Σαρηγιάννης-Κορωνοϊός: Ανησυχία για τον «Κένταυρο»-Πού οφείλονται τα συμπτώματα της Ομικρον 5

Σαρηγιάννης-Κορωνοϊός: Ανησυχία για τον «Κένταυρο»-Πού οφείλονται τα συμπτώματα της Ομικρον 5

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για τα φαινόμενα διασποράς του κορωνοϊού με συμπτώματα πολύ υψηλού πυρετού αλλά και επαναλοιμώξεων που συναντώνται όλο και πιο συχνά, ειδικότερα σε νεαρές ηλικίες. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο GRTimes εξηγεί τους λόγους της διασποράς, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει την ανησυχία του για την υπερπαράλλαξη «Κένταυρος» που απειλεί την Ευρώπη.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής στο GRTImes, τα έντονα συμπτώματα με υψηλό πυρετό που παρατηρούνται πλέον σε κρούσματα του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, «οφείλονται κατά πρώτο λόγο στην παράλλαξη «Όμικρον 5» η οποία «χτυπά» το κατώτατο αναπνευστικό. Παράλληλα δε, έχουμε μια διασπορά της τάξεως του 20% από επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις των εμβολίων, καθώς επίσης και μείωση της ανοσίας».

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζει επίσης ότι «όσο απομακρυνόμαστε από το σημείο απόκτησης της ανοσίας με τις δόσεις του εμβολίου τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και εκεί θα υπάρξει πρόβλημα. Έχουμε δηλαδή έναν συνδυασμό αιτιών για την αύξηση της διασποράς η οποία έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την τρίτη δόση, τα πιο έντονα συμπτώματα της «Όμικρον 5», τη χαλάρωση των μέτρων, αλλά και των μεγάλων τουριστικών και παραθεριστικών ροών στη χώρα μας».

Η αποκλιμάκωση κινείται πιο αργά από όσο θα θέλαμε

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής πάντως, συμπληρώνει στο GRTimes, ότι αυτή την εποχή διανύουμε περίοδο αποκλιμάκωσης του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς μεσολάβησε το «κύμα στα μέσα Ιουλίου αλλά και η αύξηση των σκληρών δεικτών τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, με αποτέλεσμα ήδη να υπάρχει μια σχετική ύφεση. Βέβαια όχι με την ταχύτητα με την οποία θα θέλαμε, αλλά υπάρχει».

Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (τέταρτη δόση) υπογράμμισε πως «δεν έχει γίνει αντιληπτή η σημασία της από αρκετό κόσμο. Φαίνεται ότι όλοι περιμένουν τις νέες δόσεις που θα καλύπτουν και τις νέες παραλλαγές, όμως αυτές δεν πρέπει να τις περιμένουμε πριν τα τέλη Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι μεσολαβούν περίπου τρεις μήνες μέχρι τότε. Δεν είναι λογικό να περνάμε έτσι στο “ντούκου” την τέταρτη δόση, ειδικά όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι άνω των 60».

ΜΜΜ: Έξω έχουν δράσει, εμείς καθόμαστε και κοιτάμε

Σε ερώτηση για τη χαλάρωση των μέτρων και κατά πόσο αυτή έχει παίξει ρόλο στη μεγάλη διασπορά του Ιουλίου, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκεί όπου τελευταία δεν εφαρμόζεται με πειθαρχία ούτε το μέτρο της μάσκας.

«Κοιτάξτε από ένα σημείο και έπειτα το γεγονός ότι υπάρχει χαλάρωση, δε σημαίνει ότι δεν εφαρμόζω αυτά που πρέπει. Κι εγώ λέω στους μαθητές μου να μην τρώνε μέσα στην τάξη, όμως αν το μάθημα τραβήξει αργά, τους λέω να παραγγείλουμε και πίτσα. Είναι σημαντικό να δημιουργείς τις συνθήκες ασφάλειας για να περάσεις στο επόμενο βήμα. Στα ΜΜΜ θα έπρεπε να έχουμε εφαρμόσει το σύστημα απολύμανσης αέρα, όπως συνέβη σε άλλα κράτη. Εδώ καθόμαστε ακόμη και κοιτάμε. Ειδικά για τα λεωφορεία έπρεπε να έχουμε κάνει κάτι παραπάνω. Τελικά δεν κάναμε τίποτα» λέει ο καθηγητής.

Το πρόβλημα του Σεπτεμβρίου ονομάζεται «Κένταυρος»

Τέλος ο κ. Σαρηγιάννης δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της παραλλαγής «ΒΑ.2.75», γνωστότερη ως «Κένταυρος» που έχει εντοπιστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όχι όμως ακόμη στην Ελλάδα.

«Για μένα το πρόβλημα του Σεπτεμβρίου έχει όνομα και λέγεται «Κένταυρος». Η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού έχει κατά 18,5% μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης, που σημαίνει πως εάν το πρώτο κρούσμα εμφανιστεί μετά τον 15αύγουστο λόγω των μεγάλων τουριστικών ροών και χαλάρωσης μέτρων στις πύλες εισόδου της χώρας, μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη θα έχει επικρατήσει. Και αυτό θα σημαίνει νέο κύμα του ιού στη χώρα» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top