Σέρμπος: Ο Ερντογάν ενδεχομένως προετοιμάζει σενάριο αποχώρησης από τις διερευνητικές

Σέρμπος: Ο Ερντογάν ενδεχομένως προετοιμάζει σενάριο αποχώρησης από τις διερευνητικές

Ο Ερντογάν γνώριζε ότι οι αντιδράσεις της Αθήνας μετά την έκδοση νέας Navtex από τον σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα από το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ», θα ήταν μετρημένες. Σε κάθε περίπτωση, τα ελληνοτουρκικά, είναι ένα ζήτημα που «ενώνει» την κοινή γνώμη της Τουρκίας, ανεξαρτήτου πολιτικής κατεύθυνσης και οποιαδήποτε αναδίπλωση – υποχώρηση Ερντογάν θα μεταφραζόταν ως αδυναμία ακόμη και από τους πιο σκληροπυρηνικούς Κεμαλικούς. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του ΔΠΘ, Σωτήρης Σέρμπος στο GRTimes.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Στην περιοχή των διεθνών υδάτων, ανάμεσα στα νησιά της Λήμνου και του Άγιου Ευστράτιου συνεχίζει την πλεύση του, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο GRTimes ο κ. Σέρμπος, από τη στιγμή που μιλάμε για διεθνή ύδατα, κανένα κράτος δεν έχει κυριαρχία. Ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Τουρκία. Η παρατυπία της υπόθεσης, έγκειται στο γεγονός ότι η Navtex, εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης.

«Εάν μιλούσαμε για δύο άλλα κράτη, στα οποία επικρατεί πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, οι έρευνες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε διεθνή ύδατα κατόπιν συνεννόησης. Αν συνέβαινε αυτό στη δική μας περίπτωση, αρχικά δε θα εκδιδόταν κατά αυτόν τον τρόπο και από αυτόν τον σταθμό η Navtex. Τώρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τη δραστηριότητα στο βυθό. Σε περίπτωση φυσικά που το Τσεσμέ περάσει τα 6 ναυτικά μίλια, δε μιλάμε πλέον για παρατυπία, αλλά παρανομία», αναφέρει ο καθηγητής.

Οποιαδήποτε υποχώρηση του Ερντογάν θα εκληφθεί από τον τουρκικό λαό ως αδυναμία

Το γεγονός ότι η Άγκυρα αποδέχθηκε να συμμετάσχει σε ένα τραπέζι διερευνητικών επαφών, δεν ήταν η πρώτη της επιλογή, εξηγεί ο κ. Σέρμπος στο GRTimes. Δεν αποδέχεται την οριοθέτηση της ατζέντας και τη μεθοδολογία της Αθήνας και διεκδικεί τα ίδια πράγματα που διεκδικούσε αρκετές δεκαετίες πριν, με τη διαφορά ότι έχουν αναβαθμιστεί στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ενδιαφέρον έχει ωστόσο, ότι σε επίπεδο τουρκικής κοινής γνώμης, οι πολίτες «ενώνονται» όταν η συζήτηση στρέφεται στα ελληνοτουρκικά και στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, πράγμα που εξηγεί την προσπάθεια του Ερντογάν για αντιστροφή της πραγματικότητας, εμφανίζοντας την Ελλάδα αυτήν που δε θέλει να συζητήσει εφ’ όλης της ύλης, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως τη χώρα που… προκαλεί, «που στέλνει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Τσεσμέ«.

«Σε επίπεδο τουρκικής κοινής γνώμης, υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός υποστήριξης και συνάντησης των πολιτών όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ακόμα και από την κεμαλική αντιπολίτευση, η οποία πολλές φορές έχει αποδειχθεί βασιλικότερη του βασιλέως. Επομένως συνειδητοποιούμε ότι ο Ερντογάν δεν έχει μεγάλα περιθώρια αναδίπλωσης στο εσωτερικό, διότι οποιαδήποτε υποχώρηση θα εκληφθεί ως αδυναμία. Εμφανίζει την Ελλάδα ως τον «κακό» της ιστορίας, τη χώρα που δεν θέλει να συνεργαστεί και ενδεχομένως να προετοιμάζει (σ.σ. ο Ερντογάν) ένα σενάριο ώστε να αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να πάει και σε πρόωρες εκλογές, για να μη χάσει το ραντεβού του 2023, για τα 100 χρόνια τουρκικό κράτος», εκτιμά ο κ. Σέρμπος.

Η ατζέντα των δύο χωρών στις διερευνητικές επαφές

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, η «ατζέντα» της Ελλάδας στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών διαφέρει από αυτή της Τουρκίας. Η Ελλάδα, υποστηρίζει να παρθεί ως μοντέλο (σ.σ επίλυσης των ζητημάτων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας),  η σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας και σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με βάση το τι ισχύει, να προσφύγει στη Χάγη. Από την άλλη η Τουρκία, έχει μία πιο διευρυμένη ατζέντα.

«Η ατζέντα της Τουρκίας, αφορά τις γκρίζες ζώνες, τον εναέριο χώρο, τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Οι διερευνητικές επαφές όμως, υπονομεύονται και από ένα άλλο πολύ σημαντικό ζητούμενο. Την απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Ενέργειες όπως η έκδοση παράνομης Navtex από τον σταθμό της Σμύρνης για διεθνή ύδατα, δεν βοηθούν στην προσπάθεια αναστροφής της χαμένης εμπιστοσύνης. Κυριαρχεί η καχυποψία», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Ξεκίνησε τις νόμιμες εργασίες του το Τσεσμέ

Ταραντίλης: Αχρείαστη ενέργεια το Τσεσμέ, που δεν βοηθάει το θετικό κλίμα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ