Σχολεία: Καταλήψεις με το «καλημέρα» σε διάφορα σημεία της χώρας-Ποιες έληξαν πρόωρα

Σχολεία: Καταλήψεις με το «καλημέρα» σε διάφορα σημεία της χώρας-Ποιες έληξαν πρόωρα

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ολοκληρώθηκε πριν καλά – καλά ξεκινήσει η κατάληψη των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, της πρώτης για φέτος στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα, μόλις μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Καθηγητές και μαθητές του εκπαιδευτικού ιδρύματος φτάνοντας σήμερα το πρωί στην είσοδο του σχολείου διαπίστωσαν ότι η κεντρική είσοδος ήταν κλειδωμένη, ενώ εσωτερικά είχαν τοποθετηθεί και θρανία. Μάθημα δεν έγινε, όμως και η κατάληψη δεν συνεχίστηκε.

Όπως ανέφερε στο GRTimes η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Σταματούλα Λογοθέτη, «η κατάληψη έληξε στο 4ο Γυμνάσιο πριν καλά – καλά ξεκινήσει. Σύμφωνα με όσα μου μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί, τα αιτήματα των μαθητών δεν ήταν σοβαρά, οπότε μπήκαν στο σχολείο και αύριο αυτό θα λειτουργήσει κανονικά».

Επιπλέον «οι όποιες ζημιές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάληψης θα αποκατασταθούν άμεσα», τονίζοντας ότι οι φθορές αφορούν κυρίως την παραβίαση μιας πόρτας.

Θυμίζουμε πάντως, ότι αναφορά στο 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων είχε γίνει και πέρσι τον Οκτώβριο, όταν το σχολικό οίκημα υπέστη μεγάλες καταστροφές από ομάδες αγνώστων που είχαν εισβάλει σε αυτό και μάλιστα χωρίς να τελεί υπό κατάληψη. Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ της εποχής, οι ζημιές ήταν τόσο εκτεταμένες που ο διευθυντής του σχολείου, Ζαχαρίας Σκούμπος ζήτησε τα μαθήματα να διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση και όχι δια ζώσης.

Μύρινα Λέσβου: «Υπήρχε διάθεση να χαθεί απλά μια ημέρα μαθήματος»

Ανάλογο το σκηνικό και στο Γυμνάσιο της Μύρινας στη Λέσβο με τους μαθητές να προχωρούν σε κατάληψη τις πρώτες πρωινές ώρες και στη συνέχεια να αποσύρουν τα οδοφράγματα.

«Η κατάληψη έχει λήξει. Αυτή την ώρα οι μαθητές αποσύρουν τα θρανία από τις εισόδους και ανοίγουν τις αλυσίδες με κόφτες καθώς τα κλειδιά χάθηκαν και από αύριο ελπίζω να λειτουργήσουμε κανονικά» τονίζει στο GRTimes η διευθύντρια του Γυμνασίου, Παρασκευή Τσέτσου.

Να σημειωθεί ότι οι καθηγητές παρέλαβαν τα αιτήματα το μαθητών σε μια κόλλα χαρτί, όμως «δεν ήταν σοβαρά. Υπάρχει ένα πάγιο αίτημα για το κτιριακό και τις αίθουσες προκάτ που χρησιμοποιούμε, όμως το παλιό κτίριο δεν έχει επισκευαστεί τα τελευταία 8 χρόνια και δεν πρόκειται για κάτι που θα επιλυθεί με μια κατάληψη. Λειτουργούμε επαρκώς» σημείωσε η κα. Τσέτσου.

Και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα αιτήματα αφορούσαν «την κοπή κάποιων αγριόχορτων στην οποία έχουμε προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό, καθώς επίσης και τις τιμές του κυλικείου, που είναι προσαρμοσμένες από τον τιμοκατάλογο που δόθηκε από το υπουργείο».

Αναφερόμενη στις πραγματικές προθέσεις των μαθητών για τις επόμενες ημέρες, η διευθύντρια του Γυμνασίου Μύρινας υπογράμμισε πως «και αυτό που συνέβη δεν ήταν κάτι οργανωμένο. Η κατάληψη έγινε από 20 – 30 παιδιά τα οποία συνεννοήθηκαν μέσω viber κι όχι μέσα από κάποια συνέλευση κατά πλειοψηφία, καθώς ακόμη δεν έχουν εκλεχθεί σχολικά όργανα όπως το 15μελές. Ήταν απλά μια παρορμητική κίνηση για να χαθεί το μάθημα της ημέρας» κατέληξε.

Καταλήψεις και σε άλλα σημεία της χώρας

Βέβαια δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα και η Μύρινα που αντιμετώπισαν ανάλογες κινητοποιήσεις σε σχολική μονάδα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τοπικές ιστοσελίδες σε κατάληψη προχώρησαν τέσσερα σχολεία στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα το 2ο ΕΠΑΛ, το 5ο και το 7ο Γυμνάσιο καθώς επίσης και το 8ο Λύκειο της περιοχής.

Επιπλέον, σε κατάληψη προχώρησαν μαθητές 21 Γυμνασίων και Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα περισσότερα σχολεία εντοπίζονται στην Πάτρα και εντάσσονται όπως εξηγούν οι μαθητές στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την επέτειο μνήμης από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Υπό κατάληψη τελεί επίσης το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στο Βόλο Μαγνησίας. Όπως εξηγείται ωστόσο, από τον διευθυντή του σχολείου στην ιστοσελίδα gegonota.news «τα αιτήματα είναι ακατανόητα και η λύση τους εξαρτάται από τους ίδιους τους μαθητές. Δεν μπορούν να μιλάνε για έλλειψη υγιεινής στις τουαλέτες, όταν προκαλούν ζημιές και ξηλώνουν πετσετοθήκες. Δεν μπορούν να μας λένε ότι κάνουν κατάληψη γιατί δεν προλαβαίνουν να φάνε κολατσιό στα διαλείμματα, όταν τους είπαμε πως θα τροποποιήσουμε τους χρόνους».

Τέλος, κατάληψη η οποία  τελείωσε άμεσα έγινε σήμερα και στο Λύκειο Παραλίας στην Καλαμάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top