Σε επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία σήμερα ο Μητσοτάκης

Σε επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία σήμερα ο Μητσοτάκης

Για μια «σημαντική επίσκεψη σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μια χώρα με την οποία ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη αναφερόμενος στην παρουσία του σήμερα και αύριο στην Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Με βάση το πρόγραμμά του, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Χιρογιούκι Χοσόντα και με εκπροσώπους της Ιαπωνικής Επιχειρηματικής Ομοσπονδίας (KEIDANREN). Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, εκπρόσωποι της KEIDANREN είχαν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αύριο (Τρίτη), ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Στην ομιλία του, αναμένεται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, έχει αφήσει πίσω της τη δημοσιονομική κρίση και προχωρά με αυτοπεποίθηση, σταθερότητα και αξιοπιστία σε ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις.

«Θυμίζω μόνο ότι οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτησή της, η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη πλέον κυριακάτικη ανάρτηση του στο Facebook, που ανακεφαλαιώνει το κυβερνητικό έργο της εβδομάδος. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα κάνει αναλυτικό απολογισμό στην ενημέρωση της ερχόμενης εβδομάδας.

Πηγές επισημαίνουν ότι στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται σαφώς η παρουσίαση των θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και η προβολή του καλού κλίματος με τις ανοικτές προοπτικές για τους επενδυτές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πρόκειται για μια ευκαιρία να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης το νέο πρόσωπο της χώρας μας, 17 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, εκείνης του Κώστα Καραμανλή το 2005.

Όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ανάρτησή του, η ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων και η εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας θα αποτελέσει το θέμα αιχμής των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πηγές υπογραμμίζουν και μια άλλη διάσταση επισημαίνοντας πως Ελλάδα και Ιαπωνία είναι δύο ναυτικά έθνη με μεγάλη παράδοση. Η Ελλάδα, άλλωστε, ως χώρα της ΕΕ, αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία, που επιδιώκει προσέγγιση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ γέφυρα τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με τα Βαλκάνια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των ενεργειακών σχεδίων, που διαμορφώνονται. Η ξεχωριστή σημασία της Ιαπωνίας πηγάζει βεβαίως από το γεγονός ότι αποτελεί μια ισχυρή οικονομία και ταυτοχρόνως μια χώρα-μέλος της G7.

Στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού θα βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Στο αμιγώς οικονομικό κομμάτι, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης θα συνδράμει στην παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που ανοίγονται στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός πλαισιώνεται από ευρεία επιχειρηματική αποστολή στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.

Μάλιστα, εκτός της παρουσίασης προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία, θα γίνει και άλλη προς το Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων και θα αναζητηθούν περιθώρια συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις όπως και με το Enerprise Greece.

Πηγές που γνωρίζουν καλά τον τομέα, αναφέρονται στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ιαπώνων για τα ενεργειακά, την ώρα που η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών, που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε project, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο. Ενδιαφέρον καταγράφεται και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με θεσμικούς πενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC).

Δυο έργα ξεχωριστής σημασίας στη Θεσσαλονίκη

Στην κυριακάτικη ανάρτησή του, την οποία έκανε από την Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην καταβολή των αυξημένων συντάξεων, αλλά και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Οίκο Fitch, ξεχωρίζοντας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μικρές και μεγάλες δράσεις που όμως όλες συνεισφέρουν θετικά στη ζωή των ανθρώπων. Επικαλέστηκε μάλιστα -στο πνεύμα της επικαιρότητας- γιαπωνέζικη παροιμία που διάβασε πρόσφατα: «Ακόμη και η σκόνη, όταν στοιβάζεται, μπορεί να γίνει βουνό».

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην είδηση ότι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων και ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών πάνελ, που θα μπορούν να εκτυπώνονται από τρισδιάστατους εκτυπωτές. Όπως ανέφερε αυτό περιλαμβάνεται στο πλαίσιο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος. «Το διεκδίκησαν πολλές χώρες, όμως κέρδισε η Ελλάδα που με την πολιτική μας τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Η δεύτερη εξαιρετική είδηση, πάλι από τη Θεσσαλονίκη, είναι πως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το πρωτοπόρο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN – ΑΠΘ αναβαθμίζεται σε ερευνητικό κέντρο πρώτης γραμμής, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ (50% από την ΕΕ, 50% εθνική χρηματοδότηση) και με συμμετέχοντες όπως τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Μπορντό.

Αυτά τα δύο έργα θα δημιουργήσουν νέες και πολύ καλές θέσεις εργασίας, για εξειδικευμένο προσωπικό από την Ελλάδα αλλά και γιατί όχι, για όσους έφυγαν τα χρόνια των μνημονίων και θέλουν να γυρίσουν πίσω», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top