Σε σύσκεψη για το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός

Σε σύσκεψη για το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός

Τη βόρεια Εύβοια επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου στις 10:30 θα προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων στο ΕΠΑΛ Ιστιαίας, στην οποία θα μετάσχει επίσης ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο.

Στη σύσκεψη θα γίνει η παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου που έχει καταρτίσει η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Συνεχίζεται η αυξημένη προσέλευση για εμβολιασμούς

Μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών και τη μείωση του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη δόση από τους έξι στους τρεις μήνες, παρατηρείται διαρκώς αυξημένη προσέλευση τόσο για την τρίτη όσο και για την πρώτη δόση, όπως επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από τη μέρα της υποχρεωτικότητας μέχρι χθες είχαν κλειστεί περισσότερα από 100.500 ραντεβού πρώτης δόσης και το ποσοστό των άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού ανέρχεται πλέον στο 86,4%, ενώ πριν την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας το ποσοστό ήταν στο 82,2%.

Συνολικά έχουμε ξεπεράσει τα 15.800.000 εμβολιασμούς και έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.260.000 συμπολίτες μας τουλάχιστον με μια δόση που αντιστοιχεί στο 79% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 6.795.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,2% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Άμεση προτεραιότητα στην πρώτη δόση για τους άνω των 60 ετών

Αρμοδίως επισημαίνεται πως άμεση προτεραιότητα τη στιγμή αυτή, έχει δοθεί στις πρώτες δόσεις κυρίως για τους πολίτες άνω των 60 ετών, που έχουν την περισσότερη ανάγκη. Προτεραιότητα δίνεται και για εκείνους που κλείνουν το 7μηνο και θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι. Για το σκοπό αυτό έχουν ανοίξει 74 χιλιάδες νέα ραντεβού και άλλα 37 χιλιάδες Johnson & Johnson έως την Κυριακή, έτσι ώστε σχεδόν όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν να μπορέσουν να βρουν ραντεβού. Αν μπουν τώρα στην πλατφόρμα μπορούν να βρουν ραντεβού σε 24 ή σε 48 ώρες έτσι ώστε να κλείσουν.

Σημειώνεται ότι από τους πολίτες άνω των 60 ετών που το 7μηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους έχουν ήδη εμβολιαστεί 1.075.000 που αντιστοιχεί στο 87% της ομάδας αυτής. Από τους υπόλοιπους 163.000 πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν κλείσει ραντεβού οι 90 χιλιάδες εκ των οποίων οι 45 χιλιάδες είναι τις επόμενες 5 ημέρες.

Διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης το απόγευμα – Ξεκινά αύριο ο εμβολιασμός παιδιών 5 έως 11 ετών

Από αύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η πλατφόρμα στην οποία οι γονείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τα παιδιά τους είναι ήδη ανοιχτή από την Παρασκευή και έως χθες είχαν κλειστεί περισσότερα από 29.000 ραντεβού. Η δόση για τα παιδιά είναι στο ένα τρίτο της δόσης για το γενικό πληθυσμό. Σημειώνεται ότι οι γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους για εμβολιασμό θα πρέπει να προσκομίζουν και το βιβλιάριο εμβολιασμού των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει, για σήμερα Τρίτη στις 5 το απόγευμα, διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες αυτές. Θα μιλήσουν και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των γονέων η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κοινό μέτωπο Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον εμβολιασμό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά το τέλος της συνεδρίασης εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα συνεργασίας και επισημαίνεται ότι:

-Κοινή διαπίστωση του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αναγνωρίστηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

-Ο αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Έθεσε τα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους κληρικούς. Τόνισε ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος. Τα ζητήματα αυτά απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μιας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης.

Σημειώνεται ότι από το περασμένο Σάββατο, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε καταστήσει σαφές ότι το ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται, Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας.

-Ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου για τα ζητήματα αυτά, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Προϋπολογισμού

Ξεκινά στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο η συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2022. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, μέσω αυτού θα αναδειχθεί η αναπτυξιακή, κοινωνική και προοδευτική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Ο νέος Προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στις βασικές κυβερνητικές στοχεύσεις:

-Για δυναμική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα που αποδίδει καρπούς σε όλους τους Έλληνες. Το αναπτυξιακό πλεονέκτημα να μετατρέπεται άμεσα σε κοινωνικό κεκτημένο και σε ευημερία για όλους.

-Για ένα οικονομικό μοντέλο φιλικό προς την ανάπτυξη, που φέρνει επενδύσεις, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες με έμφαση στη πράσινη ανάπτυξη.

-Για ένα Κράτος που κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό που περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.

-Για ένα προστατευτικό «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας με στοχευμένες δράσεις, με ουσιαστικές πολιτικές υποστήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Προβλέψεις του Προϋπολογισμού για την επιχειρηματικότητα, τα νοικοκυριά, τη νέα γενιά

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο νέος Προϋπολογισμός, όπως και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα περιλαμβάνει πρόσθετες μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, των νοικοκυριών και της νέας γενιάς. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει:

-Την εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, οι οποίοι θα λαμβάνουν 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, εκ των οποίων το 50% αποτελεί επιδότηση μισθολογικού κόστους και το 50% προσαύξηση μισθού.

-Την επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με επιπλέον 50.000 νέες θέσεις.

-Την κατάργηση -που ήδη ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021- του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

-Τη μείωση του τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% στο 10% και την πλήρη κατάργησή του για νέους έως 29 ετών.

-Την επέκταση της χορήγησης στεγαστικού επιδόματος για τους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

-Τη μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα.

-Τη μείωση -που άρχισε από την 1η Οκτωβρίου- του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

-Κίνητρα -συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης του φόρου- για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

-Τη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

Εκτιμήσεις στον προϋπολογισμό για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας

-Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται στο 6,9% του Α.Ε.Π. και για το 2022 στο 4,5%.

-Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 φτάνει στο 11,7%, που σημαίνει ότι ότι κατά το 2022 όχι μόνο θα αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά θα αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%.

-Χαρακτηριστικό της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, από 16,5% τον Σεπτέμβριο του 2020, σε 13% τον Σεπτέμβριο του 2021.

-Ο ρυθμός πληθωρισμού εκτιμάται για το σύνολο του 2022 στο 0,8%, καθώς οι πληθωριστικές τάσεις του 2021 αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2022.

-Τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα.

-Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,0% του Α.Ε.Π. το 2021 και σε 1,4% το 2022.

-Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 206,3% το 2020 σε 197,1% το 2021 και σε 189,6% το 2022.

-Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν (σε δημοσιονομική βάση) σε 65,59 δισ. ευρώ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο 2022-2025. Οι κύριες αιτίες της αύξησης είναι η πρόβλεψη επιπλέον δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και οι αυξημένες παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων.

-Η δαπάνη για την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προυπολογίζεται για το 2022 σε 3,19 δισ. ευρώ.

Διαθέσιμες για όλη τη χώρα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την ανανέωση άδειας οδήγησης

Διαθέσιμες είναι πλέον και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την ανανέωση της άδειας οδήγησης και τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (gov.gr). Πρόκειται για δύο νέες υπηρεσίες που υλοποίησαν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών.

Με την πρώτη υπηρεσία οι πολίτες μπορούν πλέον να ανανεώσουν ψηφιακά την άδεια οδήγησής η οποία παύει να είναι σε ισχύ λόγω ηλικιακών ορίων ή για ιατρικούς λόγους. Η ηλεκτρονική ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γλιτώσει από περιττή ταλαιπωρία κάθε χρόνο περισσότερους από 210.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων πολίτες άνω των 65 ετών, επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και πολίτες με χρόνια ιατρικά προβλήματα.

Η δεύτερη υπηρεσία αφορά στην ψηφιακή αίτηση για την έκδοση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr. Να σημειωθεί ότι ετησίως εκδίδονται περίπου 50.000 αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην πλήρη κυριότητά τους το όχημα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top