«Σε ταξίδι αλαργινό…» την Πέμπτη 5 Μαΐου στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

«Σε ταξίδι αλαργινό…» την Πέμπτη 5 Μαΐου στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

Με συναυλία του Δημοτικού Ωδείου ανοίγει μεθαύριο, Πέμπτη 5 Μαΐου, ο κύκλος των εκδηλώσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με την Μουσική παράσταση «Σε ταξίδι αλαργινό» από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών ανοίγει μεθαύριο, Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, στις 8.30 μ.μ., στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, ο ευρύς κύκλος των πλούσιων πολιτισμικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με ελεύθερη είσοδο, τιμώντας και αναδεικνύοντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022).

Στην εναρκτήρια αυτή εκδήλωση, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση, η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών θα μας ταξιδέψει σε γνωστές μελωδίες αφιερωμένες στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού, με τις ερμηνείες της Μαρίας Κουβακλή και τις ενορχηστρώσεις του Πάνου Κοσμίδη.

Ακολουθούν την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, στις 7:30 μ.μ., τα εγκαίνια της Έκθεσης «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ιχνηλατώντας την Ιστορία» όπου θα παρουσιαστεί μία εντυπωσιακή συλλογή καρτ ποστάλ, φωτογραφιών, εφημερίδων και σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντων από το αρχείο του συγγραφέα-ερευνητή Κώστα Νίγδελη. Η Έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά Συκεών, έως τις 25 Μαΐου 2022.
Λίγες μέρες αργότερα, τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 6 μ.μ., ξεκινά ο διαδικτυακός κύκλος μαθημάτων-διαλέξεων στο πλαίσιο του ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου από διακεκριμένους ιστορικούς-καθηγητές, φιλοδοξώντας να φωτίσει όλες τις πτυχές της ιστορίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα γεγονότα της εποχής και τους ίδιους τους ανθρώπους, που ξεριζώθηκαν από τις γενέθλιες πατρίδες τους και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Τα μαθήματα-διαλέξεις του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθούν, έως και τη Δευτέρα 30 Μαΐου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom, με ελεύθερη συμμετοχή και παρακολούθηση των ενδιαφερόμενων πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] προκειμένου να λάβουν τον σύνδεσμο για να τις παρακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το πρόγραμμα των διαδραστικών ιστορικών περιπάτων σε ιστορικά και προσφυγικά μονοπάτια για τους μαθητές όλων των σχολείων του δήμου.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κορυφωθεί και θα κλείσει το Σάββατο 18 Ιουνίου με τη Μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση του SYKIESfest «Ό,τι απέμεινε στη μνήμη…» , με τη συμμετοχή πλήθους πολιτιστικών φορέων του δήμου, σε κείμενα του συγγραφέα-ερευνητή Κώστα Νίγδελη και σκηνοθεσία της Ιωάννας Γεωργαντά και του Θανάση Καλτσίκα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 – 8:30 μ.μ.
► «Σε ταξίδι αλαργινό»
• Μουσική παράσταση από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση, που θα μας ταξιδέψει σε γνωστές μελωδίες αφιερωμένες στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Μαρία Κουβακλή, ενώ τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Πάνος Κοσμίδης.
• Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ. Φεραίου και Μεγάρων, Συκιές),
• Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 – 7:30 μ.μ.
► «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ιχνηλατώντας
την Ιστορία»
• Έκθεση καρτ ποστάλ, φωτογραφιών, εφημερίδων και σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντων από το αρχείο του συγγραφέα-ερευνητή Κώστα Νίγδελη
• Μουσείο Προσφύγων, Πολιτιστική Γειτονιά (οδός Έβρου, Συκιές)
• Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, 7:30 μ.μ.
• Διάρκεια Έκθεσης: Έως 25 Μαΐου 2022
• Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 10:00-13:00
Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη: 18:00-20:00

ΛΑΪΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
►Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 – 6 μ.μ.
• ΘΕΜΑ: «Κριτική αποτίμηση των αιτίων και των συνεπειών της Μικρασιατικής καταστροφής»
• ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Νίκος Ιντζεσίλογλου, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής, τ. Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., Επίτιμος Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
►Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 – 6 μ.μ.
• ΘΕΜΑ: «Η εκπαίδευση των Ελλήνων της Δικής μας Ανατολής (Μικράς Ασίας) στα δίσεκτα χρόνια της ανταλλαγής των πληθυσμών»
• ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Συμεών Κοιμίσογλου, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας
►Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 – 6 μ.μ.
• ΘΕΜΑ: «Η συμβολή των προσφύγων στην οικονομία της Ελλάδος»
• ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Σάββας Μαυρίδης, τακτικός καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
►Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 – 6 μ.μ.
• ΘΕΜΑ: «1919-22, σταγόνες ιστορίας»
• ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κώστας Νίγδελης, συγγραφέας, ιστορικός

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Οι διαδικτυακές συναντήσεις θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας zoom και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε αυτές θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected],
επιλέγοντας την ημερομηνία για την οποία ενδιαφέρονται, ή και για όλες, και δύο μέρες πριν θα λάβουν τον σύνδεσμο για να τις παρακολουθήσουν.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 – 9:30 μ.μ.
► «Ό,τι απέμεινε στη μνήμη…»
• Μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση του SYKIESfest
• Χορευτικό Συγκρότημα Νεάπολης Συκεών, θεατρικές ομάδες της ΚΕΥΝΣ, Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών, Art Mates και πλήθος πολιτιστικών φορέων του δήμου.
• Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μάνος Κατράκης» (Κ. Κουν, Συκιές)
• Σε κείμενα του συγγραφέα-ερευνητή Κώστα Νίγδελη, σκηνοθεσία Ιωάννας Γεωργαντά και Θανάση Καλτσίκα, η παράσταση πραγματεύεται τη ζωή μιας οικογένειας που προσπαθεί να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής. Δραματοποιείται η αναζήτηση του ενός στρατιώτη αδελφού από τον άλλον σε ένα ιστορικό και λαογραφικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής εκείνης στη Μικρά Ασία και τη Θράκη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top