Σκωτσέζικο ντους από τη… Βρετανία για τον ελληνικό τουρισμό

Σκωτσέζικο ντους από τη… Βρετανία για τον ελληνικό τουρισμό

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ψυχραιμία συνιστά στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, καθώς η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού για άρση των περιορισμών του covid-19 στις 21 Ιουνίου, δημιουργούν έντονο προβληματισμό για τη φετινή σεζόν στον ελληνικό τουρισμό.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο κ. Τάσιος, πρόεδρος και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, είπε ότι  είναι νωρίς για να αισιοδοξούμε για τη σεζόν του 2021, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, ακόμη εξετάζει το αν θα αποδεχθεί το ευρωπαϊκό «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», ενώ η απόφαση επιβολής προστίμου 5.000 λιρών, σε όποιον παραβιάζει τις προϋποθέσεις για ταξίδια στο εξωτερικό, φανερώνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση αυστηροποιεί τα μέτρα για τον covid-19.

Το τι θα ισχύσει τελικώς για τη βρετανική αγορά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι σε lock down μέχρι τις 18 Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι πριν τον Ιούλιο δε θα δούμε Γερμανούς τουρίστες στην Ελλάδα, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

«Αν χαθεί και ο Ιούνιος, δε συζητάμε για ένα καλύτερο 2021, για τον τουρισμό, θα έχουμε ένα ακόμη 2020 και φυσικά δεν θα πιάσουμε το στόχο του 40%-50% του 2019», δήλωσε ο κ. Τάσιος.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος

Η απόφαση της Ε.Ε. να υϊοθετήσει την ελληνική πρόταση για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» είναι μεν πολύ σημαντική, αλλά για να ωφεληθεί από αυτή η χώρα μας, θα πρέπει να έχει βελτιώσει το επιδημιολογικό της προφίλ.

Ο ελληνικός τουριστικός κλάδος πλησιάζει στην έναρξη της θερινής σεζόν με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και αβεβαιότητα μεγάλη. Υπάρχουν ζητήματα που μένουν ανοικτά σε σχέση με το πιστοποιητικό όπως π.χ. οι μετακινήσεις Ευρωπαίων που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik V, το οποίο δεν έχει ακόμη τουλάχιστον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον ΕΜΑ.

Η Ελλάδα στο “κόκκινο”

Ακόμη όμως σημαντικότερο ζήτημα είναι η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας, με τις χιλιάδες κρουσμάτων καθημερινά και την Αττική στο κόκκινο. Για πολλούς ξένους, αν η Αθήνα είναι «κόκκινη», όλη η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο». Επομένως, η φετινή τουριστική σεζόν, σχοινοβατεί στους επιδημιολογικούς δείκτες και, όπως πλέον έχει φανεί, η βελτίωση της κατάστασης θα κριθεί από την πορεία των εμβολιασμών καθώς οι πολίτες έχουν κουραστεί με αποτέλεσμα τα περιοριστικά μέτρα να μην αποδίδουν.

Οδικός τουρισμός

Σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, η Βόρεια Ελλάδα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον οδικό τουρισμό, έχει περισσότερες ελπίδες και δυνατότητες, πάντοτε με τη χρήση πιστοποιητικού που θα επιτρέπει την ασφαλή φιλοξενία ξένων τουριστών στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν πολύ θετική η επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Ρουμανία και οι επαφές που έγιναν προκειμένου να προετοιμαστεί το άνοιγμα της Ελλάδας, για επισκέπτες από τη συγκεκριμένη αγοράς. Η ρουμανική αγορά είναι μία από τις σημαντικές για το βορειοελλαδικό τουρισμό, αφού από τα 1,4 εκατομμύρια Ρουμάνων που επισκέφθηκαν το 2019 τη χώρα μας, οι μισοί και περισσότεροι έκαναν διακοπές στη βόρειο Ελλάδα.

Σε τούτη τη φάση, που οι αντοχές των πολιτών έχουν καμφθεί από την κούραση των πολύμηνων μέτρων, το κρίσιμο είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, η βελτίωση του επιδημιολογικού προφίλ της χώρας, η οργάνωση των μετακινήσεων με ασφάλεια ώστε να μη χαθεί για τον τουρισμό ο μήνας Ιούνιος και, η άσκηση πολύ ενεργητικής τουριστικής διπλωματίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ