Σε αναβρασμό οι κάτοικοι της Γερακαρούς για το Περιφερειακό Ιατρείο

Σε αναβρασμό οι κάτοικοι της Γερακαρούς για το Περιφερειακό Ιατρείο

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ως αιτία «πολέμου» και αφορμή για δυναμικές κινητοποιήσεις, θεωρούν οι κάτοικοι της Γερακαρούς Λαγκαδά, την απόφαση για μετακίνηση του ενός από τους δύο γενικούς γιατρούς που στελεχώνουν το Περιφερειακό Ιατρείο του χωριού, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Για αδικαιολόγητη απόφαση που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση εκατοντάδων ασθενών και ειδικά των ηλικιωμένων και υπερήλικων, κάνουν λόγο κάτοικοι του χωριού Γερακαρού, αντιδρώντας στην μετακίνηση  του ενός από τους δύο γιατρούς του Περιφερειακού Ιατρείου, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των κατοίκων στο GRTimes.gr, το Περιφερειακό Ιατρείο που ανήκει διοικητικά στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου και στην 4η ΥΠΕ, εκτός από τη Γερακαρού εξυπηρετεί τους κατοίκους του Αρδαμερίου και του Βασιλουδίου, χωριά που κατοικούνται κυρίως από υπερήλικες, χωρίς δυνατότητα εύκολης μετακίνησης. Με τη μετακίνηση του ενός γιατρού, υποστηρίζουν πως ο άλλος θα μπορεί να πηγαίνει μόνο 2 με 3 φορές τον μήνα στη Γερακαρού και από 2 φορές στα άλλα δύο χωριά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και οι πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όσο συχνά πρέπει.

Εκτός αυτού, τονίζουν πως θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα και κατά την προσεχή έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, αλλά και με τις αιμοληψίες και άλλες τακτικές εξετάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουν πολλοί ασθενείς.

Σημειώνουν επίσης πως πολλοί κάτοικοι δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα, αλλά ούτε και κάποιον συγγενή για να τους μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας, ενώ φυσικά η πρόσβαση στα νοσοκομεία για αυτούς είναι απαγορευτική για πολλούς λόγους και με πρώτο και κύριο τον κορωνοϊό.

Συνελεύσεις και ραντεβού με τον δήμαρχο

Κάτοικοι της Γερακαρούς προχώρησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια πρώτη συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόβλημα, ενώ συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κινήσεις τις οποίες προγραμματίζουν.

Αύριο Τετάρτη, πρόκειται να θέσουν το ζήτημα ενώπιον του δημάρχου Λαγκαδά Γιάννη Ταχματζίδη, και αναμένεται να του ζητήσουν να πάρει ξεκάθαρη θέση, ενώ ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, ο οποίος, όπως ενημερώθηκε το GRTimes.gr μέχρι χθες βράδυ, δεν είχε απαντήσει στο αίτημα τους. «Δεν μας απάντησαν. Αν δεν μας δέχονται θα πάμε μόνοι μας εκεί, έξω από την ΥΠΕ» δήλωσε κάτοικος της Γερακαρούς που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Επόμενη συνέλευση των κατοίκων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής.

Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των κατοίκων, εμφανίζεται εξοργισμένη από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, η μετακίνηση του γιατρού να είχε «τιμωρητικό» χαρακτήρα, για λόγους που ίσως σχετίζονται με εσωτερικά ζητήματα στο Κέντρο Υγείας, ξεκαθαρίζουν ωστόσο πως αυτά δεν τους αφορούν και πως το μόνο που θέλουν είναι να μην ταλαιπωρούνται οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς που έχουν ανάγκη τους γιατρούς. Εκφράζουν τέλος την απορία τους, για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η μετακίνηση του συγκεκριμένου γενικού γιατρού.

Τι αναφέρει η 4η ΥΠΕ

Για προσωρινή και απολύτως αναγκαία μετακίνηση κάνει λόγο η υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Ειρήνη Χατζοπούλου, μιλώντας στο GRTimes.gr.

Όπως εξηγεί, οι πολύ μεγάλες και έκτακτες ανάγκες του ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, οδήγησαν την 4η ΥΠΕ στην αναζήτηση λύσης για την ενίσχυση του με ιατρικό προσωπικό και ως λιγότερο «επώδυνη» λύση κρίθηκε η μετακίνηση του συγκεκριμένου γιατρού για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου και μόνο,  για μέγιστο διάστημα τριών μηνών.

«Το Περιφερειακό Ιατρείο της Γερακαρούς είναι διθέσιο και θα καλύπτεται από τον δεύτερο γιατρό που διαθέτει. Σε κάθε περίπτωση, εάν προκύψουν μεγαλύτερες ανάγκες για την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων, αυτές θα εξυπηρετηθούν χωρίς πρόβλημα, από άλλον γιατρό του Κ.Υ» δηλώνει η κα. Χατζοπούλου, προσθέτοντας ότι αν εκτιμηθεί πως ο συγκεκριμένος γιατρός μπορεί να αποδεσμευτεί νωρίτερα από τους 3 μήνες από το ΑΧΕΠΑ, τότε αυτό θα γίνει για να επιστρέψει στην υπηρεσία του στο περιφερειακό ιατρείο συντομότερα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top