Με πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων και συναυλία εγκαινιάστηκε η δράση του «Ship of Tolerance» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η «κιβωτός της ανεκτικότητας» που δεσπόζει εδώ και μερικές μέρες το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τράβηξε τα βλέμματα πολιτών και επισκεπτών στην πόλη, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί τις καλλιτεχνικές δράσεις στο πλαίσιο των εγκαινίων του πρότζεκτ.
Το παρών στο κονσέρτο – στο οποίο συμμετείχαν νέοι μουσικοί και καλλιτέχνες του πρότζεκτ – έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη.
Το σκαρί, μήκους περίπου 20 μέτρων, κατασκευαζόταν περίπου επί τρεις εβδομάδες, ενώ τα πανιά της κιβωτού είναι φτιαγμένα από ζωγραφιές παιδιών από σχολεία της χώρας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι διοργανωτές, η αποστολή του «Ship of Tolerance» είναι να εκπαιδεύσει και να συνδέσει τη νεολαία διαφορετικών ηπείρων, πολιτισμών και ταυτοτήτων, μέσω της γλώσσας της τέχνης.
Το εννοιολογικό κομμάτι έχει ως στόχο να αντικατοπτρίσει τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικοί πολιτισμοί ερμηνεύουν την ανεκτικότητα και πώς αυτές οι ερμηνείες αλληλοσυνδέονται. Τα πανιά του πλοίου συνθέτουν ένα παζλ από πίνακες εκατοντάδων μαθητών της χώρας, διαφορετικών εθνοτήτων και κοινωνικών καταβολών, μεταφέροντας έτσι ένα μήνυμα ανεκτικότητας και ελπίδας.
Τι περιλαμβάνει το project – Τα πανιά από ζωγραφιές
Το έργο ξεκίνησε με μια προσέγγιση μαθητών ηλικίας από 8 έως 12 ετών, τα οποία θα συζητήσουν την έννοια της ανεκτικότητας και τα πλεονεκτήματα άλλων πολιτισμών, φυλών και ιδεών.
Τα παιδιά επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία κατασκευής του έργου αλλά και να συναντήσουν τους νεαρούς μαθητευόμενους ξυλουργούς από το Μάντσεστερ της Αγγλίας, που αυτές τις ημέρες κατασκευάζουν το σκάφος σανίδα – σανίδα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επιλεγμένοι πίνακες ζωγραφικής, δημιουργίες παιδιών θα σχηματίσουν ένα γιγάντιο πανί, που θα ανυψωθεί στην κορυφή του πλοίου, μόλις αυτό ολοκληρωθεί.
Ο Ίλια και η Εμιλία Καμπακόφ
Ο Ίλια και η Εμιλία Καμπακόφ, έργο των οποίων αποτελεί το «Ship of Tolerance» το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, είναι πρώην Σοβιετικοί καλλιτέχνες με έδρα την Αμερική και συνεργάζονται σε περιβάλλοντα που συνδυάζουν στοιχεία της καθημερινότητας με εκείνα του εννοιολογικού.
Ενώ το έργο τους είναι βαθιά ριζωμένο στο σοβιετικό κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο ενηλικιώθηκαν, το έργο των Καμπακόφ εξακολουθεί να έχει μια παγκόσμια σημασία.
Ο Ίλια Καμπακόφ γεννήθηκε στην Ντνιπροπετρόφσκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το 1933. Σπούδασε στην Ακαδημία Τέχνης Surikov της Μόσχας και ξεκίνησε την καριέρα του ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων τη δεκαετία του ’50. Παράλληλα ήταν μέλος μιας ομάδας Conceptual καλλιτεχνών στη Μόσχα, με έργα εκτός του επίσημου σοβιετικού συστήματος τέχνης. Το 1985 έλαβε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Dina Vierny, στο Παρίσι και μετακόμισε στη Δύση δύο χρόνια αργότερα λαμβάνοντας εξάμηνη διαμονή στο Graz της Αυστρίας.
Το 1988 ο Καμπακόφ άρχισε να συνεργάζεται με τη μελλοντική σύζυγό του Εμιλία και έκτοτε όλη τους η δουλειά είναι συλλογική. Σήμερα ο Καμπακόφ αναγνωρίζεται ως ο σημαντικότερος Ρώσος καλλιτέχνης που εμφανίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, καθώς τα έργα του μιλούν τόσο για τις συνθήκες που επικράτησαν στη μετασταλινική Ρωσία, όσο και την κατάσταση παγκοσμίως.
Έργα του βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου Τέχνης Zimmerli, του Κέντρου Πομπιντού (Beaubourg), του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, του Guggenheim, του Ερμιτάζ, της γκαλερί Tretjakov (Μόσχα), του Νορβηγικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και σε μουσεία στο Κολόμπους του Οχάιο, στη Φρανκφούρτη και στην Κολονία, ενώ το 2017 διοργανώθηκε στην Tate Modern μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο έργο του.
Η Εμιλία Καμπακόφ γεννήθηκε επίσης στο Ντνιπροπετρόφσκ της Σοβιετικής Ένωσης το 1945. Σπούδασε στο Μουσικό Κολλέγιο στο Ιρκούτσκ και μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1973. Από εκεί μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1975, όπου εργάστηκε ως επιμελήτρια και έμπορος έργων τέχνης. Η Εμιλία συνεργάζεται με τον Ίλια από το 1989 και οι δυο τους ζουν πλέον μόνιμα στο Λονγκ Άιλαντ των ΗΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι συμβολίζει η σύγχρονη «κιβωτός» που κατασκευάζεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)