Σιθωνία: Αφαιρούνται οι αμμοκράτες στην παραλία Νικήτης – Προειδοποιεί για καταστροφές ο δήμαρχος (VIDEO)

Σιθωνία: Αφαιρούνται οι αμμοκράτες στην παραλία Νικήτης – Προειδοποιεί για καταστροφές ο δήμαρχος (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Άρχισε σήμερα η διαδικασία απομάκρυνσης των αμμοκρατών που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Νικήτης, μετά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου κατεδάφισης παράνομων κατασκευών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Για καταστροφές που θα προκαλέσει η αφαίρεση των αμμοκρατών κάνει λόγο στο GRTimes ο δήμαρχος Σιθωνίας – Τι αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.

Συνεργεία μισθωμένα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (με συμφωνία με ανάδοχο εταιρεία που υπογράφηκε στις 5/2/2021) άρχισαν σήμερα το έργο της αφαίρεσης των αμμοκρατών που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Νικήτης, καθώς σύμφωνα με τελεσίδικη απόφαση κρίθηκαν ως αυθαίρετες κατασκευές με αποτέλεσμα να εκδοθούν και να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα σχετικά πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Πάρης Ντέμπλας, μιλώντας στο GRTimes, προειδοποίησε πως η συγκεκριμένη ενέργεια θα αποβεί καταστροφική για το παραλιακό μέτωπο του οικισμού, ζητώντας την αναστολή των σχετικών πρωτοκόλλων, καθώς ο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον δήμο η διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, εντός του χρονοδιαγράμματος που ορίζει ο νόμος.

“Καταστρέφονται ουσιαστικά αμμοκράτες, οι οποίοι έγιναν με σκοπό να προστατέψουν το παραλιακό μέτωπο από τη διάβρωση και τις ζημιές. Και ενώ ακόμα είναι σε ισχύ ο νόμος τακτοποίησης παράνομων κατασκευών, άρχισαν και υλοποιούνται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης” ανέφερε, προσθέτοντας πως οι συγκεκριμένες κατασκευές έγιναν πριν τουλάχιστον 30 χρόνια, από προηγούμενες διοικήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ντέμπλα, η οποιαδήποτε απομάκρυνση κατασκευής στο παραλιακό μέτωπο, θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές, εκτιμώντας ότι θα χαθούν περιουσίες “και η θάλασσα σε λίγο θα φτάσει στα φανάρια της Νικήτης”.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των αμμοκρατών είναι σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί και από Δευτέρα – Τρίτη, αναμένεται να συνεχιστεί στο κυρίως παραλιακό μέτωπο. Ο δήμαρχος Σιθωνίας  απευθύνει έκκληση να ανασταλεί όλη η διαδικασία από πλευράς της Αποκεντρωμένης, για να προστατευθούν περίπου 2500 ιδιοκτησίες (επιχειρήσεις και οικίες), καθώς υπάρχει εν ισχύ νόμος που δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης των κατασκευών.

“Έχουμε συνάψει σύμβαση με μελετητική εταιρεία που «τρέχει» τις διαδικασίες, έτσι ώστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που ορίζεται από τον νόμο, να καταθέσουμε τις προτάσεις για την τακτοποίηση” είπε ο κ. Ντέμπλας.

Να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος. Με δήλωση του στο GRTimes.gr, επισήμανε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία ανακοπής της όποιας ενέργειας – σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει – αυτής των ασφαλιστικών μέτρων, για να δοθεί ο χρόνος ώστε να υπάρχει εκ μέρους του δήμου η όποια νόμιμη ενέργεια, για νομιμοποίηση των κατασκευών.

Τι αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ), τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, ξεκίνησαν οι εργασίες που αφορούν στην απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών σε περιοχές των Νομών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, σε εφαρμογή της από 05 Φεβρουαρίου 2021 σχετικής Σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της Αποκεντρωμένης, εκπροσωπούμενης από τον Συντονιστή Δρ. Ιωάννη Σάββα και της ανάδοχης εταιρείας «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Α.Ε.Β.Τ.Τ.Ε.».

Όπως αναφέρει η Αποκεντρωμένη, έως σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, εκτελέστηκαν με επιτυχία εργασίες άρσης και απομάκρυνσης αυθαίρετων επεμβάσεων, περιφράξεων, κατασκευών και κτισμάτων που βρίσκονταν στη κοινόχρηστη ζώνη αιγιαλού και παραλίας στις περιοχές της Σίβηρης του Ν. Χαλκιδικής και Ασπροβάλτας του Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες που αφορούν στην περιοχή της Νικήτης του Ν. Χαλκιδικής.

Όπως τέλος η ΑΔΜΘ, “μέσω των συγκεκριμένων δράσεων, συμβάλλει από τη μεριά της στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στον αιγιαλό και την κοινόχρηστη ζώνη παραλίας,
διασφαλίζοντας τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Με τον τρόπο αυτό αφενός αποδίδονται σε κοινή χρήση καταπατημένες κοινόχρηστες εκτάσεις, αφετέρου επιλύονται χρόνια ζητήματα πρόσβασης στον αιγιαλό”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ