Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες, κυρίως μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης (Twitter & Facebook) ιστοσελίδα, η οποία ασκεί «τεχνολογική σεξουαλική βία» απέναντι σε γυναίκες – ανήλικες και ενήλικες, με τη δημοσίευση φωτογραφιών σε προσωπικές στιγμές, χωρίς πρότερα να έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους.
Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης
Θύτες φέρονται να είναι οικεία πρόσωπα, κυρίως πρώην σύντροφοι τους, οι οποίοι επιδιώκουν είτε να εκδικηθούν τις συντρόφους τους είτε να τις διαπομπεύσουν αναρτώντας υλικό, όπως γυμνές φωτογραφίες σε προσωπικές στιγμές.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι εικονιζόμενες κατονομάζονται ενώ αναφέρεται και η περιοχή στην οποία κατοικούν, ενώ όσοι ανεβάζουν μετά μπορούν να συζητούν διαδικτυακά για τα κατορθώματά τους και για το τι θέλουν να δουν, κάνοντας άνευ προηγουμένου σεξιστικά σχόλια.
“Ο κυβερνοχώρος είναι απέραντος και δυστυχώς μέχρι να κινητοποιηθούν οι διωκτικές αρχές και να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος με την άρση του απορρήτου, χρειάζεται χρόνος. Αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα με το πρόσχημα ότι φιλοξενεί απλές φωτογραφίες, αναρτά υλικό ή σεξουαλικό υλικό που ορισμένοι καλοθελητές χρησιμοποίησαν εκμεταλλευόμενοι προσωπικές στιγμές των κοριτσιών. Δεν είναι επαγγελματικές φωτογραφίες και αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν συναίνεσε” αναφέρει στο GRtimes.gr η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI), Καλλιόπη Ιωάννου.
Αναφερόμενη στο πώς αυτές οι κοπέλες – άλλωστε πρόκειται κυρίως για γυναίκες-θύματα αυτής της πρακτικής- θα μπορούσαν να έχουν προστατευθεί από μια τέτοια διαδικασία και αν μπορεί να προστατευθεί κάποιος στον απέραντο κόσμο του διαδικτύου, η κα. Ιωάννου τονίζει ότι “πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι ανταλλάσσουμε στο διαδίκτυο ακόμα και αν πρόκειται να δώσουμε κάτι σε ένα οικείο ή αγαπημένο πρόσωπο. Αυτό που λέω πάντα γιατί μ’ αρέσει να είμαι ρεαλίστρια, είναι ότι το sexting καλώς ή κακώς έχει μπει στη ζωή μας. Η σεξουαλικότητά μας, περνάει πλέον και από το διαδίκτυο. Και το να λες σε κάποιον να μην κάνει sexting, είναι σαν του λες να μην κάνει σεξ στη ζωή του. Απλά πρέπει να λειτουργούμε σωστά. Να φροντίζουμε έτσι ώστε όταν στέλνουμε κάτι να μην φαίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας ή κάποια ευδιάκριτα σημεία, όπως τατουάζ, σημάδια κτλ. Βέβαια αυτό, δεν αναιρεί το γεγονός πως αν κάποιος θέλει να σε εκδικηθεί, δεν μπορεί να το κάνει με μοντάζ. Χρησιμοποιώντας δηλαδή τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου σε μία οποιαδήποτε φωτογραφία. Όμως οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να παίρνουμε τα μέτρα μας”.
Ισοδυναμεί με βιασμό
Σε ερώτηση για το πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μιας γυναίκας μια ανάλογη εμπειρία, όταν ανακαλύπτει ότι κάποιος έχει δημοσιεύσει φωτογραφία προσωπικών της στιγμών χωρίς συναίνεση, η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας αναφέρει πως “από την έρευνα που έχει γίνει από επιστήμονες που ασχολούνται διεθνώς με τον αντίκτυπο μιας τέτοιας πράξης, θεωρώ πως το ψυχολογικό βάρος για το θύμα αντιστοιχεί με αυτό του βιασμού. Οι γυναίκες βιώνουν έναν βιασμό. Και φυσικά αυτό έχει ως επακόλουθο μετατραυματικό σοκ, παρουσιάζουν στοιχεία κατάθλιψης, ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις. Επίσης δυσκολεύονται πολύ να προχωρήσουν στη ζωή τους, να εμπιστευτούν κάποιον ξανά”.
Αδόκιμος ο όρος εκδικητική πορνογραφία
Σε ερώτηση για τον όρο εκδικητική πορνογραφία και αν αυτός είναι ο σωστός όρος για τέτοιου είδους πράξεις, η κα. Ιωάννου τονίζει ότι είναι λάθος να το ονομάζουμε έτσι. Με τον όρο “εκδικητική” ουσιαστικά σημαίνει ότι για να προβεί κάποιος σε μια πράξη εκδίκησης υπάρχει κάτι το οποίο έκανε το θύμα. Το έχουμε δει δεκάδες φορές στο διαδίκτυο αυτό με τα σχόλια, ακόμη και στην περίπτωση αυτής της σελίδας, τα οποία αναφέρουν πως για να προχώρησε σε μια τέτοια πράξη ο δράστης, κάτι θα έκανε το θύμα. Επίσης και η “πορνογραφία” είναι λάθος όρος, διότι σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει συναίνεση για μια τέτοια πράξη. Ο σωστός όρος είναι “Τεχνολογική Σεξουαλική Βία”.
Δεκάδες οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Στο μεταξύ δεκάδες είναι οι καταγγελίες που έχει δεχθεί το τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τόσο από κοπέλες – θύματα, όσο και από πολίτες, που ζητά άμεση επέμβαση των διωκτικών αρχών για να “κατέβει” όσο το δυνατόν πιο άμεσα η σελίδα από το διαδίκτυο.
Ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, μιλώντας επίσης στο GRtimes.gr ανέφερε την ιστοσελίδα που μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε καταγγελία για πράξεις μέσω διαδικτύου που συνιστούν ποινικό αδίκημα.
Οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν διαδικτυακά για κάθε περίπτωση κυβερνοεγκλήματος και όπως ανέφερε ο κ. Παπαπροδρόμου, οι αστυνομικοί ανεξάρτητα από τον όγκο δουλειάς που μπορεί να έχουν εκείνη την ώρα, είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν την καταγγελία.
Δείτε την σελίδα ΕΔΩ
Βέβαια δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι για να υπάρξει δίωξη από τις Αρχές και να αρθεί το απόρρητο, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας ο οποίος και θα δώσει εντολή για να προχωρήσει η έρευνα.
To hashtag #cancelchatpicorg
Την ίδια ώρα δεκάδες χρήστες του Twitter ζητούν με το hastag #cancelchatpicorg την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να προστατευτούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι γυναίκες που εμφανίζονται στο εσωτερικό του.
Έχεις φωνή. Μην γυρνάς την πλάτη σε εγκλήματα. #cancelchatpicorg
— 1002 (@Menelaosmg) December 3, 2020
#cancelchatpicorg
Δεν είναι ανάγκη να είσαι εσύ.
Δεν είναι ανάγκη να είναι μια φίλη σου.
Δεν είναι ανάγκη να είναι οικογένειά σου.
Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις καν το όνομα της.
Είναι μια κοπέλα που αυτή τη στιγμή εκτίθεται.
ΟΧΙ δεν πρέπει να είναι προσωπικό για να σε νοιάζει.— μπλε. (@mple_r) December 1, 2020
Investigation/Deletion/Ban of chatpic.org – Sign the Petition! #cancelchatpicorg https://t.co/8kJHlgofjQ
— El✨ (@eleni_junior) December 2, 2020