Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Τιτάνια μάχη με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Τιτάνια μάχη με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Συνεχής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και για το σχεδιασμό για τις επόμενες μέρες οπότε και προβλέπεται ότι οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Για μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όπως είπε, μέσα σε ένα 24ωρο οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε 118 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Λίγες φορές η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί από φυσικά φαινόμενα, όπως τα τελευταία 24ωρα. Οι ασφυκτικές συνθήκες που προκαλεί ο παρατεταμένος και πρωτόγνωρος καύσωνας σε όλη τη χώρα, μετατρέπονται σε καταστροφικές πυρκαγιές. Η Βαρυμπόμπη, οι Ροβιές και η Ολυμπία είναι χαρακτηριστικές. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η οργανωμένη Πολιτεία και χιλιάδες άνθρωποι που, πάνω στη μάχη με τις φλόγες, έχουν ξεχάσει αν είναι μέρα ή νύχτα έχουν ένα στόχο: η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή να μην γίνει ανθρωπιστική. Παράλληλα με τον περιορισμό των συνεπειών των πυρκαγιών στο περιβάλλον και στις περιουσίες, να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, κάθε ανθρώπινη ζωή, όπου κι αν βρίσκεται. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα, σε κάθε σχεδιασμό. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η επιχείρηση αυτή, είναι πολυσύνθετη, απαιτεί υψηλό επίπεδο συντονισμού και δεν είναι καθόλου εύκολη. Η μάχη συνεχίζεται. Και η θέληση όσων έχουν ριχτεί στη μάχη χαλυβδώνεται και δεν κάμπτεται, έστω και από υπόνοιες, για σκόπιμες ενέργειες».

Μετά τις 81 φωτιές που ξέσπασαν την Τρίτη και οδήγησαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, όχι μόνο για τη Βαρυμπόμπη, αλλά και για τη υπόλοιπη χώρα, καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι φωτιές στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, στην Ανατολική Μάνη και αλλού, δύσκολη ήταν και η χθεσινή μέρα. Εξάλλου από το προηγούμενο βράδυ έως χθες το πρωί  υπήρξαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιάς. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε 120 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια.

Σε όλο αυτό το διάστημα -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- προτεραιότητα δόθηκε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 71 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς και ηλικιωμένους, ενώ συνολικά έγιναν 442 διασώσεις πολιτών.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς στη βόρεια Εύβοια υπήρξε εκκένωση στις περιοχές Καλαμούδι, Ρετσινόλακκος Σηπιάδα, Κουρκουλοί και Σκεπαστή, από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά, από τον Όσιο Δαυίδ, τις περιοχές Κούλουρος και Μαρούλι.

Μέχρι χθες το πρωί από το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, το 1135,  εξυπηρετήθηκαν 672 άτομα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 538 επέλεξαν να φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία που τους υποδείχθηκαν.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και ο στρατός παρέχει πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνεπικουρούν εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Οι φλόγες συνέχιζαν με αμείωτο ρυθμό για ώρες την καταστροφική τους πορεία στη Β. Εύβοια και οι ενισχυμένες δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν τη μάχη τη νύχτα στον ορεινό όγκο και στα χωριά που παρέμεναν κυκλωμένα από τις φλόγες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι δυνάμεις, συντονισμένα, ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στη δύσκολη μάχη με τις φλόγες σε κάθε μέτωπο.

Συνεχής η ενημέρωση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των πυρκαγιών και για το σχεδιασμό για τις επόμενες μέρες που προβλέπεται ότι οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός μετέβη, για δεύτερη φορά, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, όπου ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονταν σε εξέλιξη στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε μεταβεί στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» στη Βαρυμπόμπη όπου ενημερώθηκε από τον Υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά. Ευχαρίστησε τις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας, καθώς και τους εθελοντές για την πολύ σημαντική δουλειά που έγινε σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής καθώς το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, καθώς θα έχουμε ακόμα κάποιες μέρες καύσωνα, ενώ μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, και ζήτησε οπότε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Δρομολογούνται μέτρα στήριξης

Για σήμερα στις 11.30 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Θα συμμετέχουν, επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος και ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης. Μετά το πέρας της σύσκεψης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε χθες και για έξι μήνες, ο δήμος Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 3 Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Συναγερμός για την Αρχαία Ολυμπία

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονταν για να ανακοπεί το μέτωπο της πυρκαγιάς που απειλούσε την Αρχαία Ολυμπία.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εκ των οποίων 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Κι ενώ σπίτια και περιουσίες είχαν παραδοθεί στις φλόγες  σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά, και είχαν εκκενωθεί τουλάχιστον επτά οικισμοί, στην περιοχή επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο.

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ενώ ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούσαν τις προσπάθειες να κρατήσουν μακριά τη φωτιά, ενώ μηχανήματα έργου άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες.

Παράλληλα, έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά. Στην Αρχαία Ολυμπία μετέβη και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο.

Διαρκής επαγρύπνηση

Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ακραίες, μετά τον καύσωνα θα επικρατήσουν -σύμφωνα με τις προβλέψεις- ισχυροί άνεμοι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για τις επόμενες ημέρες. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή και σε πλήρη ανάπτυξη και διασπορά, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλη την Επικράτεια. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και σήμερα αναμένεται να είναι μια ακόμη δύσκολη μέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Έγκαιρη οικονομική ενίσχυση για τη δασοπροστασία

Η κυβέρνηση, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζουν πηγές, μερίμνησε για την έγκαιρη παροχή πιστώσεων από το τακτικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών για δαπάνες δασοπροστασίας. Ενίσχυσε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με 14,6 εκατ. ευρώ για δαπάνες καθαρισμού δασών και απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών και με 2,8 εκατ. ευρώ για την ομαλή λειτουργικότητα των κέντρων 112. Επιπλέον 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν για κάλυψη δαπανών διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, την προμήθεια υδατοδεξαμενών ανοιχτού τύπου – μεγάλου όγκου κ.ά. Δόθηκαν, επίσης, 17 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών μίσθωσης έντεκα επιπλέον πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης και 8,1 εκ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών υπερωριακής απασχόλησης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ