Σέρρες: Χάος με τις αποζημιώσεις των αγροτών – Στα 70 cm ακόμη το νερό (ΦΩΤΟ)

Σέρρες: Χάος με τις αποζημιώσεις των αγροτών – Στα 70 cm ακόμη το νερό (ΦΩΤΟ)

Αλαλούμ με τις εκτιμήσεις των ζημιών των αγροτών στις Σέρρες, αφού ένα έγγραφο το οποίο τους ζητά να παραδώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός τριών ημερών, έφερε τα πάνω κάτω. Όπως αναφέρει ο αγρότης Βασίλης Σταλιόπουλος, ο χρόνος είναι λιγοστός για την προσκόμιση και την παράδοση των απαραίτητων εγγράφων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν πολλοί πλημμυροπαθείς να μείνουν χωρίς αποζημίωση.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, έφτασε στα χέρια των αγροτών – πληγέντων της σφοδρής κακοκαιρίας Λέανδρος, κατόπιν επικοινωνίας των Κοινοτήτων του Δήμου Εμμανουήλ Παππά με τους πλημμυροπαθείς. Το έγγραφο, ζητά από τους πληγέντες παραγωγούς την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων για την τεκμηρίωση των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η αξιολόγηση των αιτήσεων. Όπως αναφέρει ο κ. Σταλιόπουλος στο GRTimes, κατόπιν επικοινωνίας του ιδίου με την Κοινότητα, ενημερώθηκε ότι οι παραγωγοί πρέπει να παραδώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι την Τετάρτη 3/03, διάστημα το οποίο είναι εξαιρετικά μικρό.

Δείτε το έγγραφο:

Όπως εξηγεί ο κ. Σταλιόπουλος, εντοπίζονται αρκετά προβλήματα στην προσκόμιση των δικαιολογητικών. Χαρακτηριστικά αναφέρει, πως η βεβαίωση εγγραφής μητρώου αγροτών, θέλει τουλάχιστον 4 εργάσιμες ημέρες για να εκδοθεί, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί παράλογο το να πρέπει να παραδώσει τιμολόγιο αγοράς του γεωργικού του μηχανήματος το οποίο καταστράφηκε, διότι όπως εξηγεί, τα περισσότερα γεωργικά μηχανήματα είναι αγορασμένα εδώ και δεκαετίες και πηγαίνουν από τον πατέρα στον γιο.

“Τα μηχανήματά μας είναι παλιά, αλλά συντηρημένα. Που να βρω τιμολόγια μετά από τόσα χρόνια; Επίσης, ζητούν τιμολόγιο επισκευής. Όταν κάναμε τη δήλωση της ζημιάς, δώσαμε τηλέφωνα επικοινωνίας και κανείς δεν μας ενημέρωσε ότι είχαμε τη δυνατότητα να επισκευάσουμε το αγροτικό μας μηχάνημα. Δεν ήρθε ποτέ κάποιος πραγματογνώμονας να ελέγξει τη ζημιά και εγώ, επειδή περίμενα, δεν το επισκεύασα, διότι αν ξαφνικά μου έλεγαν ότι έρχονται να εκτιμήσουν την καταστροφή, δεν θα μπορούσα να παρουσιάσω ένα μηχάνημα επισκευασμένο. Φυσικά, δώσαμε φωτογραφίες και γράψαμε σε κάθε φωτογραφία τι ζημιές είχαμε, αλλά δεν μπορώ να ξέρω το κοστολόγιο. Τώρα, μέσα σε τρεις μέρες καλούμαι να μπω στη διαδικασία να το επισκευάσω και να παραδώσω τιμολόγια; Είναι αδύνατον. Ή μήπως πρέπει να κάνω “λαμογιά”, για να παρουσιάσω πλασματικά τιμολόγια και να γίνω παράνομος; Όχι. Μέχρι που σκέφτομαι να μη διεκδικήσω αποζημίωση και να τα βγάλω πέρα μόνος μου”, αναφέρει.

Όπως εξηγεί, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία, το χώμα αρρώστησε. Σκοτώθηκαν οι ωφέλιμοι μύκητες και η σοδειά δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, το λιγότερο για ένα χρόνο. Τα χωράφια είχαν πλημμυρίσει τόσο πολύ, που όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Νομού Σερρών, Στέργιος Λίτος, το νερό, μετά από τόσες μέρες, ακόμη και σήμερα, σε ορισμένα αγροτεμάχια φτάνει τους 70 πόντους.

“Είναι απίστευτο ότι δεν έχει δοθεί ακόμα καμία αποζημίωση σε όσους πλημμύρισαν αρχές Ιανουαρίου. Τώρα μάλιστα, τους ζητούν μέσα σε τρεις μέρες να προσκομίσουν τιμολόγια. Οι περισσότεροι θα παραιτηθούν από τη διαδικασία. Δεν θα πάνε, διότι τα χρονικά περιθώρια που θέτουν είναι παράλογα και δεν προλαβαίνουν. Πολλά χωράφια είναι ακόμα πλημμυρισμένα. Το νερό από 2 μέτρα είναι στους 70 πόντους. Αυτά τα αγροτεμάχια να τα ξεχάσουμε. Δεν καλλιεργούνται”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ