Σαρηγιάννης: Στη Θεσσαλονίκη ίσως ξεπεράσουμε τα 500 κρούσματα ημερησίως

Σαρηγιάννης: Στη Θεσσαλονίκη ίσως ξεπεράσουμε τα 500 κρούσματα ημερησίως

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να ξεπεράσουν την κορύφωση του τρίτου κύματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είμαστε σε αυξητική πορεία εδώ και αρκετό καιρό στην Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με την Αθήνα όπου υπήρχαν αυξομειώσεις και μια σταδιακή αποκλιμάκωση και περιμένουμε να επιταθεί από την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές Οκτωβρίου μπορεί να φτάσουμε και παραπάνω από την κορύφωση του 3ου κύματος, κοντά στα 500 κρούσματα (σ.σ.ημερησίως)» στην συμπρωτεύουσα, προειδοποίησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο κ. Σαρηγιάννης.

Ωστόσο, λόγω του εμβολιασμού, εκτίμησε πως θα πάνε καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με το 3ο κύμα, γιατί δεν θα έχουμε βαριά νόσηση στον ίδιο βαθμό. Οπότε πρέπει να διαχωρισθούν τα κρούσματα και η βαριά νόσηση. Ωστόσο δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι εμβολιασμένοι, με  την λογική ότι νοσούν ήπια, γιατί και πάλι μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

«Ναι μεν η αύξηση της διασποράς δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με την αύξηση της διασποράς δεν αυξάνεται ο κίνδυνος και σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εκστρατεία πειθούς από τους προσωπικούς γιατρούς. Είναι σημαντικό, λέει χαρακτηριστικά, να απαντήσεις και να ακούσεις τους προβληματισμούς αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε σχέση με την σταδιακή αλλαγή του καιρού, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι είναι βασικό να υπάρχει καλός εξαερισμός στους κλειστούς χώρους και όπου δεν μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχει η δυνατότητα απολύμανσης του αέρα, σε χώρους εκπαίδευσης αλλά και στην εστίαση.

«Σε αμφιθέατρα που μπαίνουν 400 άτομα και είναι «τυφλά», δεν υπάρχουν παράθυρα, εκεί που μπορείς να πάρεις μέτρα με συσκευές απολύμανσης του αέρα με πολύ μικρό κόστος συγκριτικά με το κόστος στην δημόσια υγεία, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνεις».

Θα διπλασιαστούν τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» σημείωσε ότι τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί. «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα».

Διευκρίνισε ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών. Την κατάσταση αυτή απέδωσε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη διπλάσια μολυσματικότητα  λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για τη λήψη αυστηρότερων  μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς το lockdown θα είναι μονόδρομος. Τόνισε δε ότι «δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές».

Με πληροφορίες από skai.gr και ertnews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ