Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι ο ανασχηματισμός καθώς από πολλές πλευρές εκτιμάται πως οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση θα ανακοινωθούν πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι πολυεπίπεδες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχουν δώσει τροφή στις συζητήσεις για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν σενάρια, με τον πρωθυπουργό βέβαια να έχει αποκλειστικά στη διάθεσή του το χαρτί του αιφνιδιασμού.

Για αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με πολλούς να διακινδυνεύουν προβλέψεις για το ότι αυτή δεν αποκλείεται να γίνεται ακόμη και με νέα σύνθεση.

Πανδημία και εμβολιασμοί

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είχε παρατηρηθεί σημαντική μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών, που περιορίστηκαν στις 20-25 χιλιάδες εβδομαδιαίως. Την πρώτη εβδομάδα μετά τις 15 Αυγούστου οι εμβολιασμοί έφτασαν τις 80.000, ενώ την εβδομάδα που πέρασε έγιναν περισσότεροι από 100.000.

Έτσι, αν και η τάση είναι σε θετική κατεύθυνση οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για το τείχος ανοσίας χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε γόνιμη ιδέα για να πειστούν, να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Από χθες Κυριακή -ξεκινώντας από την Κρήτη- προχωρά η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς, από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας, με τη συνεργασία των ιερέων και της Ιεράς Συνόδου.

Επιπλέον, από τις επόμενες μέρες, περίπου χίλιοι ιδιώτες γιατροί -που μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο πρόγραμμα- θα μπορούν να προμηθευτούν εμβόλια, ώστε να προχωρούν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους ή κατ’ οίκον.

Υποχρεωτικότητα και σύστημα υγείας

Κατά την διάρκεια της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας το σύστημα υγείας πιέστηκε αλλά κατάφερε να μη μείνει εκτός Εντατικής οποιοσδήποτε είχε ανάγκη, επισημαίνουν πηγές. Σύμφωνα με τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή, αν μία μειονότητα του υγειονομικού προσωπικού επιμένει να μην κάνει χρήση του εμβολίου, θα τεθεί σε αναστολή.

Για το ενδεχόμενο αυτό, το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει επιχειρησιακά σχέδια με διάφορες επιλογές που έχουν να κάνουν με την είσοδο νέου κόσμου στο σύστημα, με την αναδιάταξη του δυναμικού και, ενδεχομένως, με την εκχώρηση κάποιων υπηρεσιών -διοικητικών κυρίως- σε φορείς που θα πληρούν τους όρους.

Όλα τα νοσοκομεία και οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν καταρτίσει επιχειρησιακά σχέδια όπου καταγράφονται οι δομές και τα τμήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, με συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως προβλέπει ο νόμος. Υπάρχει η πρόβλεψη για υπηρεσίες outsourcing, δηλαδή για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές. Έχει σχεδιαστεί και ανακατανομή του προσωπικού στα νοσοκομεία και στις κλινικές εφόσον υπάρξει ανάγκη. Επίσης, θα υπάρξει πρόνοια για τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις που θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια έτσι ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η μεταρρύθμιση για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση έχει ως στόχο την αναβάθμιση τόσο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όσο και της επαγγελματικής κατάρτισης μέσω των Δημόσιων ΙΕΚ, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Όπως υπογραμμίζουν, οι αλλαγές αναβαθμίζουν το κύρος των σπουδών στα ΑΕΙ προς όφελος των φοιτητών και των οικογενειών τους. Θέτουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την εισαγωγή στις σχολές και αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της μακροχρόνιας άκαρπης παρακολούθησης σπουδών οι οποίες στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρουν τους εισακτέους.

Αντιμετωπίζεται, με άλλα λόγια, το φαινόμενο της εισόδου στο πανεπιστήμιο στο όνομα της εισόδου στο πανεπιστήμιο, σε οποιαδήποτε σχολή και χωρίς πραγματική ακαδημαϊκή προοπτική. Σημειώνεται ότι το 30% των φοιτητών στην Ελλάδα δεν αποφοιτά ποτέ (ΙΟΒΕ 2017), ενώ υπάρχουν τμήματα από όπου μόνον το 3% των φοιτητών παίρνει πτυχίο ετησίως.

Παράλληλα –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- αναβαθμίζονται τα Δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αποτελούν μία ουσιαστική εναλλακτική οδό προς την επαγγελματική αποκατάσταση και καταξίωση, ενώ ενισχύονται σημαντικά και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Συνολικά 8.594 υποψήφιοι εισάγονται στα Δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις.

Οι πηγές υπογραμμίζουν πως κερδισμένο είναι το κοινωνικό σύνολο, καθώς η εκπαίδευση θα συνδέεται καλύτερα με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, αντί να αποτελεί μηχανισμό τυφλής παραγωγής φοιτητών και αποφοίτων, τα πτυχία των οποίων έχουν ελάχιστη ή μηδενική ζήτηση.

Όσον αφορά Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες, επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στον συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που όρισαν τα ίδια, στις επιδόσεις των υποψηφίων και στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους.

Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι 21 Σχολές ή Τμήματα θα έχουν μέχρι 30 εισακτέους, εκ των οποίων το 1/3 είναι Σχολές ή Τμήματα από τα 153 που ίδρυσε ή ανωτατοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Διευκρινίζεται επίσης ότι σε κάθε περίπτωση, τους επόμενους μήνες οι προσπάθειες θα εστιάσουν στην αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι ένα από τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη, μαζί με τις προτάσεις των ΑΕΙ για τον εξορθολογισμό τους, καθώς και τις προτάσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης σε συνάρτηση πάντοτε με τις ανάγκες στην αγορά εργασίας.

Δημόσια ΙΕΚ

Πηγές του υπουργείου Παιδείας υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα των δημόσιων ΙΕΚ που όπως τονίζουν, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 22.000 υποψήφιοι επέλεξαν ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας.

Οι πηγές προθέτουν ότι πολλές από τις παρεχόμενες ειδικότητες όχι μόνο έχουν μεγάλη ζήτηση στη σημερινή αγορά εργασίας αλλά ανταποκρίνονται και στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπονται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον.

Κάνουν επίσης ξεχωριστή αναφορά στο ότι «ήδη σήμερα το 25% των σπουδαστών σε ΙΕΚ έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου. Φοίτησαν και αποφοίτησαν από ΑΕΙ, δεν βρήκαν δουλειά και επέλεξαν συνειδητά το ΙΕΚ για να αποκτήσουν ειδικότητα που θα τους εξασφαλίσει ποιοτική επαγγελματική αποκατάσταση». Το 2012 το συνολικό αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5% (ΓΣΕΕ 2020).

Αρωγή στους πυρόπληκτους

Την Παρασκευή έγινε η τρίτη καταβολή της πρώτης βοήθειας σε πυρόπληκτους. Πιστώθηκε σε 1.365 μοναδικούς δικαιούχους συνολικό ποσό 6.261.718 ευρώ. Πλέον, η συνολική πρώτη οικονομική στήριξη προς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχει διαμορφωθεί στα 16.713.850 ευρώ προς 3.107 μοναδικά ΑΦΜ.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει ενεργοποιηθεί ειδική τηλεφωνική γραμμή 13035 για το κοινό, ώστε οι πληγέντες να μπορούν να έχουν περαιτέρω ενημέρωση τόσο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την πλατφόρμα, όσο και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τη διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής.

Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη -σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες- έργα απομάκρυνσης καμένων ιστάμενων κορμών που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα. Τις επόμενες μέρες ξεκινούν αντιδιαβρωτικά έργα με κορμοφράγματα και κλαδοπλέγματα, που θα γίνουν από τους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς με απευθείας ανάθεση από τα δασαρχεία και αυτεπιστασία από δασικούς υπαλλήλους.

Εγνατία Οδός

Η δεσμευτική προσφορά για την 35ετή αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων προβλέπει την εφάπαξ πληρωμή σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το συνολικό όφελος για το Δημόσιο υπολογίζεται στα 2,7 δισεκ. ευρώ εάν συνυπολογιστούν τα ετήσια έσοδα που θα εισπράττει το κράτος και οι επενδύσεις που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο ανάδοχος.

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, για το μεγαλύτερο τίμημα που έχει προσφερθεί μέχρι στιγμής για περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν γίνει στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Κατ’ επέκταση αναφέρουν πως η προσφορά συνιστά «μία σημαντική εξέλιξη την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στον τρόπο που μπορούν να συνεργαστούν το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top