προστασία» κατέληξε.
Δείτε τι είπε αναλυτικά στο GRTimes, ο κ. Τεντολούρης:
Διαβάστε επίσης: Μελέτη: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς