Σχοινάς: Δεύτερο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα, η “πράσινη” μετάβαση

Σχοινάς: Δεύτερο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα, η “πράσινη” μετάβαση

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

To 30% των Κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2021-2027, δηλαδή κοντά στο μισό τρις. ευρώ, θα διατεθεί για την Πράσινη Μετάβαση της Ένωσης, ποσό που εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει ως και 1,25 τρις. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

Η παραπάνω στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ΚΑΠ, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το λεγόμενο νέο ΕΣΠΑ καθώς και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία μετασχηματισμού και δυναμικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς από την Πρωτοχρονιάτικη Εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που φέτος πραγματοποιείται διαδικτυακά λόγω covid.

Μάλιστα ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι η χώρα μας μπορεί δυνητικά να αντλήσει ένα «δεύτερο ΕΣΠΑ», κεφάλαια που θα φτάσουν ως και τα 22 δις. ευρώ, από επιδοτήσεις και δάνεια, για τη χρηματοδότηση της απολιγνιτοποίησης όπως και έργα και επενδύσεις «πράσινης στόχευσης», για να προσθέσει ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που συνδέονται με το περιβάλλον και «πράσινες δράσεις»,  μπορούν να ανέλθουν σε 11 δις. μέχρι το 2026.

Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων της Πράσινης Μετάβασης της Ε.Ε. , περίπου 250 δις. ευρώ, θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ 120 δις. θα προέρθουν από το ταμείο της ΚΑΠ, 20 δις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα περίπου 120 δις. από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο της Κοινότητας για μία Ευρώπη πλήρως απαλλαγμένη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ( CO2)ως το 2050, μία πολιτική που όπως είπε, ακολουθεί πλέον και η Κίνα έχοντας θέσει χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της μετάβασης το έτος 2060. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εκλογή Μπάϊντεν  στις ΗΠΑ σηματοδοτεί και την επιστροφή της μεγάλης αυτής δύναμης στους διεθνείς μηχανισμούς για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ