Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας: Ζητούν να λυθούν τα προβλήματα άμεσα!

Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας: Ζητούν να λυθούν τα προβλήματα άμεσα!

Για εκατοντάδες ακυρώσεις πολύ μεγάλων ποσών που αγγίζουν και το μισό εκατομμύριο ευρώ, κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι στο νομό Μαγνησίας, από το πέρασμα της βιβλικής καταστροφής του Daniel. «Οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας και Θεσσαλίας δεν θα αντέξουν άλλο» επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας ζητώντας να ξεκινήσουν να λύνονται τα προβλήματα ένα- ένα, αλλά άμεσα!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

«Κραυγή αγωνίας» για τους ξενοδόχους και επιχειρηματίες του τουρισμού στο νομό Μαγνησίας, όπου η σεζόν τους ουσιαστικά για φέτος έχει τελειώσει βίαια, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών, ενώ η αγωνία τους αυξάνεται και για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα καθώς και για τη σεζόν του 2024.

Όπως ήδη έχει γράψει το GRTimes.gr η αξία από τις ακυρώσεις στα καταλύματα του νομού φτάνει, μέχρι στιγμής, τις 500.000 ευρώ, και όπως φαίνεται θα υπάρξει απώλεια εσόδων δυσθεώρητου ύψους.

Τηλεδιασκέψεις με τα Υπουργεία και τις Ενώσεις ξενοδόχων

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν δύο επείγουσες, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της Μαγνησίας, τηλεδιασκέψεις με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, που έθεσε τα αιτήματά της προκειμένου να βοηθηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν το συντομότερο δυνατό, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ».

Αρχικώς, πραγματοποιήθηκε μια τηλεδιάσκεψη με τον σύμβουλο της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Ζήκο μαζί με τον πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε. Αλέξανδρο Βασιλικό, τον πρόεδρο της Π.Ο.Ξ. Γρηγόρη Τάσιο και τον Γιάννη Κουρούπα πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων. Την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας εκπροσώπησε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, καθώς επίσης ο πρόεδρός της Γιώργος Ζαφείρης, ως εκπρόσωπος της Θεσσαλίας στο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, αναφέρθηκε σε πολλά θέματα των ξενοδόχων της Θεσσαλίας, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοινά.

«Επιτακτικά θέσαμε όλα τα άμεσα προβλήματα, όπως η αναστολή εργασίας χωρίς προϋποθέσεις ή βεβαιωμένες ζημιές, καθότι και οι ζημιές από τις ακυρώσεις που ακολούθησαν την καταστροφή είναι στο 100%, όχι μόνον για τις μέρες που ακολουθούν αλλά και για τους επόμενους μήνες» επισημαίνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΜ Γιώργος Ζαφείρης προσθέτοντας πως τέθηκε ως επείγον αίτημα το αυτονόητο πρόβλημα της παροχής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά το μοντέλο Covid.

«Εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους ότι η μη συναρμοδιότητα του υπουργείου τουρισμού δε σημαίνει ότι δεν πρέπει τα αιτήματά μας να τεθούν από την υπουργό στα συναρμόδια υπουργεία και να υπάρξει πίεση εκ μέρους της για να μπορέσουν να επιλυθούν τα προβλήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα» υπογραμμίζεται.

Χάος…

Όπως επισημαίνεται, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα έχουν τεθεί τα ζητήματα αυτά στα υπουργεία, ειδικά αυτά που χρήζουν άμεσης επίλυσης, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. «Χάος» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο κ. Ζαφείρης εξηγώντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί μέχρι τώρα τα θεωρούν μη εφαρμόσιμα στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα περισσότερα από αυτά προσκρούουν στο θέμα του ποια επιχείρηση θεωρείται πληγείσα.

«Δεν καταλαβαίνουμε το αυτονόητο, τα ξενοδοχεία που δεν έχουν υποστεί ζημιές, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόσβαση σε αυτά, δεν είναι πληγείσες επιχειρήσεις; Οι επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή έχουν 100% ακυρώσεις δεν είναι πληγείσες;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΕΞΜ προσθέτοντας πως υπάρχουν επιχειρήσεις των οποίων η πρόσβαση έχει αποκατασταθεί και οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, αλλά αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει σταδιακά και οι πληρότητες θα έρθουν τουλάχιστον μετά από ένα μήνα. «Δεν πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να επανέλθουν;» υπογραμμίζει.

Χάνεται και η χειμερινή σεζόν

Μια δεύτερη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ύστερα από πρόσκλησή τους πραγματοποιήθηκε με τους βουλευτές Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο και Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο ενώ συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Μύρων Φλουρής.

«Συζητήσαμε όλα τα αιτήματά μας που έχουν ήδη προωθηθεί στα Υπουργεία ζητώντας την άμεση διευθέτησή τους και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλουμε να ακούμε μόνο ευχολόγια και υποσχέσεις, αλλά να υπάρξει βοήθεια και ενίσχυση ‘χθες’» επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Εκτός από τα αιτήματά της, που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων και στο πάγωμα ή αναστολή των υποχρεώσεων, επιμείνανε και στο μετέωρο θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία που επλήγησαν (σ.σ. έχουν ήδη αναφερθεί στις αναστολές κατόπιν βούλησης του ξενοδόχου).

«Σημειώσαμε ότι πολλά καταλύματα είναι εποχικής λειτουργίας, τα οποία στην ουσία χάνουν τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά και τα συνεχούς λειτουργίας για τα οποία δυστυχώς βλέπουμε ότι θα χαθεί η χειμερινή σεζόν. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενδυνάμωσης της εικόνας της περιοχής που είναι πλέον αποκαρδιωτική όπως παρουσιάζεται στα ΜΜΕ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ενημερωτικό δελτίο Τύπου της ΕΞΜ.

Σαν πρώτη κίνηση αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή και οι ίδιοι οι βουλευτές να πιέσουν την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, ώστε να υπάρξουν πλέον μετρήσεις των υδάτων για κάθε ξεχωριστό δημοτικό διαμέρισμα όλης της Θεσσαλίας.

Η ΕΞΜ ζητήσαμε άμεση επαφή του υπουργείου με τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν πτήσεις στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και παρέμβαση ώστε αυτές οι πτήσεις να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. «Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, διότι φοβόμαστε ότι μετά την Easy Jet θα ακολουθήσουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες και αυτό θα είναι ολέθριο για την περιοχή» επισημαίνεται.

Μείωση φόρου κατανάλωσης, αναστολή κατασχέσεων

Μεταξύ των αιτημάτων της ΕΞΜ που απαιτείται άμεση λύση είναι η μείωση φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αέριο και φυσικό αέριο, η αναστολή των δόσεων των δανείων στις τράπεζες, η αναστολή των κατασχέσεων, πλειστηριασμών, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων κλπ.

«Πρέπει συντονισμένα μαζί με τις Ενώσεις, μαζί με τους φορείς να ξεκινήσουμε να λύνουμε τα προβλήματα ένα- ένα, αλλά άμεσα! Πρέπει να κατανοήσουν ότι οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας και Θεσσαλίας δεν θα αντέξουν άλλο. Δηλώσαμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που ανοίξανε ή πρόκειται να ανοίξουν να μην κλείσουν ξανά και αυτές που είναι κλειστές να ανοίξουν. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και έχει μετατραπεί σε απόγνωση, διότι 15 μέρες μετά το τραγικά γεγονότα επί της ουσίας δεν έχει γίνει κάτι το οποίο αφορά στις επιχειρήσεις» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξενοδόχοι για το ‘Πράσινο Τέλος’: «Οι ξένοι θα πληρώσουν τις πλημμύρες μας;»

Δήμος Αγιάς Λάρισας – Daniel: 22 αποκλεισμένα χωριά, 11.000 κάτοικοι και τουρίστες, ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου στο GRTimes: «Ζήτησα εκκένωση δια θαλάσσης από το Μικρό»

Κακοκαιρία Daniel σε Μαγνησία – Πήλιο: «Έχουν διαλυθεί τα πάντα, ζητάμε βοήθεια!» (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top