Σέρρες: Παιδιά και γονείς σώζουν ζωές

Σέρρες: Παιδιά και γονείς σώζουν ζωές

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

Μία μεγάλη «αγκαλιά» ανθρώπων θα δημιουργηθεί στo ΔΗΠΕΘΕ Σερρών αύριο, Σάββατο, με απώτερο σκοπό την εκπαίδευσή τούς να σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Από τις 17:00 έως τις 21:00 το βράδυ μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν δωρεάν στις πρώτες βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με μία καινοτόμα μέθοδο, την εικονική πραγματικότητα VR CPR (virtual reality), από τον ανθρωπιστικό οργανισμό Kids Save Lives σε συνεργασία  με την «Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (Ε.Ε.Ε.Π.Φ.)» και με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού Σερρών.

«Αυτή την περίοδο στην Ελλάδα τρέχουμε για πρώτη φορά την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων στις πρώτες βοήθειες μέσω συσκευών εικονικής πραγματικότητας. Το Σάββατο δεκάδες άνθρωποι που θα παρευρεθούν στην εκδήλωσή μας, θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν μέσω του VR CPR. Όπου πηγαίνει το πρόγραμμα θα έρχεται μαζί και αυτή η εκπαίδευση», τονίζει στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Kids Save Lives Αναστάσης Στεφανάκης.

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα εκπαιδευτούν οι παρευρισκόμενοι είναι: 

→ Αξιολόγηση θύματος που κατέρρευσε
→ Κλήση 166/112
→ Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση
→ Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED)
→ Αντιμετώπιση αναίσθητου θύματος
→ Αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα
→ Αντιμετώπιση αναπνευστικής ανακοπής (πνιγμός, παιδί)

Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Kids Save Lives είναι εγκεκριμένο και από το υπουργείο Παιδείας. Σε συνάντηση που είχε ο οργανισμός με την υπουργό Νίκη Κεραμέως τον Νοέμβριο κατατέθηκε σχέδιο νόμου με κύριο σκοπό την θεσμοθέτηση και την εισαγωγή του μαθήματος Πρώτων Βοηθειών στα ελληνικά σχολεία. «Εργαζόμαστε να ισχυροποιήσουμε το σχέδιο νόμου έτσι ώστε να “περάσει” στη Βουλή και να ψηφιστεί. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε άλλη μία συνάντηση με την υπουργό προκειμένου να εργαστούμε από κοινού για την εξέλιξη του μαθήματων πρώτων βοηθειών», σημειώνει ο κ. Στεφανάκης.

Οι δράσεις που «τρέχει» το Kids Save Lives

Η ομάδα του Kids Saves Lives τρέχει ήδη το πρόγραμμα «Παρατηρητήριο Διαχείρισης Κρίσεων» , εκπαιδεύοντας καθηγητές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει ξεκινήσει και το tour των εθελοντών εκπαιδευτών της σε σχολεία της χώρας. Επίσης, όπως λέει ο κ. Στεφανάκης, σκοπός του οργανισμού είναι κάθε μήνα να γίνεται από μία μεγάλη δράση σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας που θα μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά αλλά και ενήλικες.

Με δικά τους έξοδα… παντού!

Το Kids Save Lives όντας ανθρωπιστικός εθελοντικός οργανισμός δεν έχει από πουθενά έσοδα. Βέβαια, κάποια έξοδα καλύπτονται από διάφορους φορείς και μικρούς οργανισμούς καθώς και από εταιρείες που έχουν συμβάλει και στηρίξει το Kids Save Lives. «Έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε πολλά θέματα όπως σε αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, εκπαιδευτικά προπλάσματα, ηχεία μικρόφωνα, λάπτοπ, κ.α» τονίζει ο κ. Στεφανάκης και κάνει έκκληση σε όποιον μπορεί και θέλει να κάνει μία δωρεά στον οργανισμό να στείλει μήνυμα στην ομάδα του Facebook του, την οποία μπορεί να βρει πατώντας ΕΔΩ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ