Σφοδρές αντιδράσεις για σχέδιο Κ.Υ.Α που ορίζει εισιτήριο 6 ευρώ στον Όλυμπο

Σφοδρές αντιδράσεις για σχέδιο Κ.Υ.Α που ορίζει εισιτήριο 6 ευρώ στον Όλυμπο

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σφοδρές αντιδράσεις για σχέδιο Κ.Υ.Α που ορίζει εισιτήριο 6 ευρώ στον Όλυμπο, εκφράζει η συντριπτική πλειοψηφία των ορειβατικών και φυσιολατρικών Συλλόγων Πιερίας και όχι μόνο. Τι αναφέρουν στο GRTimes οι πρόεδροι του ΕΟΣ Κατερίνης και ΕΟΣ Λιτοχώρου και τι επισημαίνουν 18 φορείς σε κοινή τους ανακοίνωση.

Οργισμένη αντίδραση, ακόμη και από ιστορικούς ορειβατικούς συλλόγους, προκαλεί η ξαφνική δημοσιοποίηση σχεδίου Κ.Υ.Α (δείτε την στο τέλος του άρθρου) που ορίζει εισιτήριο 6 ευρώ ανά ημέρα, σχεδόν στο σύνολο των επισκεπτών του Ολύμπου, αλλά και 12 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο, δημιουργώντας μια πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που χαρακτηρίζεται ως “χαράτσι” και μάλιστα χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος.

ΕΟΣ Κατερίνης: “Προσχέδιο μιας καταστροφής του χώρου” το εισιτήριο στον Όλυμπο 

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr, o πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κατερίνης, Θεόδωρος Πεκιρίδης, το σχέδιο της Κ.Υ.Α, “είναι ένα προσχέδιο, ένας προπομπός μιας καταστροφής του χώρου”. Κάνει λόγο για ένα καθαρά εισπρακτικό σκεπτικό που πλήττει επαγγελματίες και συλλόγους, για ένα υπέρογκο ποσό εισόδου, το οποίο είναι δυσανάλογο όσον αφορά τη διανυκτέρευση με την είσοδο. “Για παράδειγμα η διανυκτέρευση σε ένα καταφύγιο για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων κοστίζει 11 ευρώ και για να περάσουν αυτοί οι άνθρωποι, να φτάσουν στο στόχο τους, πρέπει να πληρώσουν είσοδο 6 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα επιφέρει και τις ανάλογες επιπτώσεις” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πεκιρίδης.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις από το ενδεχόμενο εφαρμογής της Κ.Υ.Α, υποστηρίζει πως θα διώξει τους βασικούς θεματοφύλακες υπεράσπισης του βουνού, οι οποίοι είναι ξεκάθαρα οι ορειβάτες και οι οποίοι υπηρετούν αυτόν τον χώρο επί σειρά ετών. “Τώρα μιλάτε με έναν άνθρωπο ο οποίος υπηρετεί αυτόν τον χώρο εδώ και 30 χρόνια και υπηρετώ έναν σύλλογο με ιστορία 85 χρόνων. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όλοι αυτοί οι σημερινοί που έγραψαν ότι έγραψαν και το προβάλλουν αυτή τη στιγμή και μας αναγκάζουν να διαμαρτυρηθούμε, δεν έχουν σίγουρα καμία σχέση με το βουνό και δεν μπορούν να καταλάβουν, ούτε καν την μορφολογία του, ούτε τις ανάγκες του, ούτε τη φύλαξη του” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΣ Κατερίνης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως πριν τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α, δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος, ούτε με ορειβατικά στελέχη με εμπειρία, αλλά ούτε και με επαγγελματικά στελέχη. “Δηλαδή οι σύλλογοι και η τοπική κοινωνία είναι άφαντοι σε αυτό το.. να μην το χαρακτηρίσω. Θα μπορούσαμε να πούμε κάποια πράγματα ως πιο έμπειροι που υπηρετούμε τον χώρο και τα οποία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτήν την πρόταση, ώστε να υπάρχει μια κοινή πορεία για να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να είναι τα πράγματα ομαλά” λέει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, ο κ. Πεκιρίδης απαντά ότι στο εξωτερικό, πριν ξεκινήσουν να εφαρμόσουν οποιαδήποτε είσοδο, έχουν δημιουργήσει υποδομές τις οποίες απολαμβάνει ο επισκέπτης. “Εμείς εδώ, χωρίς καν ελάχιστη υποδομή επισκεψιμότητας, ζητάμε να μπει μια είσοδος. Ας δημιουργήσουμε κάποια έργα υποδομής προς τον επισκέπτη – ανταποδοτικά δηλαδή του τιμήματος που θα δίνει – και μετά μπορούμε να δούμε και να συζητήσουμε οτιδήποτε. Πιστεύουμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι αυτά τα χρήματα μόνο  ανταποδοτικά προς τον επισκέπτη δεν θα είναι”.

Καταλήγοντας δηλώνει πως οι σύλλογοι είναι αναμονή των εξελίξεων και φυσικά δεν θα μείνουν άπραγοι, έχοντας ήδη κάνει κάποιες σκέψεις και ένα πλάνο αντίδρασης, το οποίο όπως διαβεβαιώνει, θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους.

ΕΟΣ Λιτοχώρου: Αντίθετο σχεδόν το σύνολο των φορέων στο εισιτήριο 6 ευρώ στον Όλυμπο

“Σίγουρα ένα ποσό τέτοιου ύψους, βρίσκει τη μεγαλύτερη κοινότητα παντελώς αντίθετη. Θεωρώ ότι οικονομικά η περιοχή θα πληγεί” δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λιτοχώρου, Βασίλης Διαμαντόπουλος. Ο ίδιος δεν πιστεύει πως το εισιτήριο θα αποτελέσει “προάγγελο” καλύτερης ποιότητας στον τουρισμό της περιοχής, ή ότι θα δημιουργήσει μια πιο “ελεγχόμενη κατάσταση”, ενώ λέει πως δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος, τη στιγμή μάλιστα που οι σύλλογοι είχαν συγκεκριμένες προτάσεις για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον δρυμό.

“Τώρα όλη αυτή η συζήτηση δεν έγινε με εμάς. Εμείς είχαμε προτείνει σαν φυσιολατρικοί ορειβατικοί σύλλογοι, άδειες εισόδου. Αυτό δεν το συνδέαμε με κάποιο αντίτιμο, αλλά έχει να κάνει καθαρά με την προφύλαξη, με την ενημέρωση, σαφέστατα με μια ανταποδοτική λειτουργία και αν υπήρχε η λογική ή έστω η ανάγκη ενός εισιτηρίου, να καθόμασταν στο «τραπέζι» φυσικά, με τους τοπικούς φορείς, παράγοντες και την τοπική κοινωνία, να δούμε αν θα μπορούσε να υφίσταται ένα εισιτήριο και σε τι ύψος. Αλλά αυτό θα ερχόταν σε δεύτερη φάση. Δεν μπορούμε να μιλάμε ακριβώς ανάποδα, πρώτα με τιμή εισιτηρίου – μεγάλη στο γενικότερο μέρος της – και μετά να μιλήσουμε για όλα τα άλλα. Πρώτα θα μιλήσουμε για το μείζον θέμα της προστασίας, της προφύλαξης, της ενημέρωσης και της ορεινής διάσωσης και μετά πρέπει να μιλήσουμε για «ανταποδοτικότητα» αυτής της κατάστασης. Τουλάχιστον αυτή είναι η θέση μας” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λιτοχώρου.

Σε σχέση με το θέμα της προστασίας του δρυμού και το ενδεχόμενο τα κονδύλια από τα εισιτήρια να οδηγηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Διαμαντόπουλος τονίζει ότι υπάρχουν πολλά κενά και πως και πάλι το θέμα έρχεται “ανάποδα”, καθώς κατά τον ίδιο “εκεί είναι που πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία να βρεθούν τα πρώτα κονδύλια για να δούμε αν υπάρχει λόγος να μιλάμε για τιμή εισιτηρίου στον Όλυμπο… Θέλεις η τιμή του εισιτηρίου να βοηθήσει την όλη κατάσταση της προφύλαξης και της προστασίας ή τελικά θέλεις ένα καθαρά εισπρακτικό μηχανισμό, απλά και μόνο επειδή έχουμε ένα μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς;¨.

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λιτοχώρου, επισημαίνει πως το συγκεκριμένο σχέδιο Κ.Υ.Α, αφορά τη γενικότερη συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια, πρώτα για να περάσει και να θεσπιστεί το προεδρικό διάταγμα για τον Όλυμπο, για την ακριβή διαχείριση και λειτουργία του βουνού και το οποίο είναι ακόμα ανοιχτό. Κατά τον ίδιο, αυτό προέχει στη συζήτηση και όχι η θέσπιση ενός εισιτηρίου, ενώ οι ορειβατικοί και οι φυσιολατρικοί σύλλογοι, προτείνουν συγκεκριμένα σχέδια τα οποία πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να συζητηθούν, “από τη στιγμή που θέλουμε να έχουμε ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον και ειδικά ένα βραβευμένο ως παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς από την Unesco, αλλά και έναν τουριστικό προορισμό”.

Κοινή ανακοίνωση των Ορειβατικών-Φυσιολατρικών Συλλόγων Πιερίας

Με κοινή τους σημερινή ανακοίνωση, 18 σύλλογοι, φορείς και καταφύγια στον Όλυμπο, τάσσονται κατηγορηματικά εναντίον της Κ.Υ.Α, κάνοντας λόγο για ένα υπέρογκο κόστος, με ΦΠΑ 24% και όχι 6%, για ένα εισιτήριο χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, χωρίς διακύμανση λόγω εποχικότητας, χωρίς καμία μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών και φυσιολατρικών συλλόγων που είναι και μέλη πολιτικής προστασίας και “βγάζουν το φίδι από την τρύπα” σε κάθε έκτακτη περίπτωση κτλ.

Οι φορείς ζητούν από την πολιτεία να αποσύρει την Κ.Υ.Α και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο πριν οποιαδήποτε εξέλιξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους έχει ως εξής:

Και στο βάθος εισιτήριο…

Βιώνουμε την 2η εβδομάδα απαγόρευσης εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και προκύπτει νέο θέμα που πλήττει ευρέως τους επαγγελματίες καθώς και τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του.

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί προσχέδιο υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που αναφέρεται αναλυτικά στην καθιέρωση εισιτηρίου για την είσοδο στον Όλυμπο. Το συγκεκριμένο προσχέδιο επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας. Υπάρχει μάλιστα σε μορφή παραρτήματος πίνακας με τις τιμές του εισιτηρίου για όλες τις κατηγορίες και κάποιες εξαιρέσεις.

Σε πρώτη ανάγνωση, καθώς απαιτείται προσεκτική μελέτη του κειμένου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Το κόστος είναι υπέρογκο. Ενδεικτικά αναφέρουμε 6,00 € ανά επισκέπτη και 12,00 € ανά αυτοκίνητο. Δηλαδή, 36,00 € για μία απλή βόλτα στο βουνό από μία τετραμελή οικογένεια.
  2. Το προστιθέμενο ΦΠΑ είναι 24% και όχι 6%
  3. Δεν υπάρχει καμία διακύμανση στην τιμή λόγω εποχικότητας π.χ. Αύγουστος – Φεβρουάριος
  4. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών – φυσιολατρικών Συλλόγων. Στο ίδιο τσουβάλι δηλαδή οι Σύλλογοι, που κατά τα λοιπά είναι μέλη της Πολιτικής Προστασίας και βγάζουν το φίδι από την τρύπα σε κάθε έκτακτη περίπτωση όπως και τις τελευταίες ημέρες με την εθελοντική φύλαξη των εισόδων του Δρυμού αντί της αστυνομίας
  5. Δεν υπάρχει μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά π.χ. το λεωφορείο που έκανε το δρομολόγιο Λιτόχωρο – Πριόνια
  6. Υπάρχουν δύο εξόφθαλμες εξαιρέσεις που αναφέρονται στους επισκέπτες της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου και στους συμμετέχοντες στον Olympus Marathon. Ακόμη και να δεχτούμε την λογική των εξαιρέσεων δεν υπάρχουν άλλες Μονές ή άλλοι αγώνες που λαμβάνουν χώρα στον Όλυμπο κύριοι;
  7. Το σπουδαιότερο, πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο με μηδενική ανταποδοτικότητα για τον επισκέπτη καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το που και πως θα διατεθούν τα έσοδα
  8. Είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό το αρμόδιο υπουργείο σκέφτεται να επιβάλλει εισιτήριο την στιγμή που εδώ και 10 μέρες η Πολιτεία κρατάει τον Όλυμπο κλειστό ως προληπτικό μέτρο φύλαξης, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να τον προστατεύσει

Για να φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για εισιτήριο θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για ανταποδοτικότητα. Για τα αυτονόητα δηλαδή: πρόληψη, έλεγχο, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, βασικές υποδομές, ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ.

Επίσης, όσο το Προεδρικό Διάταγμα παραμένει κρυμμένο σε κάποιο συρτάρι Υπουργείου απομακρύνεται κάθε ελπίδα για φύλαξη του αγαπημένου μας βουνού και διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της UNESCO καθώς βασική προϋπόθεση για την ένταξη του Ολύμπου υπό του αυστηρού καθεστώτος προστασίας της είναι το επαρκές σχέδιο φύλαξης του Δρυμού.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός πως τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν κρυπτώ αλλά σε πλήρη συνεννόηση και διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους, τους επαγγελματίες του βουνού και όλους τους εμπλεκόμενους. Ιδίως όταν στον Νομό Πιερίας δραστηριοποιούνται Σύλλογοι με ιστορία δεκαετιών και πλούσια εμπειρία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μεγάλη προσφορά στην σήμανση και συντήρηση των μονοπατιών, δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται και να μην ζητείται η γνώμη τους πάνω σε τέτοια ζητήματα.

Ως εκ τούτου καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να αποσύρουν το εν λόγω προσχέδιο ΚΥΑ, να μην το εμφανίσουν σε τελική μορφή καθώς μας βρίσκει αντίθετους κάθετα, και να ξεκινήσουν διάλογο άμεσα με την τοπική κοινωνία και φορείς.

Μήπως τελικά κύριοι η απαγόρευση των τελευταίων ημερών ήταν ο προάγγελος του εισιτηρίου για την είσοδό μας στον Όλυμπο;

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν: ΕΟΣ Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου, ΣΕΟ Κατερίνης, Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας, ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Βροντούς, ΕΟΣ Αγ. Σπυρίδωνα, ΕΟΣ Καρίτσας.

Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», Καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος», Καταφύγιο «Κορομηλιά», Καταφύγιο «Κρεβάτια», Εστιατόριο «Πριόνια», Καταφύγιο «Πετρόστρουγκα», Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης», Καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας».

Ανοιχτός ο Όλυμπος ξανά

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΣ Λιτοχώρου, αίρεται υπό προϋποθέσεις η απαγόρευση εισόδου σε δάση, πάρκα κτλ. Αναλυτικά η ενημέρωση από τον ΕΟΣ:
“Μετά από σειρά απαγορεύσεων δίχως λογική, αφού ο βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση φωτιάς ήταν πολύ μικρός και η Πολιτική Προστασία το επιβεβαίωνε με καθημερινές ανακοινώσεις, τουλάχιστον για την Βόρεια Ελλάδα. Πάρθηκε η απόφαση και δημοσιεύθηκε με ΦΕΚ ότι αίρεται η απαγόρευση εισόδου σε δάση, εθνικά πάρκα και περιοχές προστασίας Natura με προϋπόθεση ότι ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιά είναι κάτω του (βαθμού 4) έως και τις 20 Αυγούστου με την επιφύλαξη παράτασης ή εκ νέου ενεργοποίησης.
Αριθμός ΦΕΚ 3796 ΤΕΎΧΟΣ Β
Οι συνεχόμενες πιέσεις όσο της ορειβατικής και τοπικής κοινότητας, των επαγγελματιών του χώρου, της Ομοσπονδίας αλλά και την σύμπραξη των Ορειβατικών-Φυσιολατρικών Συλλόγων Πιερίας για να πράξουν το λογικό και να σταματήσουν την μορφή καταστολής χωρίς αιτιολόγηση με γενική απαγόρευση, θα πούμε ότι έπιασαν τόπο!
Όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει δημόσια τοποθέτηση για το σοβαρό θέμα της άνευ λόγου απαγόρευσης από ένα διάστημα και μετά όπως και το θέμα της εισόδου με εισιτήριο.
Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας και συζήτησης”.

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Όχι στην επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο

«Την ώρα που τεράστιες δασικές εκτάσεις έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, λόγω της εγκληματικής ανυπαρξίας ολοκληρωμένης πολιτικής δασοπροστασίας – πυροπροστασίας από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της Ν.Δ, ετοίμασε υπουργική απόφαση, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να την ανακοινώσει, με την οποία θα επιβάλλει εισιτήριο για την ανάβαση στον Όλυμπο και θα εκχωρεί αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες» τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας σε αγώνα, για να μην περάσει η κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο και γενικότερα η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών.

Να ακυρωθούν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν.

Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα.  Όχι στην  εμπορευματοποίηση των δασών, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τις δασικές εκτάσεις.»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top