Σε κοινή τροχιά Ελλάδα και Ολλανδία για τους πρόσφυγες

Σε κοινή τροχιά Ελλάδα και Ολλανδία για τους πρόσφυγες

Στις κοινές προκλήσεις και δράσεις αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο εστίασαν από κοινού ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ολλανδίας, κ. Ankie Broekers-Knol.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε την καλή σχέση και συνεργασία Ελλάδας-Ολλανδίας, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σύμπλευση των δύο χωρών, αναφορικά με τις θέσεις τους ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, εν όψει και της νέας πρότασης από την πλευρά της Γερμανίας.

“Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα την Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ολλανδίας, με την οποία είχαμε μια πραγματικά ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για μία πρόκληση που αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οπωσδήποτε τα δύο κράτη μας. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και άγγιξε όλα τα καίρια ζητήματα, όπως τους παράγοντες που προκαλούν, ειδικά τους τελευταίους μήνες, αυτήν την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη διa της Ελλάδας.

Συζητήσαμε πώς μπορούν τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα να είναι καλύτερα οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά φυλασσόμενα, καθώς, επίσης, και για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει μηχανισμούς αλληλεγγύης και δικαιότερης ανακατανομής των βαρών.
Ήταν κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Υπό αυτήν την έννοια, σπεύδω να πω ότι η χθεσινή γερμανική πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Ζεεχόφερ, για την επανεκκίνηση της συζήτησης για το θέμα αυτό, ήταν από μόνη της μια θετική εξέλιξη, διότι σταμάτησε την ακινησία πολλών μηνών” δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση ο κ.Κουμουτσάκος.

Από τη πλευρά της, η κα Ankie Broekers-Knol ευχαρίστησε τον κ.Κουμουτσάκο για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας πως οι σχέσεις Ελλάδας-Ολλανδίας είναι παλιές και ισχυρές.

“Η Ελλάδα κουβαλά ένα βαρύ φορτίο. Κάθε μέρα εκατοντάδες πρόσφυγες φτάνουν στα σύνορά σας, ελπίζοντας να βρουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει ως προς αυτό και εκτιμούμε τις προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η νέα νομοθεσία, που συζητείται τώρα στο Κοινοβούλιο, είναι η αρχή της επίλυσης του προβλήματος. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται πολλή δουλειά. Έτι περισσότερο, είναι σημαντικό να βρεθούν δομικές λύσεις και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου. Οι επιστροφές είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας παρέχει έναν λειτουργικό μηχανισμό και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην πλήρη δυναμική του. Η ΕΕ και η Ολλανδία θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με την Ελλάδα με στόχο μια δομική λύση, καθώς είναι μια κοινή πρόκληση.

Σήμερα, συζητήσαμε σχετικά με την εντατικοποίηση της συνεργασίας Ελλάδας-Ολλανδίας μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως πληροφοριακά συστήματα, συστήματα οργάνωσης και προμηθειών. Αυτό είναι πρόσθετο στους εμπειρογνώμονες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και είναι συνεργάζονται με τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη μετανάστευση προς και εντός της ΕΕ. Και φυσικά, στη συνδρομή της ΕΕ, ύψους 2.2 δισ. Ευρώ. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια στην προετοιμασία εν όψει χειμώνα. Βρίσκεται σε άμεση ανάγκη για κουβέρτες για τους πρόσφυγες. Στην κατεύθυνση μιας δομικής λύσης, ανταποκρινόμαστε σε αυτό το συγκεκριμένο αίτημα. Στις 17 Νοεμβρίου, 30.000 κουβέρτες θα σταλούν στην Ελλάδα” εξομολογήθηκε η ίδια.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top