Σχεδόν ολική καταστροφή στο Ζωολογικό Κήπο, λόγω του φλοιοφάγου εντόμου – Οι ενέργειες του Δ. Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σχεδόν ολική καταστροφή στο Ζωολογικό Κήπο, λόγω του φλοιοφάγου εντόμου – Οι ενέργειες του Δ. Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Εκατοντάδες πεύκα έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο και έχουν αποξηρανθεί, μέσα και γύρω από τον Ζωολογικό Κήπο του δήμου Θεσσαλονίκης, με την εικόνα να είναι απελπιστική. Για τις ενέργειες του δήμου Θεσσαλονίκης που είναι σε πλήρη εξέλιξη, μιλάει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης.

Εικόνα μεγάλης καταστροφής παρουσιάζει ο Ζωολογικός Κήπος του δήμου Θεσσαλονίκης, στον οποίο τα τελευταία δύο χρόνια, η προσβολή των δέντρων από το φλοιοφάγο έντομο, έχει αγγίξει περίπου το 90% των κωνοφόρων, που αποτελούν και την πλειοψηφία της χλωρίδας και που προσφέρουν σκιά στα ζώα που φιλοξενούνται  αλλά και στους επισκέπτες του κήπου.

Ο Ζωολογικός Κήπος παραμένει κλειστός εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς τα ξερά δέντρα που είχαν προσβληθεί μπορούσαν να πέσουν ανά πάσα στιγμή, όπως και έγινε σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και χωρίς να φυσάει δυνατός άνεμος, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επισκεπτών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο δήμος κατόπιν συνεργασίας με το Δασαρχείο, ξεκίνησε εδώ και καιρό τη διαδικασία κοπής και απομάκρυνσης των προσβεβλημένων δέντρων, τα οποία όπως αποδείχτηκε ήταν εκατοντάδες, φτάνοντας περίπου τα 550-600, μέσα σε 1,5 χρόνο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, ξεκίνησε ήδη από τον πρώην αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και νυν αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Σωκράτη Δημητριάδη και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και από τον νυν αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο.

Ο κ. Δημητριάδης που βρέθηκε σήμερα στον Ζωολογικό Κήπο, προσφέροντας την εμπειρία που απέκτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, σε όσους εργάζονται για την αποκατάσταση του χώρου, μίλησε στο GRTimes, εξηγώντας τι συνέβη και ποιες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη, προκειμένου ο πανέμορφος αυτός χώρος αναψυχής, να μπορέσει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ενδεχομένως και αρχές Ιουνίου, μόλις εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, αμέσως μετά την κοπή των άρρωστων δέντρων, σε πολλά σημεία θα φυτευτούν πεύκα αλλά και διακοσμητικά έλατα σε συνδυασμό με δέντρα που δεν προσβάλλονται από το φλοιοφάγο έντομο, όπως διάφορα πλατύφυλλα. Τα δέντρα όπως τονίζει, θα είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν γρηγορότερα, ενώ μέχρι να είναι ικανά να προσφέρουν την απαραίτητη σκιά που χρειάζονται τα φιλοξενούμενα ζώα, ο δήμος θα εγκαταστήσει τέντες και διάφορα άλλα είδη σκίασης.

Μια έξτρα προστασία για τα δέντρα που σχεδιάζει ο δήμος, μετά από πρόταση του κ. Δημητριάδη, είναι να δημιουργηθούν φωλιές για τα ενδημικά πουλιά – που είναι και οι φυσικοί θηρευτές του φλοιοφάγου εντόμου – και να τις εγκαταστήσει σε πολλά σημεία μέσα και γύρω από τον Ζωολογικό Κήπο. Η συγκεκριμένη περιοχή, από το 2017 και τη μεγάλη παγωνιά τότε, διαθέτει λιγότερα πουλιά, τα οποία όμως πλέον, θα μπορούν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο και να πολλαπλασιαστούν, στις φωλιές που θα βάλει ο δήμος το επόμενο διάστημα και οι οποίες θα είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την καταστροφή που έχει προκαλέσει το φλοιοφάγο έντομο:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top