Σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία για το ν/σ των αποδήμων

Σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία για το ν/σ των αποδήμων

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο αναμένεται αν σπάσει τα ρεκόρ θετικών ψήφων στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφιστεί το σύνολο των διατάξεων της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Στη διάρκεια της διαδικασίας και στις επιμέρους συζητήσεις θα συμμετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής το απόγευμα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται πως από τις συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής προέκυψε η θετική σύγκλιση 205 βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης ενώ μετά από επιπρόσθετες νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «πιο κοντά στο ”ναι”».

Με βάση τα παραπάνω υπολογίζεται πως το εν λόγω νομοσχέδιο θα λάβει τη στήριξη 291 βουλευτών καθώς οι 9 του ΜεΡΑ25 πρόκειται να το καταψηφίσουν.

Τα βασικά σημεία του ν/σ είναι:

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

2. Η ψήφος των ανωτέρω εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα

β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ