«Σημεία και…τέρατα» στο Πατρινό Καρναβάλι: “Χάθηκαν” 50 εκατ. € από την περσινή ακύρωση

«Σημεία και…τέρατα» στο Πατρινό Καρναβάλι: “Χάθηκαν” 50 εκατ. € από την περσινή ακύρωση

Με φετινό θέμα «Σημεία και…τέρατα» το Πατρινό Καρναβάλι ξεκινάει σήμερα τις δράσεις του με την παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο δήμαρχο από την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή. «Είμαστε σε αναμονή, και ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας, εφόσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, έχουμε προγραμματισμένες μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων», δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Ήρα Κουρή.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Σε ρυθμούς αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και περιοριστικών μέτρων που ισχύουν αυτήν την περίοδο ξεκινούν σήμερα, Σάββατο 22 Ιανουαρίου, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Βασίλισσα του Καρναβαλιού όπως την αποκαλούν, την Πάτρα.

Φορείς, επιχειρηματίες και κάτοικοι της Αχαϊκής πρωτεύουσας και τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, ευελπιστούν και αισιοδοξούν ότι μέχρι το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς (Παρασκευή 4 – Κυριακή 6 Μαρτίου) η επιδημιολογική εικόνα θα καλυτερέψει, ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν κάποιες εκδηλώσεις, έστω και περιορισμένα.

Οι ακυρώσεις των εκδηλώσεων τις προηγούμενες χρονιές κατέγραψαν τεράστια οικονομική ζημία στο επιχειρείν της πόλης και βάσει μελέτης που είχε πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο Αχαΐας, το όφελος από την διοργάνωση όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων – από την έναρξη που πραγματοποιείται συνήθως ανήμερα του Αγ. Αντωνίου 17/01 έως τη λήξη, Κυριακή της Τυρινής- αγγίζει σε τζίρο τα 50 εκατ. ευρώ.

Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Χάρης Ανδρικόπουλος μεταφέρουν το κλίμα της πόλης στο GRTimes.gr.

Η παράδοση του Καρναβαλικού Λαβάρου

«Ακούσατε, ακούσατε… Και το Πατρινό Καρναβάλι 2022 αρχίζει» είναι το σύνθημα που δίνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ) – Καρναβάλι Πάτρας σήμερα, Σάββατο 22 Ιανουαρίου, με την καθιερωμένη παράδοση του Καρναβαλικού Λαβάρου στο δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη από την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή.

«Οι εκδηλώσεις θα είναι περιορισμένες, γύρω από το ιστορικό κέντρο και αφορούν κυρίως τα μικρά παιδιά» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή προσθέτοντας ότι θα μεταφέρουν το αισιόδοξο μήνυμα της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού τηρώντας παράλληλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως εξηγεί η κα. Κουρή, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, δεν υπάρχουν ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδηλώσεων, ωστόσο «είμαστε στην αναμονή, και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε προγραμματισμένες μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων στην πόλη το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, 4-6 Μαρτίου».

Ξυλοπόδαροι, Καρναβαλοποδηλατάδες και παράδοση του λαβάρου

Οι σημερινές δράσεις ξεκινούν στις 10 το πρωί με το νέο Μουσικό Άρμα του Καρναβαλικού Εργαστηρίου και τους δυο τελάληδες να διαλαλούν το χαρούμενο μήνυμα της έναρξης. Ξυλοπόδαροι, Καρναβαλοποδηλατάδες και Καρναβαλοθεατρικές κινούμενες φιγούρες θα περιδιαβούν τους δρόμους της Πάτρας δίνοντας καρναβαλικό χρώμα στην πόλη. Από την πλατεία Γεωργίου Α΄ θα ξεκινήσει η κυρίως πομπή με κατεύθυνση το δημαρχείο όπου γύρω στις 11.50 ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης θα υποδεχτεί τους καρναβαλικούς επισκέπτες του στο εσωτερικό του Δημαρχείου και θα γίνει η καθιερωμένη παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου από την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το νέο λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2022, που αποτελεί ολοκαίνουρια κατασκευή και βασίζεται στο σχέδιο του Αντώνη Παπαντωνόπουλου με τη συνεργασία της Μαρίας Μανωλοπούλου, θα εγκατασταθεί από τον δήμαρχο στο Δημαρχείο σηματοδοτώντας την αρχή της μεγάλης γιορτής της πρωτεύουσας του Καρναβαλιού, παραμένοντας εκεί μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 6 Μαρτίου.

Το καρναβάλι δίνει ζωή

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις για την πόλη της Πάτρας – την Βασίλισσα του Καρναβαλιού όπως την αποκαλούν-, αποτελούν αναμφίβολα ‘πνεύμονα’ χαράς, κεφιού, διασκέδασης, αισιοδοξίας και βεβαίως οικονομικής τόνωσης.

«Το καρναβάλι δίνει ζωή και δουλειά σε χιλιάδες Πατρινούς, όλων των ηλικιών» δηλώνει στο GRTimes.gr η κα. Κουρή λέγοντας ότι αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι οικονομικής δραστηριότητας σε πάρα πολλούς κλάδους, από τα ταξί και τα ΚΤΕΛ μέχρι την εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα με τα υφάσματα, τα τρόφιμα κτλ.

Σχολιάζοντας την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, από την έναρξη της πανδημίας – το Μάρτιο του 2020-, στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας (σ.σ. το 2020 είχαν ακυρωθεί όλα όσα ήταν προγραμματισμένα με παρελάσεις, κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου κτλ. το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς) συμπεριλαμβάνοντας και την περσινή χρονιά εν μέσω καραντίνας, η κα. Κουρή επισημαίνει πως οι οικονομικές επιπτώσεις για την Πάτρα ήταν τεράστιες.

Στα 50 εκατ. ευρώ το όφελος από το σύνολο των εκδηλώσεων

Η οικονομική επίπτωση από την ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων αγγίζει πολλαπλούς τομείς της επιχειρηματικότητας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό εστιάζεται στον κλάδο της εστίασης.

Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Χάρης Ανδρικόπουλος βάσει μελέτης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, ύστερα από τη ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων του 2020, η ζημία που προκλήθηκε, μόνο για τις τρεις ημέρες που ακυρώθηκαν, άγγιξε τα 20 – 25 εκατ. ευρώ.

«Κόσμο έχει καθ’ όλη τη διάρκεια των αποκριάτικων εκδηλώσεων, η κορύφωση όμως γίνεται το τελευταίο τριήμερο που διοργανώνονται οι παρελάσεις» δηλώνει ο  κ. Ανδρικόπουλος λέγοντας ότι το συγκεκριμένο τριήμερο το 2019 καταγράφηκαν στην Πάτρα 115.000 επισκέπτες.

Σχετικά με την περσινή (2021) μη διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας οι επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής άγγιξαν τα 50 εκατ. ευρώ. «Από το σύνολο της διοργάνωσης που δεν πραγματοποιήθηκε – από την έναρξη έως τη λήξη- θα είχαμε όφελος που θα άγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ τζίρο», δηλώνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι τα 2/3 της οικονομικής ζημίας αφορούν την εστίαση. Ένας κλάδος, από τους πλέον πληττόμενους λόγω της πανδημίας, που ακόμη και σήμερα, με περιορισμένα ωράρια, μέτρα προστασίας και δίχως μουσική, εξακολουθεί να πλήττεται.

«Αισιοδοξούμε, είναι αρκετά νωρίς ακόμη για να προβλέψουμε τι θα γίνει μέχρι τότε ας ελπίσουμε ότι θα καλυτερέψει η επιδημιολογική εικόνα και να γίνουν οι εκδηλώσεις, έστω και περιορισμένα», αναφέρει ο κ. Ανδρικόπουλος και προσθέτει χαρακτηριστικά «Καρναβάλι δίχως μουσική, δεν γίνεται!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αποκριές 2021: Διαδικτυακές παραστάσεις, σχεδιασμός στολών και μουσικές συναυλίες

Ξάνθη: Διαδικτυακές αποκριάτικες εκδηλώσεις και καταβαράθρωση της τοπικής οικονομίας – Φορείς στο GRTimes.gr

Νάουσα – Αποκριά 2021: Λείπουν οι ήχοι των ζουρνάδων

*Η φωτογραφία με την παράδοση του Καρναβαλικού Λαβάρου είναι από την περσινή εκδήλωση

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top