Σέρρες: Το Επιμελητήριο ζητάει έκτακτη ενίσχυση για το λιανεμπόριο

Σέρρες: Το Επιμελητήριο ζητάει έκτακτη ενίσχυση για το λιανεμπόριο

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Έκτακτη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου ζητάει το Επιμελητήριο Σερρών και για το νομό, δεδομένου της απόγνωσης που βρίσκεται η επιχειρηματική κοινότητα.

«Βρισκόμαστε σε καθεστώς lockdown από τις 29 Οκτωβρίου 2020, ήτοι εδώ και πέντε μήνες» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας ζητώντας με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς έκτακτη ενίσχυση υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια, τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ.

Μπορεί το λιανεμπόριο να σηκώνει δειλά δειλά ρολά σήμερα, εξαιρουμένου των τριών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, ωστόσο, υπάρχουν Π.Ε. και περιοχές ανά την Ελλάδα, που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού όλη αυτήν την περίοδο.

Σ’ αυτήν την κατηγορία βρίσκεται και ο νομός Σερρών, και δη, ο δήμος Σερρών και ο δήμος Αμφίπολης, όπου τα κρούσματα συνεχίζουν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι εν λόγω δήμοι να είναι ενταγμένοι στο επίπεδο «Πολύ αυξημένου κινδύνου».

«Οι διαρκείς παρατάσεις του lockdown και η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει τεράστια ζημία στις εμπορικές επιχειρήσεις. Η ζημία, αυτή, μάλιστα, δεν καθίσταται δυνατό να αντισταθμιστεί ούτε με τη λειτουργία τους με τη μέθοδο του «click away» και του click inside» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, σε επιστολή του με θέμα «Έκτακτη ενίσχυση επιχειρήσεων λιανεμπορίου Νομού Σερρών» η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με σχετική κοινοποίηση προς τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή, την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, βουλευτές Νομού Σερρών και τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Ο ίδιος τονίζει ότι το πλήγμα που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου όλο αυτό το διάστημα που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Έκτακτη ενίσχυση τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ

Σε μια περιοχή όπως οι Σέρρες, όπου τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι αυξημένα, και τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απόγνωση, με τη ζημία στις επιχειρήσεις τους να είναι ανυπολόγιστη, αυτό που ζητούν από την Κυβέρνηση, είναι έκτακτη ενίσχυση υπό μορφή αποζημίωσης.

«Ζητάμε όπως δοθεί και στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου του Ν. Σερρών έκτακτη ενίσχυση υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα τους και να καλυφθεί μέρος της ζημίας που έχουν υποστεί» αναφέρει ο κ. Μέγκλας προσθέτοντας «Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να θρηνήσουμε πολλαπλά επιχειρηματικά θύματα, με καταστροφικές συνέπειες για την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την οικονομία γενικότερα».

Ο ίδιος εξηγεί στο GRTimes.gr ότι ο νομός Σερρών έχει περιορισμένο αγοραστικό κοινό, οι τζίροι των επιχειρήσεων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η ζημία που προκαλείται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Υπενθυμίζεται, ότι με χθεσινή τους κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έστειλαν τρεις Περιφερειάρχες – ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης- ζητούν έκτακτη ενίσχυση του λιανεμπορίου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να ανασταλεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων λιανεμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ