Σαρηγιάννης στο GRTimes για νεκρή αγελάδα στον Θερμαϊκό: «Θέμα αισθητικής, αλλά καλό είναι να γίνουν αναλύσεις» (ΦΩΤΟ)

Σαρηγιάννης στο GRTimes για νεκρή αγελάδα στον Θερμαϊκό: «Θέμα αισθητικής, αλλά καλό είναι να γίνουν αναλύσεις» (ΦΩΤΟ)

Καθησυχαστικός σχετικά με την εικόνα της νεκρής αγελάδας που επέπλεε στον Θερμαϊκό Κόλπο και έκανε τον γύρο του διαδικτύου, εμφανίστηκε μέσω του GRTimes, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ωστόσο χτύπησε γενικό «καμπανάκι» για τυχόν αύξηση παθογόνων οργανισμών και συνέστησε τη διενέργεια αναλύσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Εκτίμηση του καθηγητή με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι πως δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη δημόσια υγεία. «Είναι περισσότερο θέμα αισθητικής, ψυχολογίας και όχι κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Λογικό είναι ένας υποψήφιος κολυμβητής να μην προσελκύεται από μία ψιλοκαφετιά θάλασσα ή από ένα ίζημα», εξήγησε στο GRTimes και έσπευσε ωστόσο να προσθέσει: «Παρόλα αυτά, γνώμη μου είναι ότι καλό θα είναι να γίνουν κάποιες αναλύσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αύξηση παθογόνων οργανισμών. Οι αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν σε δειγματοληψία και αναλύσεις από άποψη ασφάλειας, προκειμένου να είμαστε 100% βέβαιοι ότι δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι».

Ο κ. Σαρηγιάννης εστίασε και στις καλλιέργειες των οστρακοειδών, οι οποίες ενδέχεται να πληγούν και ξεκαθάρισε πως θέμα ρύπανσης από φυτοφάρμακα δεν υφίσταται, καθώς η απόσταση λόγω των ρευμάτων είναι τόσο μεγάλη που γίνεται ήδη η αραίωση στη θάλασσα.

Προ ημερών δορυφορικές εικόνες που παρουσίασε η ομάδα Weather Analysis Greece, αποτύπωσαν το μέγεθος της καταστροφής. Τεράστιες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών από τον Πηνειό, διέσχισαν τον Θερμαϊκό και έχουν φτάσει και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Πλέον όπως αναφέρεται και στην ανάρτηση που συνοδεύει τη φωτογραφία από το δορυφόρο εκτός του κινδύνου μεγάλων αντικειμένων για τα σκάφη αναψυχής, πιθανότατα και τα νερά εκεί να μην είναι κατάλληλα για κολύμβηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία: Αγρότες και κτηνοτρόφοι μετρούν τις “πληγές” τους

Θεσσαλία: Ξεκίνησαν οι πληρωμές πρώτης αρωγής στους πληγέντες

Σκέρτσος: Στη Θεσσαλία οι πολίτες ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους – Ο μισός κρατικός μηχανισμός είναι εκεί και βοηθάει

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top