Σχοινάς: Koντά σε reset η σχέση Ευρώπης- Τουρκίας

Σχοινάς: Koντά σε reset η σχέση Ευρώπης- Τουρκίας

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ως το καλοκαίρι η Ευρώπη, θα έχει αναρρώσει σε μεγάλο βαθμό από τον covid-19, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, λέγοντας ότι η μετα-covid εποχή έρχεται και σε αυτή η Ευρώπη, μέσα από την πολιτική που χάραξε η Κομισιόν, η Ε.Ε. κινείται πάνω σε δύο κεντρικούς άξονες, τον πράσινο μετασχηματισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, της μετά covid εποχής, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σαν μία άγκυρα σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον, με τον κ. Σχοινά να προβλέπει ότι η “συστημική σχέση Ευρώπης- Τουρκίας πλησιάζει σε μία οριστική διευθέτηση, σε ένα reset”. Μάλιστα ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ προέβλεψε ότι θα δούμε και ένα reset στη σχέση ΗΠΑ- Τουρκίας, με καταλύτη την αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο και την ανάληψη της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάϊντεν.

Ο κ. Σχοινάς, μιλώντας στο διαδικτυακό 31ο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο  τόνισε αναφερόμενος στην εκλογή Μπάϊντεν, στις ΗΠΑ, ότι κατ’ αρχήν δεν μπορεί να θεωρεί παρά ως θετική καθώς ο νέος πρόεδρος διαδέχεται στον Λευκό Οίκο μία προσωπικότητα ( Ντόναλντ Τραμπ), που δυσχέρανε τη συνεργασία μεταξύ  Ευρώπης – ΗΠΑ. Πέραν αυτού η Ευρώπη πλέον δεν θα αισθάνεται τόσο μόνη σε θέματα πολύ κρίσιμα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής και των πολύπλευρων συνεργασιών.

Στο Συνέδριο που φέτος γίνεται με τον πολύ εύστοχο τίτλο “Forging Ahead in Challenging Times”, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν συνεπάγεται και την ταυτόχρονη εξάλειψη των πολλών οικονομικών προβλημάτων που έχει προξενήσει παγκοσμίως. Εν τούτοις ο ομιλητής με έμφαση υποστήριξε ότι η Ένωση, που μπόρεσε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει την πανδημία, που πήρε μέτρα πρωτοφανή για την στήριξη των κρατών – μελών της, θα διαχειριστεί τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η ΕΕ και στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο και θα ενεργοποιηθεί καθώς, θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας που φρενάρουν την ψήφιση του προϋπολογισμού της Κοινότητας για την περίοδο 2021-2027.

Φυγή της Ελλάδας προς τα Εμπρός

Το τριήμερο Συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του προέδρου του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλα Μπακατσέλου, που αναφέρθηκε ειδικά στο Νέο Αφήγημα, το Νέο Πρόσωπο με το οποίο η Ελλάδα, το 2021, θα πρέπει να κάνει δυναμική επανεκκίνηση προς τα εμπρός αξιοποιώντας την αναγνώριση που έχει κερδίσει το brand name Ελλάδα, διεθνώς.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ανήκει στους κερδισμένους της επόμενης ημέρας, ενώ ζήτησε την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο πνεύμα των προτάσεων της Έκθεσης Πισσαρίδη.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε ειδικά και στην πολύ θετική ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, οι οποίες ελπίζει να γίνουν στενότερες, κτίζοντας στις επιτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ