Σέλι – Χιονοδρομικό: Ξεκινάμε με ασφάλεια και αναμένουμε όλο τον κόσμο

Σέλι – Χιονοδρομικό: Ξεκινάμε με ασφάλεια και αναμένουμε όλο τον κόσμο

Επανεκκίνηση σήμερα, για το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, με τη διοίκηση και τους επαγγελματίες τόσο στο βουνό όσο και στην τοπική κοινωνία της Βέροιας και γενικότερα της Ημαθίας να αναμένουν τους χιονοδρόμους και όλους όσοι αγαπούν το βουνό. «Ξεκινάμε και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλη Μαρτίου θα λειτουργούμε καθημερινά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου Γιώργος Μιχαλιάς.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Άλλο ένα χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, το Σέλι, κάνει επανεκκίνηση, και ύστερα από τις τελευταίες χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία Διομήδης αλλά και την επίλυση όλων των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την επέλασή του (πτώσεις δέντρων, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, αποχιόνωση κτλ.), υποδέχεται σήμερα, Σάββατο 15 Ιανουαρίου, με ιδανικές συνθήκες -ηλιόλουστο καιρό και φρέσκο πατημένο χιόνι- χιονοδρόμους και όλους όσοι θελήσουν να βρεθούν στο βουνό και να απολαύσουν τις ομορφιές του.

«Ανοίγουμε σε ένα ασφαλή περιβάλλον και εφόσον έχουν γίνει και οι απαραίτητες συντηρήσεις, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου (ΕΧΚΣ) Γιώργος Μιχαλιάς.

Ο ίδιος εξηγεί, ότι η επέλαση της πρόσφατης κακοκαιρίας δημιούργησε βλάβες στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή, πτώση δέντρων στο δρόμο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει μια με δυο μέρες η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου.

«Προέχει η ασφάλεια όλων, και την ευθύνη της διαχείρισης και της ασφάλειας την έχει η διοίκηση» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΧΚΣ κ. Μιχαλιάς απαντώντας σε ερώτηση του GRTimes.gr για το εάν θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία το χιονοδρομικό κέντρο έστω και μια μέρα νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου ήταν σε λειτουργία το Σάββατο 25/12 και την Κυριακή 26/12/2021 με την χρήση του εναέριου αναβατήρα Φίλιππος και των συρόμενων στη θέση Ασούρμπασι για χιονοδρομία ενώ στις 28/12 ήταν σε λειτουργία μόνο η εναέρια καρέκλα για βόλτα, λόγω έλλειψης χιονιού.

Αναμένοντας 3.000 – 4.000 κόσμο

Με ογδόντα εκατοστά χιόνι στη βάση του και 1,20 εκατ. στην κορυφή του, το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου είναι έτοιμο να υποδέχεται από σήμερα (15/01) και καθημερινά τους λάτρεις του βουνού και των χειμερινών σπορ. «Πιστεύουμε ότι θα γεμίσουμε το πάρκινγκ των οχημάτων» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Μιχαλιάς λέγοντας ότι αναμένουν περί τις 3.000 – 4.000 κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο ασφαλτοστρωμένος χώρος στάθμευσης 36 στρεμμάτων, βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τους πρώτους αναβατήρες, οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετήσουν 4.500 σκιέρ ωριαίως.

Για την ιστορία το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530 μ. – 1.900 μ., διαθέτει 17 πίστες (διαφόρων επιπέδων δυσκολίας και 2 δρόμων αντοχής (lang lauf) και 11 αναβατήρες (1 διθέσιος εναέριος, 6 συρόμενοι, 4 παιδικοί).

Οι τιμές κάρτας είναι 15 ευρώ Σ/Κ και αργίες, 12 ευρώ καθημερινές, 5 ευρώ η καρέκλα για την απλή βόλτα. Λειτουργούν σχολές σκι και ενοικίαση εξοπλισμού, το σαλέ Πλατίτσας, το καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη βάση, και στην κορυφή – στο ενδιάμεσο- ένα ακόμη σαλέ. Απέχει 95 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 25 χλμ. από Βέροια, 1,5 χλμ. από Σέλι, 17 χλμ. Νάουσα. Ώρες λειτουργίας 9.00 – 16.00 (https://seli-ski.gr/).

Υπενθυμίζεται, ότι βάσει των πρωτοκόλλων υγιεινής που εφαρμόζονται και στα χιονοδρομικά κέντρα, όλοι όσοι προσέρχονται θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα τόσο σε ανοιχτούς όσο και κλειστούς χώρους. Για τους χώρους εστίασης του χιονοδρομικού κέντρου, ισχύσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για όλη την εστίαση.

Θα είναι… ευχάριστη έκπληξη

Η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου, εκτός από τη χαρά που θα δώσει στους λάτρεις των χειμερινών σπορ και του βουνού, θα τονώσει και την τοπική κοινωνία.

Άλλωστε, σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο είναι το χωριό Κάτω Βέρμιο ή Σέλι στο οποίο λειτουργούν 2-3 ταβέρνες, καφέ μπαρ και κάποιοι ξενώνες, ενώ και στη γύρω περιοχή όπως στην Κουμαριά (13 χλμ. από Βέροια, 12 χλμ. από χιονοδρομικό), στο 8ο χλμ. Βέροιας – Σελίου κτλ. λειτουργούν επιχειρήσεις για διαμονή και φαγητό.

«Έχουμε ζήσει το Σέλι στις καλές του εποχές, αλλά εδώ και μια 15ετία δεν βλέπουμε διαφορά για τις επιχειρήσεις μας, είτε είναι ανοιχτό είτε κλειστό» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Κέντρων Διασκέδασης & Ψυχαγωγίας Βέροιας Κώστας Σαμανίδης εξηγώντας ότι δεν βλέπουνε τη λειτουργία του ως οικονομικό αντίκτυπο. «Εάν το δούμε, θα είναι ευχάριστη έκπληξη» επισημαίνει.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η συνέχιση της πανδημίας με τη μετάλλαξη Όμικρον, τα περιοριστικά μέτρα, η κακή ψυχολογία του κόσμου, ο φόβος επηρεάζουν κατά πολύ την κίνηση στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Βέροια.

«Ξεκινήσαμε με αισιοδοξία για τα Χριστούγεννα, ωστόσο τα πρόσθετα, απρόσμενα μέτρα, έφεραν ψυχρολουσία και στους επιχειρηματίες και στους πελάτες» αναφέρει με προβληματισμό ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Κέντρων Διασκέδασης & Ψυχαγωγίας Βέροιας.

Η κίνηση για την εορταστική περίοδο για την εστίαση κατέγραψε μείωση της τάξεως του 40% – 50% ενώ για τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, κινήθηκε σε μηδενικά επίπεδα. «Επικρατεί αβεβαιότητα, η κίνηση τον Ιανουάριο είναι ακόμη πιο περιορισμένη και ζούμε με τον φόβο των λουκέτων» δηλώνει ο κ. Σαμανίδης.

Στον ‘πάγο’ και οι ξενοδόχοι

Δύσκολοι είναι οι μήνες που έχουν να αντιμετωπίσουν και οι ξενοδόχοι της περιοχής, με τις πληρότητες για την εορταστική περίοδο να έχουν κινηθεί μόλις στο 34% όταν το αντίστοιχο 15νθήμερο του 2019 ήταν στο 92%.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας σε πρόσφατη επιστολή της σχετικά με τα μέτρα στήριξης που ζητούν οι επιχειρηματίες του ορεινού τουρισμού, τη φετινή σεζόν δυο μονάδες δεν κατάφεραν καν να ανοίξουν.

«Ξεκινήσαμε με πολύ καλούς οιωνούς και τις ημέρες των Χριστουγέννων δουλέψαμε ικανοποιητικά. Όμως η ίδια εικόνα δεν συνεχίστηκε και την Πρωτοχρονιά» δήλωσε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ημαθία διαθέτει δυο χιονοδρομικά κέντρα, το Σέλι 25 χλμ. από Βέροια, και τα Τρία Πέντε Πηγάδια 17 χλμ. από Νάουσα. Το τελευταίο δεν λειτουργεί ενώ μόλις πρόσφατα ανέδειξε ανάδοχο για τα επόμενα 23 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βέροια: Η εστίαση “τρώει ξύλο” – Να σταματήσει το μέτρο για τη μουσική

Ημαθία – Μίνι lockdown: Πτώση τζίρου, παγωμάρα και… φαγωμάρα

3-5 Πηγάδια – Εκμίσθωση: Οι δυο «μνηστήρες» για το χιονοδρομικό της Νάουσας

3-5 Πηγάδια: Ένας ο υποψήφιος επενδυτής για την εκμίσθωση

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top