Σκορδίλης για σεισμό στην Εύβοια: «Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος»-Τι λέει για τη σύγκληση της Επιτροπής

Σκορδίλης για σεισμό στην Εύβοια: «Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος»-Τι λέει για τη σύγκληση της Επιτροπής

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η «ταυτότητα» του σεισμικού επεισοδίου που σημειώθηκε νωρίτερα στην Εύβοια, όπως μεταφέρει στο GRTimes ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εκτίμηση του σεισμού, που σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε ένταση 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως λέει συγκεκριμένα ο ίδιος, «απαιτούνται ένα με δύο 24ωρα, προκειμένου να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή εάν θα ακολουθήσει μετασεισμός. Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς έχει περάσει μόλις μία ώρα και μερικά λεπτά».

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ μιλώντας για το επίκεντρο του σεισμού, σημειώνει πως πρόκειται για χώρο όπου «δεν παρουσιάζει υψηλή σεισμική δραστηριότητα», γνωστοποιώντας ακόμη πως «μεγάλοι σεισμοί στη συγκεκριμένη τοποθεσία καταγράφηκαν κατά τον 18ο και 19ο αιώνα».

Σύμφωνα πάντοτε με τον ειδικό, το σημερινό (28/12) περιστατικό δε συνδέεται με εκείνο που σημειώθηκε σε προγενέστερο χρόνο (29/11) στην Εύβοια, καθώς όπως λέει «το επίκεντρο του σεισμού του Νοεμβρίου εντοπίζεται 65 χλμ. νοτιοανατολικά από εκείνο του σημερινού και 60 χλμ. μακριά από την Αθήνα». Όπως ξεκαθαρίζει, «η εστία του σημερινού σεισμού εντοπίζεται 4-5 χλμ. ανατολικά απο την περιοχή των Ψαχνών, στην κεντρική Εύβοια».

Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Σκορδίλης μεταφέρει ότι «εάν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δούμε ότι είναι ανησυχητικά, τότε θα πρέπει πράγματι να συγκληθεί η Επιτροπή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεισμός – Εύβοια: Συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Σεισμός στην Εύβοια – Παπαδόπουλος: «Να συγκληθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου» (VIDEO)

Ισχυρός σεισμός στη Εύβοια – Έσπασαν τζαμαρίες – Στην περιοχή μεταβαίνει ο Λέκκας

Ανησυχεί τους ειδικούς ο σεισμός στην Εύβοια-Καραστάθης: «Το ρήγμα είναι κοντά σε αστικό κέντρο»

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια – Αισθητός στην Αττική

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top