Σέρρες: Μητροπολίτης καταδικάστηκε για εξαφανισμένα ιερά κειμήλια 

Σέρρες: Μητροπολίτης καταδικάστηκε για εξαφανισμένα ιερά κειμήλια 

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα,  επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον  μητροπολίτη και σε πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου επειδή φέρονται ότι ιδιοποιήθηκαν ιερά κειμήλια που ανήκαν σε ναό του νομού Σερρών.

Κρίθηκαν ένοχοι για «υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας» και για «ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη περίπτωση κλοπής πραγμάτων αφιερωμένων στη θρησκευτική λατρεία από τόπο προορισμένο γι’ αυτήν», κατά περίπτωση.

Ο κατηγορούμενος μητροπολίτης δεν παρέστη στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση των καταδικασθέντων να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση των ποινών. Μαζί τους παραπέμφθηκε να δικαστεί κι ένας ιερέας ο οποίος αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Οι παριστάμενοι ιερείς, στις απολογίες τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες λέγοντας ότι πήραν τα αντικείμενα για συντήρηση και ότι τα επέστρεψαν.

Πρόκειται για ένα δισκοπότηρο, σταυρό και άλλα κειμήλια που χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας- πριν το 1830 και βρίσκονταν στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο χωριό Αγγίστα Σερρών .

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από έναν καθηγητή ο οποίος, στο πλαίσιο έρευνας για την καταγραφή αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής, φωτογράφησε τα επίδικα θρησκευτικά αντικείμενα. Το 2009, ο ίδιος διαπίστωσε ότι τα κειμήλια δεν ήταν τα ίδια με αυτά που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό καθώς είχαν αντικατασταθεί από άλλα αντικείμενα νεότερης εποχής.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ