Σχολικές εκδρομές: Οργισμένοι οι γονείς

Σχολικές εκδρομές: Οργισμένοι οι γονείς

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Αναμνήσεις από σχολικές εκδρομές. Οι πρώτες…ταξιδιωτικές εμπειρίες με φίλους, συμμαθητές. Ιστορίες που ο καθένας έχει να μοιραστεί. Πνοή ξεκούρασης και ανεμελιάς που για τους φετινούς μαθητές έχει κοπεί. Χρήματα που πάνε…εκδρομή προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στους γονείς.

Οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν την ερχόμενη Τετάρτη (27/05)  που θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση έξω από το υπουργείο παιδείας στις 18:00 από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ). Κύριο αίτημα «μια νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε να επιστραφούν πίσω οι αποζημιώσεις των γονιών. Ούτε voucher ούτε οτιδήποτε άλλο.»

Μεταξύ όλων των αναστολών και αναβολών που επέφερε ο κορωνοϊός, είναι και η διακοπή των εκδρομών για την φετινή σχολική χρονιά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τι γίνεται, όμως, με τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους γονείς;

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13-4-2020 – ΦΕΚ 84/Α/13-4-2020 και συγκεκριμένα τα άρθρα 70 και 71, οι σχολικές εκδρομές υπάγονται στο Υπουργείο Τουρισμού και προβλέπεται η επιστροφή των χρημάτων, στην περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι εκδρομές, μέσω voucher 18μηνης διάρκειας.

Ποσά της τάξης μεγέθους από 50 έως 500 ευρώ, θα επιστραφούν μέσω voucher από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις. Γονείς, εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολικών μονάδων, σύλλογοι μαθητών και γονέων απαιτούν να επιστραφούν άμεσα τα χρηματικά τους πόσα, με την ίδια μορφή που δόθηκαν.

«Ο γονιός έδωσε την έγκριση του για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για την συγκεκριμένη εκδρομή. Από την στιγμή που δεν έγινε, θέλει τα λεφτά του πίσω τώρα. Και έχει κάθε δικαίωμα να το διεκδικεί αυτό» δηλώνει η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος. Τονίζει δε ότι η σχολική εκδρομή ανήκει στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Είναι εντελώς παράδοξο ότι οι εκπαιδευτικές εκδρομές υπάγονται και γίνονται υπό την επίβλεψη του υπουργείου τουρισμού και όχι από το υπουργείο παιδείας. Κρατάνε τα λεφτά από τους συλλόγους, μας αντιμετωπίζουν σαν πελάτες. Ακόμα και καλοπροαίρετα να το πάρουμε ο μαθητής δεν μπορεί να ταξιδέψει μονός του» σημειώνει, σχετικά με το θέμα, ο Αθανάσιος Κοκονάς, πρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρόεδρος ΑΣΓΜΕ συμπληρώνει ότι «αυτή τη στιγμή το ποσό δεν επιστρέφεται πίσω ως μα παροχή αλλά ως μια επιταγή. Άρα σε δεσμεύει να πραγματοποιήσεις αυτή την υπηρεσία (το ταξίδι). Το ζήτημα εκτός από ηθική ανεπάρκεια είναι και μη πρακτικό. Οι μαθητές Γ’ λυκείου, για παράδειγμα, έδωσαν κάποια χρήματα για να πάνε εκδρομή. Από την στιγμή όμως που θα τελειώσει η σχολική χρονιά, θα έχουν ολοκληρώσει και τις μαθητικές τους υποχρεώσεις. Δεν είναι μια υπηρεσία που αφορά κάποιον ιδιώτη. Δεν μιλάμε για έναν ιδιώτη που μπορεί να αξιοποιήσει το voucher οποιαδήποτε άλλη στιγμή . Μιλάμε για ανήλικα παιδιά».

Ωστόσο ο Θεολόγης Βύρων, Πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, διευκρινίζει ότι «το voucher θα είναι για το παιδί. Θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για οποιαδήποτε τουριστική πράξη που ενδεχομένως θα προκύψει. Και αν δεν μπορεί το παιδί να το χρησιμοποιήσει, μπορεί ακόμα να το δώσει στους γονείς του, στα αδέλφια του. Αν δεν αξιοποιηθεί, μετά το πέρας των 18 μηνών θα επιστραφούν τα χρήματα όπως ακριβώς τα δώσανε. Θα πάει στο γραφείο και θα ζητήσει τα χρήματα πίσω σε μετρητά. Δεν θα χαθούν αυτά τα χρήματα. Δεν μπορώ να καταλάβω την αγωνιά που επικρατεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένωσή του δεν έχει λάβει κάποια αντίδραση, ούτε κάποιο αίτημα. «Μας παίρνουν τηλέφωνο απλούστατα για να ρωτήσουν σχετικά με το voucher, το οποίο δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός να πει το δέχομαι ή δεν το δέχομαι. Αυτό έχει γίνει σε όλο τον κόσμο».

«Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα. Θεωρούμε ότι έδωσε την χρήση voucher ή οποιουδήποτε άλλου συμψηφισμού, έτσι για να θολώσει τα νερά. Και μιλάμε για μεγάλα ποσά, που “δένουν” το δημόσιο με έναν ιδιώτη. Και αυτή την στιγμή καλεί τους συλλόγους και τους διευθυντές να κάνουν μια διαπραγμάτευση με το κάθε πρακτορείο για να βρεθεί μια λύση. Το υπουργείο παιδείας “κωφεύει”» καταλήγει η κα. Βαλαβάνη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top